Zelfinstallatie: Intergas en garanties

Status
Niet open voor verdere reacties.
Laatst een nieuwe intergas kombi kompakt CV ketel 28/24 zelf opgehangen en aangesloten.
Volgens velen op internet zou je de aansluiting daarna nog kunnen laten keuren, en officieel laten inschrijven/certificeren door een erkent loodgieter.

Nu is de ketel niet gebruikt maar de aansluiting verloopt niet naar behoren. Enkele loodgieters zeggen mij nu dat niemand de garantiekaart wil opsturen als ze 'm zelf niet geinstalleerd hebben. Ik heb alles aangesloten (uit haast) en wil dat iemand 'm komt keuren. De servicedesk van intergas richt zich geheel op de erkende loodgieter dus met vragen over het euvel kan ik ook hier niet terecht. Wat te doen met mijn splinternieuwe ketel? is de garantie nog te halen? en wie weet de oplossing van het volgende:

Hij draaid een dik half uur goed. Daarna slaat hij af en geeft een code 4 aan. Het storingslampje brandt en als je hem meteen reset slaat íe gewoon weer af. Wacht je lang genoeg dan doet hij het wederom 30 tot 45 min. Het lijkt erop dat hij geen zuurstof krijgt of afslaat door koolmonoxide. Hij doet het immers 30 minuten prima. Ik heb een kombi-doorvoer (een soort doos) van de luchttoe- en afvoer geplaatst maar rondom de doos is de luchtschacht niet hermetisch afgesloten. Kan dit een probleem zijn? De Luchtafvoer is hermetisch afgesloten en eindigt 2 mtr. boven het dak. De totale lengte van de pijp is 8 mtr.

Wie kan mij helpen? Want ik heb het inmiddels koud!
 
Garantie op het product heb je als consument altijd. Garantie op de wijze van installatie uiteraard niet als je het zelf gedaan hebt.

Foutcode 4 zegt iets over de vlamdetectie. Die kan veroorzaakt worden door te lage gasdruk. Is de voordruk voldoende en is de gasleiding groot genoeg?
 
Wanneer je er zelf niet uitkomt is het misschien een optie om contact met het gasbedrijf op te nemen. Afhankelijk van de regio waar je woont is het mogelijk een onderhoudsabonnement voor (een deel van) je gastoestellen te nemen bij het gasbedrijf. Ze komen dan periodiek langs voor reinigen/onderhoud en afstellen en vaak nemen ze ook zonder al te veel problemen bestaande installaties op in hun onderhoudscontract.
 
Mark345 schreef:
Blijf er toch van af en laat het een vakman doen!!!

vooral een ketel plaatsen
Nuttige bijdrage zeg...
Dit blijft een klusforum, en er is helemaal niet verboden om zelf een ketel op te hangen.
 
Is dit de HRE van intergas?

zo ja kan u probleem veroorzaakt worden door massagebrek van de brander door gemonteerde kunststof plaatjes onder de schroeven waar de brander mee vastzit.

intergas heeft hier zelf "veertjes" voor ontwikkeld en verspreid onder diverse installateurs, deze zijn er op eenvoudige wijze in te zetten zonder de brander of schroeven de demonteren.

indien in de regio arnhem kunt u er kostenloos eentje van me krijgen,
anders eens bij de plaatselijke installateur informeren.

en een contract is sowieso niet onverstandig om heea goed in te regelen [gas/lucht] en service bij storingen, als u deze besluit af te sluiten zullen ze uw probleem ook meteen meenemen en oplossen normaal gesproken.
 
De fabrieksgarantie vervalt niet bij het zelf ophangen.
De kaart kan worden ingevuld en opgestuurd worden door en op naam van de leverancier.
Mocht de fabrikant geen garantie bieden moet je je beroepen op de winkel waar je de ketel gekocht hebt, die is formeel verplicht garantie te verlenen en de kosten kan/moet de leverancier weer verhalen bij de fabrikant.
Zo werkt het ook in de bouwmarktwereld, de verkopende partij verzogt de service en zoekt het verder uit met de fabrikant of groothandel.

De leverancier zal er waarschijnlijk weinig zin hebben maar is dit formeel verplicht. Had deze maar geen ketels aan particulieren moeten leveren. :D
 
Vreemd, als je de loodgieter zijn kosten betaald dan kan deze toch kijken wat er aan de ketel mankeert. Wij maken dit ook wel mee, we doen het uiterraard niet voor garantie als we het zelf niet hebben geinstalleerd.

Let wel als er een fabrieksmonteur bijkomt en het blijkt dat slecht functioneren door foutieve installatie komt dan zijn de kosten hoog.

Als je als loodgieter de boel controleerd en zonodig dingen veranderd om tot een goede installatie te komen dan kun je mijns inzien ook de garantie kaart insturen.

Succes.
 
En er zijn loodgieters die in overleg (vooraf) de boel wel willen komen nakijken.
Veel handelingen om een ketel op te hangen zijn nu niet echt "rocketscience" en goed te doen voor een handige klusser. (ophangen, aansluiten rookgasafvoeren en aansluiten water / cv / gas / riool)

Daarna de installateur de boel laten nakijken en evt afregelen. Mijn installateur gaf aan er geen moeite mee te hebben.
 
Bedankt iedereen, er zitten heel veel goede tips bij. Ik ben inmiddels bij de leverancier geweest. Deze probeert, zoals enkele van jullie aangegeven hebben, event. fouten in de aansluiting uit te sluiten om vervolgens Intergas er zelf na te laten kijken. Ketelchrisje: dat van die veertjes ga ik aan de verkoper vertellen.

Code 4 lijkt inderdaad met gas te maken hebben. Hoe check ik of de voordruk te laag is? De leverancier had het over de ketel aandoen en kijken of het fornuis lager gaat branden.

Nog even over de garantie:
Op de garantiekaart van Intergas staat:
"Het garantiebewijs is slechts geldig, indien deze kaart binnen 8 dagen wordt ingezonden. Deze kaart moet volledig en duidelijk leesbaar worden ingevuld en voorzien zijn van de handtekening van koper en installateur. Door ondertekening van deze kaart verklaart de koper zich akkoord met de staat van de ketel bij aflevering."

In de garantiebepalingen staat verder dat de garantie vervalt als wordt vastgesteld dat de gebreken te wijten zijn aan ondeskundige reparatie, instelling, installatie of onderhoud door niet erkende installateurs etc.
 
Veel van die garantiebepalingen zijn door het huidige consumentenrecht niet meer geldig. Een aankoopbewijs is bijvoorbeeld voldoende, dat hele gedoe met garantiebewijzen kan in de prullenbak. Schade ontstaan door foutieve montage valt uiteraard niet onder de garantie, maar garantie op fabrieksfouten die er al in zaten blijft gelden, ook als de installatie niet door een erkende installateur is gedaan.

Wel moet je bij garantieaanspraak het eerst aankloppen bij de laatste in de lijn, dat wil zeggen het bedrijf waarbij je de ketel daadwerkelijk gekocht hebt. Pas als je daar niet verder mee kunt (failliet, wanprestatie e.d.) mag je hoger in de boom, dus bij de fabrikant aanspraak maken op de garantie.
 
Bedankt voor de vele tips Krunnie.
Ik krijg al wat inzicht.

Dadelijk ga ik naar de leverancier (Den Haag).
Omdat de ketel het de ene keer 15 minuten doet en de andere keer 1 uur hebben ze mijn opgedragen alleen de afvoerpijp die naar het dak gaat aangesloten te laten, en de ketel te laten draaien zonder luchttoevoerpijp Hij slaat nog steeds af met code 4 na 20 min. Aan de lucht aan- en afvoer kan het dus niet liggen. De pijp is immers kort en de luchtschacht gaat zonder bochten recht naar boven.

De vlam van het fornuis wordt niet kleiner en de ketel slaat niet af als het fornuis met 4 pitten openstaat. Betekent dat dan ook dat de gas-voordruk goed is?

Ik hou jullie op de hoogte.

PS veel HR-ketels in Kazachstan? :)
 
Er zijn HR ketels hier maar wij hebben zelf een VR ketel. Dat is goedkoop genoeg met de lage gasprijzen hier :mrgreen:

Kennis hebben ze er hier helemaal niet van dus moet je er jezelf wel eens in verdiepen om toch een werkende installatie te krijgen. Vandaar ben ik dus ook een fanatieke zelfinstallateur.

Als de je geen verschil ziet met alle fornuis pitten aan betekent dat dat in ieder geval de leidingdiameter groot genoeg is. Er is dan geen noemenswaardige drukval bij hoog verbruik. Dat zegt nog niet alles over de basisdruk die vanaf de meter het huis instroomt.

Bij ons in Kazachstan meten ze die met een U vormig glazen buisje waarin water zit. De gasdruk moet dan een hoogteverschil van 25 centimeter veroorzaken (komt overeen met 25 mbar). Zie bijgaande foto hoe het gasbedrijf dat bij ons een paar jaar geleden gecontroleerd heeft. De glazen U buis zit op het plankje bevestigd. In Nederland hebben ze daar tegenwoordig vast allemaal mooie digitale metertjes voor, maar voor een zelfinstallateur is dit een eenvoudig en heel betrouwbaar meetinstrument om de voordruk te meten.

41004_gasdrukcontrole_1.jpg
 
Top foto.
die u buis doet me denken aan de tijd dat ik nog op school zat.
toen hadden we nog geen digitale gasdruk meters :D
 
Fantastisch!!!

Ik heb 10 jaar in Mexico gewoond en kom er nog regelmatig.
Dit soort dingen zie je daar vast ook.
Erg creatief en functioneel.

Ik heb inmiddels de kap van de ketel verwijderd om naar de brander te kijken. Gek is dat mijn ketel het ineens 1.5 uur gewoon doet. Net als wanneer je naar de dokter gaat... Ik wacht nog even af voordat ik weer naar de leverancier ga.

Vr. gr. allemaal
 
- Kijkt u ook nog even in de installatie handleiding, hoe lang de rookgasafvoer en lucht toevoer maximaal mogen zijn, en hoeveel bochten deze mogen bezitten.

U praat over 8 metr lange rookgasafvoer en/of lucht toevoer?? mogelijk is dit te lang en heeft u dus teveel weerstand in de leidingen zitten.

- De brander zit vast met 4 schroeven, het kunststof plaatje achter de rechter boven schroef weg halen. (schroef eruit, plaatje eruit halen en schroef er weer in). Of een veertje plaatsen, maar helaas werkt dit niet altijd.
 
Als de je geen verschil ziet met alle fornuis pitten aan betekent dat dat in ieder geval de leidingdiameter groot genoeg is. Er is dan geen noemenswaardige drukval bij hoog verbruik. Dat zegt nog niet alles over de basisdruk die vanaf de meter het huis instroomt.

Dit hoeft zeker niet te betekenen dat je leidingen naar de ketel voldoende voordruk heeft.

Als je ketel is afgetakt van de hoofdleiding die zeg 20 meter is uitgevoerd in 15 mm en de doorlopende leiding gaat naar je fornuis kan het fornuis ongestoord blijven branden terwijl de aftakking naar de ketel te veel weerstand opbouwd waardoor de voordruk te laag kan worden.
De benodigde voordruk controleer je nabij de ketel als je zeker wil zijn van een deugdelijke controle.

Die persplankjes met werkelijk waterkolom gebruikten we 12 jaar geleden ook nog wel. :mrgreen: Die deden het echt niet verkeerd hoor, tegenwoordig schijnt dit echt niet meer te kunnen hier.
 
Als het toestel wel goed werkt zonder frontmantel lijkt het erop dat er sprake is van recirculatie van rookgassen. De rookgassen worden weer aangezogen door de luchtoevoerpijp. Je kunt dit meten met een CO2 meter in de luchttoevoerpijp. Vaak zie je dan ook wel vocht in het toestel. Heb je wel een goede HR pijp op het dak staan?
 
• Gaskraan dicht
• Geen of niet goede ontsteekafstand
• Gasvoordruk te laag of valt weg
• Gasblok of ontsteek unit krijgt geen spanning

Behorende bij storingscode 4.

Loopt het eventuele horizontale deel van je rookgasafvoer af naar de ketel?
Zo niet dan heb je kans dat de rga buis vol met water en daar is een recent voorbeeld van een nieuwbouw appartement met zeer ernstge gevolgen.
 
Ingmar89 schreef:
Mark345 schreef:
Blijf er toch van af en laat het een vakman doen!!!

vooral een ketel plaatsen
Nuttige bijdrage zeg...
Dit blijft een klusforum, en er is helemaal niet verboden om zelf een ketel op te hangen.

toch wel even een aanvulling,als je de ketel koopt bij een instalatuer en zelf aansluit is er geen enkele instalateur die hem niet voor je wil nakijken en het garantiebewijs wil invullen en opstuuren.

ga je zelf een ketel regelen bij een internet leverancier dan kun je tegen zulke dingen aanlopen en eerlijk gezegd geef ik de instalateurs geen ongelijk. hoe rottig het ook is. want op dit moment is een instalatuer alleen maar goed voor de rottigheidjes en daar is dit vak veel te mooi voor .

en dan die storing, graag een foto das het mooiste, maar hoe zit het met de sifon op de ketel is die goed aangesloten dus volgens de beschrijving aangesloten met een open verbinding op de riolering met een sifon,of zit hij vast gelijkd in een andere sifon ,mocht dat laatste het geval zijn dan heb je een dubbele sifon en loopt waarschijnlijk de ga vol met water. waarschijnlijk hoor je de ketel dan ook een flink borrelend geluid maken als de ventilator draaid.

en zoals gezegd door andere kijk even naar de RGA en of het ook de juiste ketel voor de juiste gassoort is komt namelijk ook wel eens voor.
propaan ,butaan of aardgas

succes in iedergeval,ik zou zeggen probeer een goede beunhaas te zoeken, en ik hoop dat je ketel het lang en probleemloos mag blijven doen,
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan