Zelf kozijnen maken en plaatsen

Maverick2k

  • #1
Beste lezer,

Na het een en ander gelezen te hebben over het onderwerp zelf kozijnen te maken heb ik toch nog enkele vragen.

In mijn situatie gaat het om een kozijn van ca 240 bij 170 cm het is een vast voorraam en is geplaatst in een draagmuur met spouw. Het is een vast glas oppervlak zonder ramen (recht toe recht aan).

Als ik zelf een dergelijk raam wil maken wat is dan de juiste werkwijze?

Welke hardhout profielen zijn aan te raden?
Welke verbindingen zijn zijn het beste?
We willen HR glas hoe de juist keuze maken qua dikte en dergelijke en waar op te letten?
Waar moet ik aan denken bij het eruit slopen van het huidige raam?
En mijn grootste dilemma is hoe plaats ik het kozijn en bevestig je het kozijn? Welke plaatsingsmaterialen zijn handig. Ik neem aan dat de vensterbank stenen weggehaald dienen te worden bij het plaatsen van het raam?

Het glas wil ik laten zetten aangezien het over het groot oppervlak gaat.


Het zijn een hoop vragen ;) Alvast bedankt voor de moeite.

Grtz
Maverick2k
 

Fiesiekus

  • #2
Je zult met een renovatiekozijn moeten werken. Daarvoor moet je binnen- en buitenmaten opnemen.

Zelf een kozijn maken heb ik geen ervaring (alleen met plaatsen); ik gaf een timmerfabriek de bovenstaande maten en opdracht om zo'n kozijn van meranti te maken en te gronden.

Het zelf plaatsen: met min. 2 liefst 3 man. Toch een kwestie van gecontroleerd slopen en de randen heel houden. Kozijn met slagpluggen plaatsen. De slagplug door het kozijn in een hele steen boren/slaan. Rondom afkitten met een heldere kit. Er zullen wel meer tips zijn; maar deze schoten me even te binnen van 12 resp. 5 jaar geleden.

Glas: HR++ glas. Voor zo'n groot oppervlak (woonkamer??) de beste isolatie kiezen.
 

Maverick2k

  • #3
Fiesiekus schreef:
Je zult met een renovatiekozijn moeten werken. Daarvoor moet je binnen- en buitenmaten opnemen.

Glas: HR++ glas. Voor zo'n groot oppervlak (woonkamer??) de beste isolatie kiezen.
Bedankt voor de reactie.

Over het begrip renovatie kozijnen ben ik nog niet helemaal uit. Hetgeen wat ik kan vinden over kozijnprofielen, is dat er kant en klaar profielen te koop zijn met verschillende profielen voor onder en bovenkant en de stijlen, wat maakt het verschil met een renovatie kozijn.

Het is inderdaad een raam van de woonkamer.

Mag het hout direct op de muur worden gemonteerd? (vanwege vocht overdracht)
 

Fiesiekus

  • #4
Over de verschillen in de stijlen kan ik niet veel zeggen; ik het maken van het kozijn destijds uitbesteed. Ik weet wel dat de binnen- en buitenzijde verschillende afmetingen hadden.

Het stellen deden we met wigjes. Heb ook wel eens met een stelkozijn gewerkt; dat zit in de spouw en zie je dus pas na verwijdering van het bestaande kozijn.

De zijkanten heb ik destijds in de menie gezet. Loodflap boven moet wel i.v.m. waterdoorslag in de spouw. Onderzijde, op de waterslagtegels, zal het lood nu niet zitten, maar is wel aan te bevelen.
 

Joop pastoors

  • #5
Het oude kozijn is hoogstwaarschijnlijk een inmetsel kozijn. Dat houdt in dat deze eerst is geplaatst met het stelkozijn eraan vast, om vervolgens te ommetseld te worden. Het nadeel van deze oplossing is dat wanneer het vervangen dient te worden het kozijn van het stelkozijn in de spouw moet worden losgemaakt. Dit gebeurd door het doorzagen van het kozijn langs de binnenmuur. Het stelkozijn met alle folies blijft dan zitten in het mestelwerk. Als het oorspronkelijk goed is gemonteerd, zullen de kozijnankers alleen in het stelkozijn zitten waardoor deze voldoende verankerd is.

Na het verwijderen van het kozijn blijft er een stelkozijn achter zonder profiel (er is immers een rechte zaagsnede gemaakt). Het nieuwe kozijn kan er dan heel makkelijk tussen worden geplaatst en met flinke sterke schroeven op het stelkozijn worden geschroefd.

Over de keuze voor het glas zou ik me laten voorlichten bij de glashandel. Bij een dergelijk grote afmeting is het wellicht verstandig een dikkere glasdikte te kiezen, i.v.m. de doorbuiging door wind of dergelijke. Het is gewoon iets sterker. De fout die veel mensen maken is dat het glas op meerdere punten wordt ondersteund met stelblokjes. Dit mag nooit!! Altijd maar twee blokjes gebruiken, anders bestaat de kans dat de plaat in het midden knapt.

Als je het kozijn maakt, houdt er rekening mee dat het aan te bevelen is om de glaslatten binnen te houden i.v.m. de inbraakwerendheid. Echter is dit discutabel omdat ik van mening ben dat wanneer het glas vastgekit is deze onmogelijk te verwijderen is.
 

Fiesiekus

  • #6
Voordeel van een stelkozijn (vond ik) dat je geen gaten in de muren hoeft te boren voor slagpluggen.

Wat inbraakwerendheid betreft: ik denk niet dat een inbreker even zo'n ruit eruit tilt of duwt.
 

Joop pastoors

  • #7
Inderdaad. Als je het stelkozijn van het oude kozijn afzaagd, dan heb je (als het goed is!) een goed vastzittend stelkozijn over. Je hoeft dan niet meer in de muren te boren. Het enige wat je moet doen is dan het nieuwe kozijn goed vastzetten op het oude stelkozijn. Ik heb het vaker zo gedaan en ervaarde het als zeer eenvoudige uitvoering en kwalitatief goede oplossing.
 

Maverick2k

  • #8
Bedankt voor de reacties door jullie informatie is het mij erg duidelijk geworden. ( ik kan mij het plaatsen van het kozijn al grotendeels inbeelden)

Maar even een status update, ik ben zelf een jonge starter echter gaat dit om de situatie van het huis van mijn moeder. En ze heeft liever toch dat er een bedrijf komt ook vanwege de tijd dat ik er mee bezig.

Maar deze informatie komt zeker nog eens van pas als ik een huis ga kopen. Ik zal in de gaten houden hoe de professional het doet en zal dit ook even terug koppelen op het forum, zodat meerdere mensen van de door jullie gegeven en mij toekomstige informatie gebruik kunnen maken.

Grtz
Bob
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu