Heeft vloer isoleren zin?

Sander11

 • #1
Dat was een hele korte intro. Nu dan maar even de situatie:

Wij hebben een garage omgebouwd tot werkruimte voor mijn vrouw. Muren en dak zijn van binnenuit geisoleerd. Vloer is gewapend beton en niet geisoleerd.

In de winter is het erg koud en er slaat veel vocht op de vloer neer. Zij werkt veel met water dus hoge luchtvochtigheid. Vloer is kouder dan de andere delen van de ruimte dus ik neem aan dat op de vloer dan het meeste vocht neerslaat.

Ons idee is om de vloer eruit te halen, isolatieplaten te plaatsen, nieuwe gewapende betonvloer, vervolgens dekvloer met electrische vloerverwarming er in als bijverwarming. Als hoofdverwarming heeft zij een inverter airco.

Dit grapje kost al gauw tussen 8000 en 9000 euro en zal vast zorgen voor minder koude voeten en waarschijnlijk ook lagere verwarmingskosten omdat er minder kou van onderuit komt.

Weet iemand nog een altenatief dat wellicht ook (deels) het probleem kan oplossen maar minder gaat kosten? er is helaas qua hoogte geen ruimte om iets op de bestaande vloer te leggen.

Groet,

Sander
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
In die werkruimte wat voor werkzaamheden.
 

Sander11

 • #3
Honden trimsalon
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
Een betonvloer elektrisch verwarmen is op lange termijn de duurste oplossing...

Als je toch een nieuwe vloer gaat leggen, leg dan gewoon standaard vloerverwarming aan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #5
Kan je niet op de bestaande vloer isoleren?
 

Sander11

 • #6
Nadeel van cv in de vloer is dat hij altijd aan moet blijven. Het gaat alleen om de werkuren een paar dagen per week. Ik vraag mij af of dat dan inderdaad goedkoper is.

Op de vloer kan niets bij. Er is geen ruimte voor, ander kom ik boven het hout van het kozijn met openslaande deuren uit.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #7
De vraag is denk ik of de airco voldoende capaciteit heeft om de ruimte te verwarmen als de vloer wel goed geïsoleerd is. Een airco heeft een 4x zo hoog rendement als elektrische vloerverwarming dus heeft dan de voorkeur voor het verwarmen.

Als dit voldoende is kan je denk ik voor een stuk minder dan 8000 a 9000 euro op je bestaande vloer isoleren en je kozijn (laten) aanpassen.
 

Sander11

 • #8
Dag job,

Dat is wel een out of the box opmerking.De vloer komt wel een heel eind omhoog als je 10 cm isolatie met dekvloer. Ten opzichte van "buiten" heb je dan een behoorlijke opstap.

De airco krijgt de ruimte goed warm in de winter. Alleen de koude uitstraling vanaf de grond blijft bestaan.

Ik kan natuurlijk ook dunne harde isolatie plaatsen en daar dan iets overheen als bijvoorbeeld vinyl ofzo. Dan is de vloer niet verwarmd maar hoop ik dat de kou een stuk minder word. maar ja, kun je pirplaten gebruiken om over te lopen/werken, al dan niet met vinyl er overheen? Lijkt mij daar te zacht voor?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Op de vloer een electrische vloerverwarming en tegels erop lijmen. De kou is van de vloer. Geen idee hoeveel het aan watts kost om de kou van de vloer te houden en hoeveel graden zou dat moeten zijn. Is toch wel te berekenen?
 

Sander11

 • #10
Dag WBG,

dan ben ik ook naar beneden toe een hoop warmte kwijt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #11
Hoeveel mag je omhoog vanaf je betonnen constructievloer


je kan op die isolatie 2*12 fermacell aanbrengen daar kan je er prima op lopen

platen inclusief isolatie kan ook

(daar kan overigens ook nog een vloerverwarming op water in maar ik weet niet of je daar cv hebt)
 

Sander11

 • #12
Dag reageerders en lezers,

ik heb het volgende plan:

bestaande vloer egaliseren, folie erop, daarna fermacell powerpanel erop, electrische vloerverwarming en afwerken met egaline laag. Ik kom dan ongeveer 4 cm omhoog. Ik denk met deze hoogte wel weg te komen.

Vandaag komt een bedrijf mijn plan bekijken. Het zal vast niet zo goed isoleren als 10cm isolatie, beton etc etc maar voor ons is het waarschijnlijk voldoende.

Het is alleen nodig voor 3 dagen per week en in de hele koude periode.

hebben jullie nog zaken waar ik niet aan gedacht heb en waardoor ik toch moet afzien van deze manier?

Groet,

Sander
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #13
En wat komt er op de eganline?
Zelf zou ik het materiaal leggen wat ze ook in ziekenhuizen gebruiken. Naden worden gelast en de vloer zou je ook aan de muren waterdicht kunnen afwerken.
Kunststof voelt veel beter aan als beton of egaline.
 

Sander11

 • #14
Egaline voor rechttrekken vloer en daarna coating of gietvloer er overheen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #15
De warmte geleiding van materialen spelen een belangrijke rol. Leg op je betonvloer een plaatje piepschuim en de volgende dag voel je op de beton en het schuim.
Ik verwacht van die coating en de gietvloer dat ze net zo koud aanvoelen als de beton terwijl de temperatuur van die materialen, piepschuim, coating, gietvloer, of een krant gelijk zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #16
Als je met de huidige vloer maar 4cm omhoog kan, ga je je helemaal blauw stoken. Alle warmte gaat naar beneden.

Is er een zandcementdekvloer? Die kan je eerst verwijderen om hoogte te winnen.

Als je een nieuwe vloer maakt, leg dan de isolatie op de constructievloer en onder de cementdekvloer. Dat scheelt veel massa opwarmen.

Alternatief is een meerlaagse isolatiefolie op latten en daar een houten vloer overheen. (dus geen vloerverwarming) Als die strak ligt en goed in de lak gezet wordt, kan dat prima tegen water.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #17
Nu zit er niets slechter wordt het niet
 

Sander11

 • #18
Beste reageerders,

Ik heb toch besloten voor de voor ons beste oplossing te gaan: oude vloer eruit, isolatie, betonvloer, electrische vloerverwarming, egaline en coating laag volgorde.

Heb bedrijf begint binnenkort. Ben benieuwd!

Groet,

Sander
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu