Gasdichte afsluiting bij mantelbuizen door fundering

Svdhorst

  • #1
Voor de nieuwe meterkast laat ik de mantelbuizen meestorten in de fundering. Nu schrijft de richtlijn 'meterkast laagbouw op staal gefundeerd gasaansluiting' voor dat mantelbuizen die door de betonnenfundering lopen gasdicht moeten worden gemaakt.

Hoe kan ik dat het beste doen. Is er een bepaald materiaal dat ik voor of na het storten hiervoor kan gebruiken?
 

Superkees

  • #2
Daar bestaan speciale flexibele mantelbuizen voor. Informeer eens bij een installateur of bouwgroothandel wat je moet hebben. Die mantelbuizen moet je dus in het beton storten. Let wel op dat de bochten niet te scherp zijn, anders krijgt men achteraf de gasleiding er niet meer door heen.

Het idee van de mantelbuis is dat bij lekkage van de gasleiding het gas niet in de kruipruimte stroomt, maar in de meterkast terecht komt, zodat je het tijdig ruikt.
 

Svdhorst

  • #3
Ter informatie.

Ik heb idd de speciale mantelbuizen toegepast. De installateur hier om de hoek verkoopt complete sets (50mm/50cm, 64mm/50cm en 50mm/75cm) mantelbuizen met goede buigstraal in verschillende lengtes. Daarbij heb ik ook de komo vloerplaat aangeschaft. Inmiddels is eea aangelegd en in het beton gegoten. Voor diegenen die zich afvragen wat dat kost:ik was er in totaal 160 euro voor kwijt. Dan heb je wel een vloerplaat met 3cm glasisolatie.

IK heb tevens gelezen dat indien de ruimte onder de meterkast volgestort wordt met zand (in mijn geval is dat zo) je dan geen gasdichting tussen mantelbuis en fundering nodig hebt.
 

Svdhorst

  • #4
Voor de geinteresseerden heb ik hier de foto's nog even geplaatst.

De waterbuis is hier niet meer zichtbaar want die ligt reeds onder het zand op 1.05m diepte.




 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dank u voor de foto's, dat schept duidelijkheid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu