Zin of onzin van fundering/vorstrand isoleren van uitbouw

Vfr123

 • #1
Hallo,

We zijn een uitbouw aan het maken en hebben inmiddels hetvolgende in 1 keer gestort:
fundering welke tevens vorstrand is en de vloer met daaronder 10 cm EPS.
Het EPS ligt op +- 15 cm zand.
De funcering met vorstrand is wel 70 cm diep gegaan aangezien er te ver uitgegraven was.
Binnenwand wordt houtskeletbouw met isolatie Rc 3.0 buitenwand wordt halfsteensmuur.
In de cementdekvloer komt vloerverwarming.

Is het verstandig / heeft het zin om de buitenkant van de fundering/vorstrand nog te isoleren vanaf onderkant tot halverwege de 1e rij bakstenen?

De onderkant en binnenkant van de fundering/vorstrand is niet geïsoleerd
 

Ralph

 • #2
Nee.
 

Vfr123

 • #3
Als in Nee, dit heeft geen zin om te doen?

Kun je kort aangeven waarom niet?

Bedankt
 

Ralph

 • #4
Je zal of je nou isoleert of niet altijd energie verliezen via de buitenmuur (die waarschijnlijk niet op Foamglas staat) en aan de funderings binnenkant en voet.
Dus de kosten voor je isolatie afwegend tegen het keerpunt dat je het terug hebt verdient en dat dan de winst moet beginnen........dan doen jou de botten niet meer zeer denk ik.
Tenzij je altijd GroenLinks stemt, dan geld elke cc gas.
 

Vfr123

 • #5
De muren staan nog niet, dus daar kan nog foamglas tussen geplaatst worden, ik dacht eigenlijk gelezen te hebben dat foamglas juist onder de binnenmuur moest komen?

Hoe zit het met de vloerverwarming, of komt die warmte niet tot in de fundering/vorstrand, of is het verstandig om folie onder de vloerverwarming te monteren, ondanks dat onder het beton al 10 cm EPS zit.
 

Ralph

 • #6
Als vloer en fundament 1 zijn zal je energie verliezen. Foamglas komt ook wel eens onder buitenmuren (bij kelders bijv).
Ik zou als het kon de dekvloer zwevend leggen, het energie verlies zal aanmerkelijk minder worden doordat je de betonvloer en fundament afsluit van de te verwarmen delen. Maar dat zal wel niet goed met je peil uitkomen.
Folie.....heeft niet veel zin.
 

Vfr123

 • #7
Een zwevende cementdekvloer, hoe leg je dit en heeft dit nog nadelen?

Krijg je hoerdoor niet het geluid alsof er lucht onder de vloer zit (alsof hij niet goed vast zit)?
 

Ralph

 • #8


Zoiets is een zwevende dekvloer die niet hol of losliggens klinkt.
Het is een opbouw van harde eps of floormate waarop de VV gelegt word met min. 4 cm specie over de buizen. Onder de binnenwand zit foamglas.
 

Vfr123

 • #9
Bedankt voor de duidelijke afbeelding, helemaal duidelijk nu.

Dit geldt inderdaad precies voor onze uitbouw.

Is dit ook nodig voor de rest van de woning, dit is een nieuwbouwwoning waar 7cm cementdekvloer in lag, ruimte hebben we dus wel redelijk in deze vloer. De betonvloer is met een Rc van 3 of zelfs 3.5 geïsolleerd.
Ik weet niet precies hoe daar de constructie van de breedplaatvloeren op de fundering is.

Natuurlijk moet er in ieder geval foamband rondom.

Kun je Foamglas ook in stroken krijgen voor onder de muur, of moet je die zagen uit platen, ik zie namelijk alleen maar platen te koop?
 

Chathanky

 • #10
Wat ook wel wordt toegepast is perimeterisolatie.
Dit voorkomt ook warmteverlies via je fundering.
 

Vfr123

 • #11
Ok, klinkt goed...
Hoe werkt dit, bij perimiter stel ik me voor dat een gedeelte geïsoleerd wordt maar dan treedt er toch nog steeds verlies via de betonvloer naar de fundering op? Of zit ik er helemaal naast?
 

Chathanky

 • #12
Aan de buitenzijde van je fundering breng je isolatie aan tot aan het maaiveld.
Je fundering is dus geïsoleerd en ook de zandbodem.
De warmte zal niet zo snel de kans krijgen om via je fundering naar buiten te trekken.

Bij minder geïsoleerde woningen zie je vaak dat de eerste tientallen centimeters de sneeuw weg smelt langs de gevel. Dit wordt veroorzaakt door de warmteafgifte van de zandbodem en fundering naar buiten toe.

Nu heb je het grootste deel wel ondervangen met je vloerisolatie maar als ik de tekening zie is er nog steeds een min of meer direct contact met je fundering.
 

Ralph

 • #13
Dan zal je de buitenmuur op foamglas moeten zetten, anders heeft de isolatie van chathanky weinig zin. Dan nog zal je energie verliezen aan de binnenkant en voet van je fundament. Maar het is een redelijke oplossing.
 

Vfr123

 • #14
Ja dat idee had ik ook al, aan de binnenkant van de fundering is inderdaad geen isolatie toegepast. Fundering zit zo'n 70-80 cm in de grond.

Moet de buitenmuur dan op foamglas staan zodat warmte die fundering in gaat niet ook nog eens in de wand gaat zitten?

Bij de vloer zwevend maken is 20mm eps dan voldoende, en moet ik dit ook in de woning zelf doen(ik denk dat bij nieuwbour er wel isolatie tussen de breedplaatvloer en fundering zit. In uitbouw dus met 20mm eps met kleine overlap naar woonkamer en daar alleen foamrand rondon toepassen.

Of geeft dit problemen in de cementdekvloer aangezien hij een verschillende dikte heeft.
 

Vfr123

 • #15
afbeelding helaas niet meer online

Dit is hoe wij het aan het doen zijn, we hebben als binnenmuur een HSB wand waar de isolatie dus tussen zit, dus geen aparte isolatie welke tot het lagere punt kan doorlopen.

Zou het niet voldoende zijn om zoals in de tekeningde vloer met foamband van de wand te scheiden en dan geen foamglas onder de binnenwand te plaatsen. Die is toch alleen voor warmte die vanuit de kamer de wand in gaat en dan naar de fundering vloeit. Is gips dan niet al een isolator? Of denk ik er zo te makkelijk over?
 

Chathanky

 • #16
Volgens mij is dat geen probleem.
Het is nu te laat maar je kan een fundering in een eps bekisting storten en dan had de fundering in een warm jasje gezeten.

Als ik dit zie staat de fundering aardig in de kou.
Je moet nu achteraf veel meer moeite doen om het naar wens te krijgen of er mee leren leven.

Mijn inziens een gemiste kans. Het is overigens niet mijn vak maar er zijn wel dingen die mij opvallen. Over oplossingen zijn denk ik wel anderen die je kunnen voorzien van oplossingen.
De perimeterisolatie zie ik als een redelijke oplossing. Dit wordt veel toegepast bij kelderwanden.
 

Ralph

 • #17
Hm.........ik heb helemaal over dat HSB binnenwandje heen gelezen.
Dat veranderd de zaak idd lichtelijk, hout is immers een goede isolator. Jou tekening ziet er dan ook prima uit en gezien de plaatselijke omstandigheden de mooiste oplossing.

Wel ff denken aan de balk op je beton dat daaronder een degelijke sperlaag komt. Dat kan met een goede folie of dakleer.
Ook de zijkanten van je estrich isoleren met schuimband.
 

Vfr123

 • #18
Ok, gelukkig,

Het is dan dus nog wel aan te raden de eps van 2cm onder de cementdekvloer op te neme i.v.m. warmte verlies en de zwevende functie.
Aangezien de rest van de woonkamer top geïsoleerd is kan ik daar dan volstaan met foamband rondom of moet die ook zwevend gemaakt worden dm.v. een foliematje ofzo?

Bedankt voor alle input zover
 

Ralph

 • #19
Als je de mogelijkheid hebt zou ik alles zwevend leggen, eps zakt altijd iets na.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu