Mantelbuizen verlengen

Zakraket

  • #1
Ik ben bezig met de leidingen onder ons huis. In alle richtingen leg ik mantelbuizen, bijv. richting de (latere) schuur.

Nu dacht ik er aan om telkens stukken van 10m te leggen, dan ben ik buiten de fundering. Kan ik dan t.z.t. zo'n mantelbuis altijd verlengen? Ik zie dat er bij mantelbuizen vaak een klikmof geleverd wordt t.b.v. verlenging, maar ik wil de 50m geleverde mantelbuis eerst in 5 stukken verdelen en die dan later verlengen indien noodzakelijk (kun je zo'n mof op een afgesneden mantelbuisdeel zetten)?

Bijv voor stroom kan ik gewoon een grondkabel door de grond verder trekken, maar als ik een datakabel naar de schuur wil leggen verleng ik liever de mantelbuis
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dat is waar moffen voor zijn ja.

Als je al zeker weet dat je er 1 of meerdere wilt verlengen naar de schuur dan zou ik er toch voor kiezen om er meteen 1 of 2 in één stuk te leggen. Iedere verbinding vormt toch weer een richeltje waar je trekveer of kabel achter kan blijven steken. En die moffen zijn in verhouding ook niet bepaald goedkoop (in ieder geval niet degene die ik ken).

Maak je het uiteinde van je buis wel (tijdelijk) dicht? Daar wil je geen zand en zooi in krijgen.
 

Zakraket

  • #3
M.b.t. de naden heb je wel een punt, ik denk daar nog eens over na.
Uiteraard maak ik ze dicht. De uiteinden blijven ws. nog boven de grond liggen omdat ik nog niet weet waar ze precies naar toe moeten (de komende twee jaar eerst een huis bouwen, daarna een keer een schuur)

Maar zo'n mof kost een euro of zo? Mof.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Dat zijn andere moffen dan normaal gebruikt worden.
Wij gebruiken altijd moffen die ook waterdicht afsluiten want je wilt niet dat je kabel na een regenbui voor de rest van hun leven in het water liggen en ook niet dat via zo'n mof het water in je kruipruimte oid. loopt.
Normaal kun je voor de prijs van 1 mof zo'n 10m buis kopen, dus het is handiger om gewoon een flink stuk over te houden en zo nodig opgerold in te graven zodat je later zonder lassen/moffen gewoon verder kunt.
 

Zakraket

  • #5
Ik vond t al vreemd (vroeg me idd al af hoe het met waterdichting zat), maar dat zijn de enige moffen die ik kon vinden (op allerlei sites). Heb je misschien een link naar zo'n ding dan?

Ik vind wel deze en deze.
Dat zou dan moeten horen bij een klikmof zoals ik hierboven gepost heb en daarmee zou een klikmof waterdicht moeten zijn
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Die wat wij gebruiken zijn koppelingen waarbij je eerst een ring op de buis schuift dan de buis in de koppeling schuift en de ring draai je dan weer op de koppeling en zo knel je de buis vast en waterdicht aan de koppeling.
 

Zakraket

  • #7
Dat zijn toch de ringen van de eerste link?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Nee, die zien er heel anders uit.
Ik zal vanavond even in het magazijn kijken of er wat liggen en een foto maken.
 

Zakraket

  • #9
Ik zie t graag verschijnen, b.v.d. Vooralsnog ga ik uit van buizen op lengte (dus niet verlengd), ik heb nog een week of 2 voor ik t moet beslissen
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Er even een opgezocht.

zo ziet hij er uit als je hem uit elkaar haalt
dus een schroefring
dan een binnenring die je eerst op de buis schroeft
dan het binnenstuk wat bestaat uit een binnendeel wat kan draaien en die in het midden een randje heeft waar de buis tegenaan komt en een vast buitendeel.
de andere kant op dan eerst weer de binnenring en de schroefring.

zet je hem in elkaar dan ziet hij er zo uit.


en kijk je van buiten in het koppelstuk dan zie je dit


Hoop dat je ze een idee hebt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Ze zijn er ook voor gladde buis

dit is er een voor een 40mm buis
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu