Mal maken voor getoogd voorzetraam / kozijn

Henk102

  • #1
Ik ben bezig met het maken van voorzetkozijnen voor mijn oude pand waarin nog enkel glas (met roeden erin) zit, deze wil ik niet eruit halen, dus ben overal HR++ aan de binnenzijde aan het monteren. Ik maak hiervoor een extra kozijn aan de binnenzijde van het bestaande kozijn uit vuren regels.

Nu gaat dit prima bij alle normale rechthoekige kozijnen, ik loop echter vast bij het grootste kozijn, deze heeft namelijk een toog van 4 meter breed, hiervoor moet ik dus een mal maken van daaruit een kozijn in verschillende delen.

Ik hoop dat iemand me kan vertellen hoe ik deze mal kan maken op basis van het gat in de muur?

ter indicatie een foto van het raam:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een manier is door eerst een plaat grofweg op maat te maken, en dan er tegenaan houden en nauwkeurig aftekenen. Ik gebruik deze methode om bv. een onregelmatige muur af te tekenen op een plaat die ertegenaan moet komen.



Gaat het wel goed met HR++ glas, ivm thermische spanning achter het bestaande glas?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik neem aan dat de nieuwe ramen open kunnen? Anders zit je over een jaar naar een groot spinnenweb te kijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Rasterverdeling die nu zichtbaar is overnemen op een plaat en op elke verticale as de maat overnemen. Dan heb je elke 15cm? een vast punt een daartussen span je bijvoorbeeld een latje.
 

Henk102

  • #5
Dank voor de tips!

@Ijkenhout/Rola dank voor de tips! dat ga ik zeker proberen!

@Hessie/Ijkenhout: problemen met spinneweb ertussen of thermische breuk is er niet, ik heb afgelopen zomer de eerste ruiten gedaan en deze zijn de winter en de recente warme dagen zonder problemen doorgekomen.

Zoals het daar nu zit wil ik het ook gaan maken bij het grote raam, op de detailfoto zie je onderin een gaatje in het voormalige draairaam welke onder de dorpel is geboord om iets te ventileren van buitenaf en zo condens te voorkomen, dit gaatje is met een klein beetje steenwol gevuld om insecten te weren.



 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Hier ook nog een oplossing van Mathias Wandel van woodgears op YouTube;
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu