Zijn warmtepompen zonder salderingsregeling nog wel interessant?

Kluskampioen

  • #1
Het einde van de salderingsregeling nadert met rasse schreden. Met deze regeling kan een (groot) deel van de consumptie van een warmtepomp worden opgevangen. Nu is de vraag of bij afschaffing of versobering van deze regeling deze warmtepompen uberhaupt (financieel) nog wel interessant zijn.

Verder vroeg ik mij af, wat het gemmiddelde percentage is van het directe verbruik is van zonnepanelen. Dus zonder salderen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Dit verschilt per situatie, en is redelijk uit te rekenen.

Voor verwarmen met een warmptepomp wordt de efficiëntie uitgedrukt in SCOP. SCOP staat voor seasonal coefficient of Performance. Een SCOP van bijvoorbeeld 5 geeft aan dat over het hele jaar gemiddeld 1kwH elektriciteit wordt omgezet in 5KwH warmte.

Vaak is het alternatief verwarmen met gas. Uit een kuub gas haal je met een CV ketel ongeveer 8 Kwh energie.

Met deze getallen en de kostprijs van gas en electra kun je gaan rekenen. Reken is uit wat je energiekosten zijn als je op gas stookt. En wat je energiekosten zijn als je op electra stookt. In het voordeel van de warmtepomp spreekt ook nog dat gas de komende jaren alleen maar duurder wordt t.o.v. electra.

Ik zou in eerste instantie het sommetje even los maken van de opbrengst van je zonnepanelen. Ik heb voor mijzelf namelijk berekend dat ik mijn gehele installatie heb terugverdient voordat het salderen gaat aflopen (2023). Daarna blijft ook zonder salderen electrisch verwarmen rendabel.
 
  • Like
Waarderingen: Kluskampioen

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Ik vraag me af of dit soort hypothetische vragen thuishoren op een forum als Klusidee...... Op zich een aardig vraagstuk, maar er komt echt veel meer bij kijken.

Kluskampioen schreef:
Verder vroeg ik mij af, wat het gemiddelde percentage is van het directe verbruik is van zonnepanelen. Dus zonder salderen.
Ook dit is een zelfde soort vraag als "Hoeveel KM kan ik gemiddeld rijden met een hybride elektrische auto?"
Daarover is m.i. geen zinnig woord te zeggen, wanneer je niet weet wat het gebruik (niet VERbruik) van zoiets is.
Ik heb zelf een Outlander PHEV en als ik vaak laad, kan het gemiddelde gebruik wel op lopen tot 1 op 300KM (1 liter benzine dan) en als ik niet zo vaak laad, is het gebruik op z'n best 1 op 15 KM.

Zo ook bij apparatuur aangesloten op zonnepanelen. Je kunt onmogelijk becijferen wat je verbruikt wanneer je niet weet wat het GEbruik is van de apparatuur (o.m. de warmtepomp) is wat de opgewekte elektriciteit verbruikt. Gemiddelden zeggen m.i. erg weinig.
 

ABCDE

  • #4
Simpel; ja. Met je CV ketel kun je niet koelen en als kers op de taart kun je met een warmtepomp ook nog eens goedkoper verwarmen. Maar wel icm geschikt afgifte systeem om de aanvoertemperaturen laag te houden en het rendement hoog.
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Kluskampioen

  • #5
Job_04 schreef:
In het voordeel van de warmtepomp spreekt ook nog dat gas de komende jaren alleen maar duurder wordt t.o.v. electra.

Ik zou in eerste instantie het sommetje even los maken van de opbrengst van je zonnepanelen. Ik heb voor mijzelf namelijk berekend dat ik mijn gehele installatie heb terugverdient voordat het salderen gaat aflopen (2023). Daarna blijft ook zonder salderen electrisch verwarmen rendabel.
Ok, nu ga je ervan uit dat gas duurder wordt ten opzichte van elektra. Ik denk dat elektra ook een stuk duurder gaat worden. Mede door het feit dat de complete infrastrucuur verzwaard moet worden en waarschijnlijk terugbelast word op de kWh prijs. Daarnaast zouden nieuwe (kern) centrales ook ergens vandaan moeten komen. In Duitsland is de elektra prijs nu zo'n 43% hoger dan het europese gemiddelde. Stel dat het in Nederland ook deze kant opgaat dan vraag ik mij sterk af of de gasprijs wel stijgt tov elektra.

Bron: Alarm om Duitse energietransitie: ’Stroomuitval en steeds hogere prijzen’ | Buitenland | Telegraaf.nl
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Prijzen zijn ook sterk afhankelijk van belastingen.
Het antwoord is dus zelfs afhankelijk van welke coalitie er gaat regeren.

Accu prijzen dalen, echter nu alleen nog interessant om de dag en de nacht verschillen op te vangen, niet de zomer en de winter. (als het salderen nu zou stoppen)
Een paar (oude) accu's in de schuur opstapel kan dit veranderen.

Leuk die laatste zin in dat artikel: " dat de stroomtoevoer vanaf 2025 ’niet meer vanzelfsprekend’ is. "
Toch maar de houtkachel laten staan dan voor de zekerheid, want ook een gas cv doet niks zonder stroom..
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor een wp zal een (grote) buffer uitkomst kunnen bieden, dus buffer opwarmen bij levering van pv maar dit gaat de winterdag wanneer de warmtevraag het grootst is en de panelen het minst leveren niet op.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als je een slimme meter hebt lever je dan niet alles terug?
de panelen zitten immers op een aparte groep
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #9
Aparte groep, maar wel op dezelfde hoofdschakelaar.

Verschillende fasen maakt ook niet uit, de meters doen dat zoals het hoort.
Er zijn trouwens enkele meters (geweest) die het wel in het nadeel van de klant deden, maar dat was niet de bedoeling. Als het goed is zijn die vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Dit heeft niets met klussen te maken.
Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu