Lasdoos / kabeldoos: blindstop gebruiken of niet?

Daniel Smit

  • #1
In sommige kabeldozen zit een vliesdun membraan in het gat van de kabelinvoer i.p.v. een kunststof 'dekseltje'. Dat is bedoeld om snel en gemakkelijk flexibele kabel mee te kunnen invoeren i.p.v. een wartel. Je prikt een gaatje in het membraan, steekt de kabel er doorheen en klaar. Lijkt me typisch iets voor binnen trouwens.

Wanneer deze kabeldozen jarenlang buiten aan weer en wind worden blootgesteld is het de vraag: wat doe je met de kabelinvoeren waar geen wartel in zit maar dat membraan? Ik heb het idee dat dit vliesdunne membraan niet voor de eeuwigheid is gemaakt en uiteindelijk door verwering zal gaan scheuren waardoor vocht in de kabeldoos komt.

Toch maar een degelijke blindstop in draaien?

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Wiind zou ik me geen zorgen over maken. Kunststof kan over het algemeen niet goed tegen zon. Als de lasdoos in de felle zon staat, dan zal hij sneller gaan slijten dan anders. Of de membraan korter meegaat dan de rest van de lasdoos kan hooguit fabrikant beantwoorden.
 

Daniel Smit

  • #3
Ik heb het even op de site van opgezocht. De hele combi kabeldozen serie is (ik citeer de website) "High-quality material of the COMBI junction boxes is UV- and Ozone resistant, therefore suitable for inside as well as outside installations".

Hij is dus geschikt voor buitenmontage, UV gestabiliseerd en bestand tegen ozon. De kabeldoos is verder IP67 (bij gebruik van wartels, bij membraan is het IP66), dus stof en spatwaterdicht.

Het materiaal van de kabeldoos is polypropyleen. Ik vermoed echter dat ze gedoteerd polypropyleen gebruiken want polypropyleen is van zichzelf niet erg UV bestendig. Daarvan heb ik de details niet kunnen achterhalen.

Toch doe ik er tenminste aan de bovenkant twee blindstops in want een membraan kan ook door een mechanische oorzaak inscheuren. Kost maar een paar dubbeltjes en je voorkomt er in de toekomst een hoop ellende mee.

Merk verwijderd - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu