Volgorde van meterkast mantelbuizen in fundering

Bramb

  • #1
Ik ben momenteel bezig met een uitbouw waarbij de meterkast verplaatst moet worden. De uitbouw doen we in eigen beheer, en ben momenteel aangekomen bij de meterkast en de mantelbuizen. Ik heb een std. plaat en ook de geleurde buizen. Er komt geen kruipruimte en is een fundering op staal.

De meterkast richtlijnen laten een tekening zien waarbij de buizen links in de plaat zitten en ook links door een fundering gaan.

In mijn situatie zit de fundering (en straatkant) juist aan de rechterzijde van de meterkast.

Als ik de linkerzijde van de plaat als invoer gebruik dan zullen de buizen dus naar recht moeten lopen. Alleen bij de fundering gaat het dan mis. Volgens het plaatje zou de fundering doorvoer (vlnr) E, G, C en T moeten zijn. Maar wil ik dat voor elkaar krijgen dan moeten de buizen elkaar kruisen, iets wat praktisch niet te doen is op een lengte van ~1-1,5m.



Volgens de stroomnetwerk beheerder zou het moeten zoals op het plaatje staat, alhoewel ik mij afvraag of ze mijn vraag echt begrepen hebben via de telefoon.
Volgens een lokale instalateur maakt de funderingszijde niets uit, zolang de kleuren maar kloppen.

Dus nu de vraag, mogen deze buizen 'gespiegeld' zitten in de funderingstrook?
Zo niet, hoe moet/kun je dit praktisch oplossen?
 

Marcn88

  • #2
Het maakt niet uit hoe de buizen in de meterkast plaat worden geplaatst dit mag zowel aan de linkerkant en aan de rechterkant van de plaat
 

Bramb

  • #3
Dat weet ik, maar de vraag gaat specifiek over hoe de buizen door de fundering moeten.
Ik moet de buizen links in de meterkast plaat laten uitkomen omdat er anders te weinig ruimte is voor de bochten van de buizen.

Het punt is dat de funderingsaanzicht in die richtlijnen de E buis links heeft zitten. Als ik de buizen naar rechts laat weglopen (vooraanzicht meterkast), dan zou de E buis dus met alle andere buizen moeten kruisen om nog dezelfde funderingsaanzicht te krijgen zoals in die richtlijnen.

En dat is dus de vraag, is die funderingsaanzicht echt zo belangrijk, of maakt het niet uit waar de buizen door de fundering gaan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Positie in fundering maakt niet uit, alleen de diepten.
 

Bramb

  • #5
Super bedankt! Dat scheelt een hoop gedoe :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu