Zelf maken voorzet- of achterzetramen

Danoontje

  • #1
Helaas kon ik, na enig speurwerk, niet het geschikte antwoord vinden op mijn vraag. Sorry als ik scheel ben geweest :oops:

Al onze ruiten zijn met glas-en-lood in houten kozijnen. Om toch tegen te gaan hebben we rolluiken aan de buitenkant en jalouzien aan de binnenkant.

Desondanks ben ik aan het denken aan voor- of achterzetramen. Dan kunnen we tenminste nog genieten van het daglicht zonder in de kou te zitten.

Aangezien het vrij veel en grote ramen zijn, wel elke ruit in 3 delen opgesplitst, dus eigenlijk 3x 60cm naast elkaar) vrees ik dat het toch een aardige duit zal gaan kosten. Zodoende ben ik aan het denken om dit zelf te maken: houten opzet kozijnen te maken met perspex ramen ertussen. Deze moeten natuurlijk wel demonteerbaar zijn.

Onze glas en lood ruiten zijn niet 100%; ze zweten een beetje en een enkele druppelt zelfs door met bijv. ramen wassen (veel water dus).

Zodoende lijken voorzetruiten (aan de binnenkant) mijn érg vocht gevoelig en valt mijn keuze op achterzetramen; dus aan de buitenkant.

Nu vond ik onderstaande artikel op internet (is een ander forum, maar de uitleg staat in dit topic en iets omlaag scrollen:
https://forum.fok.nl/topic/952678
Dit principe, maar dan als achterzet ruit; zou dat een goede oplossing zijn? Eventueel misschien zelfs van glas en dan op maat gesneden.

Als kozijn wilde ik een omkasting maken en deze infrezen. En hierin de ruit plaatsen en afkitten.
Dan waar de nieuwe houten omkasting tegen het kozijn komt, in de omkasting een sleuf frezen en hierin een rubberen ring leggen ter afsluiting van.
Het geheel met draaiknoppen demonteerbaar; misschien zelfs van binnenuit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is altijd beter dubbel glas te plaatsen. Daar is ook subsidie op te krijgen. Glas in lood kan in het dubbel glas gezet worden.

Een voorzetraam aan de buitenkant is altijd beter. Let erop dat er ventilatie van de spouw naar buiten is. Dan voorkom je vocht. Maak de ventilatiegaten groot genoeg, met fijn gaas erin tegen ongedierte.
Ik zou geen plexiglas gebruiken, maar glas.

In het algemeen worden voorzet/achterzetramen demontabel of scharnierend geplaatst, zodat ze ook van binnen schoongemaakt kunnen worden.
 

Danoontje

  • #3
Hallo Dank je wel voor de info! :lol:

Dubbel glas is, ondanks de subsidie, nog vrij prijzig. Vooral als er glas in lood tussen moet komen. De ruiten worden dan heel dik (3 lagen glas) en zowel de kozijnen als de scharnieren moeten hierop worden aangepast. Helaas is het niet zo dat ze het glas en lood komen halen en dit gewoon kan worden ingebouwd. (mijn broer had hetzelfde probleem).

De isolatie tussen de voorzetraam (buitenkant) en het eigenraamwerk; hoe is dat het beste aan te leggen? En op welke plek in het voorzet raam?

Bovenin? onderop? zijkanten?

Mijn idee wat eigenlijk om houtbouten met ronde kop te gebruiken. Deze komen dan vast te zitten op het voorzetkozijn en gaan dwars door het huidige kozijn heen. Aan de binnenkant zijn deze dan vast te maken met nette schroefdopjes. (vorm van inbraakpreventie)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik snap niet wat je bedoeld met isolatie ertussen...

Is het niet makkelijker met scharnieren te werken? Dan is het makkelijker schoon te maken.

Nog een extra optie: Er is tegenwoordig isolerende glasfolie. Geen idee hoe de prijs is t.o.v. dubbel glas.

Je moet je vooral afvragen of de kosten en moeite van het plaatsen van die ramen opweegt tegen dubbel glas. Wellicht een paar jaar doorsparen en het in 1 keer goed doen.

Als glas in lood in het glas te duur is, kan je het er ook voor hangen, aan kettingkjes. Wel navragen of dat kan bij het glas (bij HR++ mogelijk niet).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu