Aanleggen nieuwe cv leidingen

M@rk!

  • #1
Ik heb een vraag m.b.t. het aanleggen van nieuwe cv leidingen in mijn huis.
De cv ketel is gemonteerd op zolder. Vanaf hier moeten naar de voor- en achterzijde van het huis de aanvoer en retour leidingen aangelegd worden.

Naar voorzijde huis door plafond heen naar slaapkamer en badkamer voorzijde (2 radiatoren) en dan weer door plafond naar woonkamer en gang voorzijde (3 radiatoren).
Naar achterzijde door plafond naar twee slaapkamers achter (2 radiatoren) daarna weer door plafond heen naar woonkamer (1 radiator).

Vraag is welke diameters voor leidingen moet ik gebruiken? 22mm vanaf ketel naar alle radiatoren en dan 15mm voor aansluiten radiatoren?

Groet,
Mark
 

Kluskoppel

  • #2
Als hoofdleiding zou ik 22mm pakken en vanaf het punt dat je gaat aftakken naar een radiator zou ik overgaan naar 15mm.

Misschien handig om gelijk een vuilafscheider en microbelontluchter plaatsen bij de ketel nu je de boel toch open hebt liggen. En vergeet niet om de installatie waterzijdig in te regelen als alles in bedrijf is, zorgt voor meer comfort en bespaart energie.
 

M@rk!

  • #3
Bedankt voor de info.
Ik heb nog een vraag. Ik wil meg het vervangen van de leidingen beginnen zodra het warmer wordt buiten en verwarmen van het huis niet meer nodig is.

Kan ik dan de leidingen, die vanaf de ketel lopen naar beneden, alvast loskoppelen en dichtzetten met knelkoppelingen met afsluiter? De radiatoren zijn dan niet meer aangesloten. Ik weet dat de verwarming op druk moet zijn om nog warm water te gebruiken.
Kan dit en mag dit?

Het voordeel is dat ik rustig alle oude leidingen kan weghalen en nieuwe aan kan leggen.
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Merk en type ketel is dan wel handig, er zijn enkele typen die voor tapwater kunnen werken zonder dat het CV deel in gebruik is.
Bij de meeste ketels is een 'lus' nodig tussen de CV aanvoer en de CV retour, mét een vulpunt, overstort en expansievat. Er moet water rond kunnen stromen.
 

M@rk!

  • #5
Ketelmerk is Remeha type Avanta 24c.
Overigens is verwarmen van woning niet nodig. Alleen warm tapwater.
Een vulpunt, overstort en expansievat zijn nog steeds aanwezig. Misschien een lus maken door de twee leidingen aan elkaar te koppelen?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Bij de Avanta moet je service instelling P3 wijzigen. Die moet naar waarde 3 om het CV deel van de installatie uit te schakelen maar de tapwaterfunctie te behouden.

Houd er wel rekening mee dat het nog maar het begin van de winter is en dat je dan helemaal geen verwarming meer in de woning hebt. Als het toch nog een Elfstedenwinter wordt moet je maatregelen nemen om te voorkomen dat waterleidingen gaan bevriezen.

Onderstaand het schema van het leidingwerk zoals aanbevolen door de fabrikant bij alleen-geiser functionaliteit:

acantageiser.PNG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu