Verleggen van radiator leidingen

Nickb

  • #1
Hallo,
Graag wil ik advies ontvangen. Op dit moment ligt er een lange radiator onder mijn raam in de woonkamer, deze wil ik weg hebben en een andere radiator in de hoek plaatsen. De aansluitingspunten van de aanvoer en afvoer zit nu naast de achterdeur, en moet eigenlijk een stuk of 3 meter worden verplaatst naar de hoek.
Wat is wijsheid om te doen, die 3 meter frezen in de grond en dan de leiding verleggen? of via de kruipruimte dit verleggen?

Ik weet eigenlijk niet eens hoe op dit moment de leidingen lopen naar de radiator, sinds ik ook vloerverwarming heb als bijverwarming (geplaatst sinds de bouw). Ik dacht dat de leidingen ingestort zouden kunnen zijn in het beton langs de wand (en dus langs de vloerverwarming), maar sinds ik een kruipruimte heb zou het ook goed kunnen dat de leidingen dan zo lopen. Wat is gebruikelijk? Ik moet dan maar dit weekend even de kruipruimte bekijken (zit vaak een laagje water in, dus niet snel toegangelijk).

Alvast bedankt!
 

ADDave

  • #2
Via kruipruimte is vaak het minst ingrijpend.
2 gaten boren op de juiste plek en de leidingen ernaartoe maken onder de vloer.

Maar, je wilt een 3 meter lange radiator weg hebben en een kleine voor terug plaatsen ergens anders? Bedenk wel dat je dan een stuk vermogen mist en kan de koudeval van het raam niet kan meer opvangen.
 

Nickb

  • #3
Bedankt voor je reactie. Zelf dacht ik de dekvloer te frezen en zo de leidingen te verlengen, sinds ik de vloer toch moet gaan egaliseren. Risico is dan wel dat ik de vloerverwarming zou kunnen raken, maar hier ga ik niet vanuit als ik dit strak langs de wand doe. Maar als het via de kruipruimte makkelijker gaat dan moet ik daar maar eens naar kijken. Ik heb alleen zelf nooit een gat geboord naar de kruipruimte.

Er staat nu een type 30, 2 x 0,3 meter radiator. Het vermogen is al vrij laag. Ik was aan het kijken om er een van 1800 watt in de hoek te zetten, nog wel op de buitenmuur uiteraard. Zal dit voldoende zijn?
 

DaKo

  • #4
Wat @ADDave zegt is wel belangrijk. De koudeval van het raam. Het is niet voor niets dat radiatoren zoveel mogelijk onder het raam zitten. Dat heeft te maken met comfort.

En als je leidingen door de kruipruimte legt, vergeet ze niet te isoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu