Waardes voor isolatieweerstand

System7

  • #1
Hallo,

Ik werk regelmatig aan elektrische installatie en wil iets meer zekerheid betreffende de isolatie van de draden in de buizen, onder andere omdat het vervangen van oude bedrading door nieuwe soms met enige kracht moet (ondanks talkpoeder en met 2 personen werken) en ik bang ben dat de isolatie daarbij beschadigd raakt, door wrijving of bijv. door een spijker die ergens door de elektrabuis heen prikt. Om die reden heb ik een isolatiemeter (Voltcraft VC1000) gekocht. Ik wil nu elke keer als ik een setje oude draden (rood en groen) door drie nieuwe (fase, nul en randaarde) heb vervangen meten of de isolatie nog wel correct is. Als uiteindelijk de groepenkast aan de beurt is meet ik de hele installatie per groep als geheel door (met alle apparaten losgekoppeld).

Op Internet vind ik allerlei Nederlandse en Belgische minimumwaarden voor de isolatieweerstand, en 1 duidelijk antwoord vind ik niet. Vaak wordt 1 kOhm per volt bedrijfsspanning genoemd, maar welke testspanning moet ik aanhouden (of mag ik dat zelf bepalen)? Mijn meter kan 250V, 500V en 1000V aan en meet tot max. 4 GOhm.

Ter geruststelling: ik weet een L1, N en PE uit elkaar te houden en laat uiteindelijk een ervaren vakman er ook nog naar kijken. Het is meer een extra controle van mijn eigen werk, voor mijn eigen gemoedsrust.
 

Fiesiekus

  • #2
maar welke testspanning moet ik aanhouden
Volgens mij moet je testen op 2 x Uno m dus ongeveer 500 V. In Nederland geldt dat de isolatiewaarde groter moet zijn dan 1kohm per volt bedrijfsspanning dus een 230 volt installatie moet 230 kohm tussen nul en fase zijn maar ook tussen aarde en fase en tussen nul en aarde.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Bijna Fiesiekus
Deel 6 nen1010 inspectie en beproeving.

SELV en PELV ketens proefspanning 250v minimale waarde 250k.

Unom<500v maar geen PELV of SELV proefspanning 500v minimale waarde 500k.

Unom>500v proefspanning 1000v en een minimale waarde 1000k.
 

System7

  • #4
Okee, dus.... Het gaat niet om PELV of SELV, maar een standaard 230V-installatie. Dus testen met 500V en weerstand > 500 kOhm.

Klopt dit?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ja
 

System7

  • #6
Vandaag de bedrading van twee nieuwe wcd's afzonderlijk doorgemeten, met 500V getest tussen fase en nul, fase en aarde en nul en aarde. In alle gevallen meer dan 4 GOhm (buitenbereik-indicatie op meetapparaat). Dus volgens mij zit het wel goed :wink:

Straks als alle nieuwe bedrading en alle nieuwe wcd's en schakelaars zijn gemonteerd meet ik de groep als geheel nog een keer. Misschien dat met al die parallelle weerstanden de totale weerstandswaarde nog zakt onder de 4 GOhm.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu