Zelf CV Leidingen leggen

Klusvinnie

  • #1
Na het aanleggen van de (warm)watervoorziening durfde ik het ook wel aan de CV leidingen zelf te leggen met Upo**r flexible leidingen; hierover twee vraagjes.

1. Ik heb nog geen radiatoren gehaald, maar wil al wel de leidingen aan elkaar gaan verbinden, zodat ik de plafonds en muren dicht kan maken. Als ik de radiatoren wil gaan aansluiten als op bijgevoegd plaatje (voorbeeld van internet); zit dan warm links, en koud rechts? En mocht de aansluiting aan de linker kant komen, is dit dan omgekeerd..?

2. Als ik (flexibele) leidingen niet in de muur kan frezen (van boven naar beneden), en dus een stuk in het zicht moet werken; kan ik dan een stuk 'harde' leiding aan de flexibele leiding bevestigen, of kan ik beter een koofje maken voor de flexibele leidingen?

Alvast bedankt!

 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Wat betreft de leidingen aanvoer links retour rechts.
Houd de pijpjes hart op hart 50 mm.
En wat betrefd de stijgleidingen zou ik een koofje maken en de leiding in een geheel naar boven laten gaan.
Want doe je het met vaste pijp heb je altijd weer 4 kopelingen die kunnen lekken.
Bijkomend voor deel is dat er mischien noog meer leidingen door het koofje kunnen.
Tip koop een roletje rood en een roletje blauwe tape kun je ze merken raak je nooit in de war.
en als je gaat knellen met een kneltang neem even een goedkope spuitbus met een kleurtje en spuit de koppeling die al geknepen is
voordat je de boel dan sluit ken je contole uitvoeren.
 

Klusvinnie

  • #3
Hoi Rene,

Bedankt voor je antwoord. Je zegt; Links aanvoer, rechts afvoer; geldt dit dan ook als ik de aansluiting links op de radiator krijg? Moet ik dan bijv. een ander koppelstukje aansluiten o.i.d.?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
De aanvoer zit altijd het dichts bij de radiator onder de staande buis.
Voor links en rechts zij het de zelfde aansluitingen.
Er zijn wel kopelingen die een aftapper hebben de laatste jaren altijd gebruikt in de wonigen, makelijk als je met het schilderen of behangen de radiator er af moet hebben.
Deze sluit je op de zelfde mannier aan.
groet Rene
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Rene de klusser schreef:
Wat betreft de leidingen aanvoer links retour rechts.
deze vlieger gaat niet altijd op, er zijn ook onderblokken die omgedraaid zitten, let hier goed op, er staan pijlen op het onderblok.

groeten b.
 

Xr8

  • #6
Als je nog radiatoren moet halen, haal dan ventielradiatoren. Zit er een stuk beter uit dan dit verhaal. Voordat je leidingen gaat leggen kijk dan of je ze uit de wand of vloer wilt laten komen en wat voor aansluit mogelijkheden de radiator heeft.

Er zijn met midden aansluiting, met de aansluiting links/rechts en met de mogelijkheid zowel links als rechts. Dit zijn vaak de radiatoren zonder aangelaste strippen. Bij deze zit de aanvoer steeds aan de binnenkant en de retour aan de buitenkant. Hartafstand 5cm.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu