Rond voorzetraam

Samadhi

  • #1
Beste lezer,

In de schuur trof ik een oud voorzetraam aan. Mijn voornemen is deze te herstellen en te plaatsen. Afschuren, verven, glas er in en plaatsen en klaar. Vraagje, zal ik er direct dubbelglas in zetten? of gewoon enkel glas? Of gewoon plexiglas. Dubbel glas zal wel duur worden en het is misschien maar voor twee of drie jaar.

Ik vraag me ook af hoe ik het glas bevestig in het profiel. Het oude glas zat vast met een soort substantie (zie foto), maar dat leek mij een oude techniek. Het is geen kit, maar wat is het?



Het voorzetraam zat met een laagje glasband of een tochtstrip op de muur geschroeft. Alles wat ik lees is heel duielijk, het moet absoluut luchtdicht zijn. Ik dacht zelf aan twee laagjes naast elkaar. Het raamkozijn van het voorzetraam is breed genoeg, maar met welk materiaal? En de bakstenen zijn niet bepaald vlak. Is het überhaupt mogelijk op deze manier? Of zal ik dat vlak moeten maken?

Vervolgens inderdaad gewoon strak op de muur schroeven. Toch?

En wat zal ik nog doen met het raam dat in de muur zit? Moet ik die nog onderhouden?



 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het glas zit zeer waarschijnlijk vast met stopverf of welpasta.
Omdat het een voorzetraam betreft, is enkel glas voldoende.
Nadeel van plexiglas is, dat het krasgevoelig is. Bij de schilder een rond ruitje laten snijden. Als je nog nooit met stopverf hebt gewerkt, laat hem dan meteen het ruitje in het raam plaatsen.
 

Samadhi

  • #3
Inmiddels alles in de grondverf gezet en het glas erin geplaatst.

Flink wat glaskit in de randen, glasplaat er op drukken zodat het aan beide kanten eruit komt en vervolgens afgestreken.

Nu was ik van plan stopverf te gebruiken maar dat schijnt maanden nodig te hebben om te drogen. Dat lijkt mij niet handig toch?

Ik zag op internet een ander product uit een kitbus.

..... monustop Op youtube noemen ze het de vervanger voor stopverf. Is dit niet een slimmere keuze?

Omdat ik het raam er nu in heb gedaan zoals ik het er ook uit heb gehaald leek mij het niet nodig (heb ik niet gedacht alhtans) dat ik het glas zelf nog vast moest zetten. Ik ging er vanuit dat de kit en stopverf dit zou doen. Maar nu leer ik dat er ook van die hoekjes zijn die dit doen.

Is het nog nodig dat ik deze glaspinnen gebruik?

En moet ik het hout waar het andere product op komt helemaal kit vrij hebben voor de hechting. Nu zit er op plekjes zo'n vlinter dun laagje kit omdat ik het heb afgestreken.

Ik zal compriband gebruiken tussen de muur en het raam. 10 mm bij 15 mm dikte.


alvast bedankt voor de antwoorden.

 

Samadhi

  • #4
 

Samadhi

  • #5
Het resultaat: raam aan de binnenkant overigens.

Het is een gietijzeren stalraam (de bloem) en met een beetje geluk heeft die een scharnier waardoor die open zou kunnen. Maar dat zal wat herstelwerk vragen denk ik.

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ziet er netjes uit.

Ik had je vragen niet meer gespot toen. Tips:
- Een voorzetraam mag aan de binnenkant luchtdicht zijn.
- De tussenruimte moet ventileren naar buiten toe.
- Het binnenste raam moet makkelijk te demonteren zijn om schoon te kunnen maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu