Zelf mantelbuizen aanleggen voor nuts aansluitingen

Grondkabel

  • #1
Heel erg binnenkort wordt er in mijn tuin nieuwe bestrating aangelegd en zojuist bedachten wij ons: hoe zit het eigenlijk met de nieuwe nutsaansluitingen?

Slik.

Die jongens van aansluitingen.nl komen natuurlijk niet morgen de aansluiting regelen, dus kunnen wij dit niet op een andere manier oplossen?

Het probleem is dat de nieuwe aansluiting voor water, gas, elektra e.d. moeten worden gerealiseerd onder de morgen aan te leggen bestrating van ca. 90 meter.

Los van het vanaf morgen bellen van het netbedrijf zie ik twee alternatieven: 1. we leggen zelf mantelbuizen, of 2. we bouwen een meterhuis bij de poort.

1. is dat toegestaan? Ik kan mij voorstellen dat we de juiste mantelbuizen ingraven en als de mannen van aansluiting.nl komen dat ze hun aansluitingen hier gewoon induwen.

2. een meterhuisje bouwen. Voordeel is dat je vanaf dat huisje zelf de leidingen mag aanleggen. Bovendien is dan de afstand naar de straat heel kort dus lekker goedkoop.

Wat betreft het huisje, als het mag (en waarom niet) wat zou de minimum vereiste hoogte zijn.
 

Fendtgek

  • #2
Huisje vooraan lijkt misschien wel mooi, maar dan kan je ook de kabels er naartoe gaan betalen, en dat zijn geen goedkope kabels.

Mijn ervaring is dat ze niks met je te maken willen hebben, ze komen met een minikraan en halen eruit wat nodig is, ze herstellen het trouwens wel netjes.
 

Grondkabel

  • #3
Die geul graven ze in mijn plaats alleen in gewone grond, niet als er sprake is van een verharding. Dus in feite zegt de netbeheerder in mijn geval: "regel het zelf". Bovendien wil ik ook niet dat we achteraf weer gaan graven in mooi straatwerk.

Kwa prijs: volgens mijn herinnering vraagt aansluitingen.nl 47 euro per meter (ex btw). Dus totaal ongeveer 6000 euro. Zonder nu al precies te weten welke buizen en kabels nodig zijn vermoed ik dat we ergens op de 15 € per meter uitkomen. Dan zit je totaal op ongeveer 3000 euro inclusief een mooi bakstenen huisje. Dus ik zie wel degelijk een winstje van 3k.

Hoe dan ook, als wij slimmer waren geweest hadden we de aanvraag natuurlijk tijdig gedaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Jouw kabel van huisje naar het woonhuis is een slag dikker dan de kabel de de netbeheerder moet leggen.

Jouw hoofdaansluiting moet een slag zwaarder worden dan als de aansluiting in je woning zou komen(selectiviteit).En dat geeft dan weer verhoogt vastrecht.
Bij een mantelbuis van 90m kan je rustig vergeten dat ze daar even een kabel doorheen trekken, dat ding krijgt veel te veel weerstand.
Ik denk dat je beter je bestrating kan uitstellen totdat je de boel op de juiste manier voor elkaar hebt.
 

Grondkabel

  • #5
Dat zijn inderdaad zeer goede punten, mijn dank daarvoor!

Bovenaan mijn lijstje staat voor maandag de netbeheerder. Wellicht kunnen zij snel schakelen en de man met de kabels langssturen als wij bijvoorbeeld het graafwerk hebben voorbereid. Als dat niet lukt dan moet er inderdaad over uitstel worden nagedacht.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat is idd het verstandigste.
ALs je mazzel hebt komen ze de boel in je sleuf leggen en sluiten ze laten de boel wel echt aan.
 

Kacheltje

  • #7
Hoe oud zijn je huidige nutsaansluitingen?
Je kan er vanuit gaan dat ze deze niet zo snel vervangen als de aansluiting niet zo oud is.

Een dienstaansluiting van 90 meter laten ze graag liggen, en om bij voorbaad deze te vervangen doen ze zeker niet zomaar.
 

Grondkabel

  • #8
Ik had de netbeheerder aan de telefoon. Ze gaan niet op korte termijn kabels leggen. Procedures, het kost minstens 4 weken. Ook creatieve oplossingen, dat wij bijvoorbeeld kabels kopen wordt niet toegestaan.

Maar.

Mantelbuizen zijn geen bezwaar. Het komt er op neer dat er gewoon wat rioolbuizen moeten worden ingegraven met een stevig touwtje erin en zodra we de opdracht geven komen daar de aansluitingen in.

Jammer wel natuurlijk dat wij hun werk deels doen, maar dat is natuurlijk terecht een straf voor het vergeten van die aansluitingen. Ik schat in dat aan buis en graafwerk dit ons 1000€ gaat kosten.
 

Kacheltje

  • #9
Als je van plan bent buizen te leggen sluit deze dan ook af, anders heb je kans dat ze dicht zitten na verloop van tijd.

Tja anders om is het ook hun zorg e verantwoording om de bestrating goed te herstellen als er geen buizen liggen.
 

Grondkabel

  • #10
Ik weet inmiddels al wat meer over de kosten: 350 euro voor twee buizen en 400 euro voor het graven. De buizen in elkaar zetten met een kabel erin gaat denk ik nog eens 300 euro vergen. Oh, en het gat moet weer dicht.

Om het geheel dragelijk te maken gooi ik gelijk een extra mantelbuis in het gat om elektra voor een eventuele elektrische poort bediening, en wat netwerk kabeltjes voor een deurbel aan de poort met camera. Met andere woorden, opeens vind ik dat ik die sleuf gewoon nodig heb ;-)

Grappig is dat de man van het netbeheer mij vertelde dat ze bestratingen niet doen, die moest ik zelf openen en weer dichtmaken (er lag toen de oude bestrating). Maar in de voorwaarden staat dat ze het wel doen, maar dan moet je bijbetalen. En dat is natuurlijk meer dan het bovenstaande plaatje omdat dat ook echt meer werk is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu