Vloerverwarming, leidingen diep of ondiep leggen?

Mike_S

 • #1
Ik hoor tegenstrijdige verhalen mbt de diepte van het leggen van de leidingen van vloerverwarming icm het rendement.
Beredenerend zou ik zeggen, als de leidingen net onder de tegel liggen dan wordt de warmite eerder afgegeven en hoef je minder te stoken. (Dit is de situatie wanneer er ingefreesd wordt). Hierop krijg ik meer reacties als zijnde, 'juist' en 'klinkt logisch'.
Een ander verhaal wat ik echter heb gehoord is, dat in deze situatie de vloer juist ook snel afkoelt waardoor je weer eerder opnieuw moet stoken. Advies in deze was om juist niet in te frezen, maar netten of noppenplaten te leggen en vervolgens er 5cm dekvloer op te leggen. Het rendement van deze situatie zou veel beter zijn.

Nu sta ik voor de keuze om de boel in te laten frezen of juist de huidige dekvloer compleet te verwijderen en alles opnieuw op te bouwen.
Maar wat is nu wijsheid, wat is waar?

Onder de vloer ligt een kruipruimte, dieper leggen geeft wellicht ook meer verlies naar onder?? De aanwezige vloerplaten zijn naar wat ik begrijp geïsoleerd, wellicht belangrijke info in dit verhaal.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Gorp

  Specialist Verwarming
  • #2
  Als je de keuze hebt; dekvloer eruit en opnieuw beginnen.

  -Je slangen komen dieper liggen en de vloer wordt daardoor gelijkmatiger warm.
  Bij infrezen liggen de leidingen dichter bij de tegel waardoor je als het ware de leidingen voelt liggen.(door de warmte van de buis)
  -Er wordt meer massa opgewarmd, wat in eerste instantie meer energie kost, maar het geheel blijft ook langer warm.Bij infrezen is het snel warm, maar ook weer snel afgekoelt.

  Beide methoden geven toch het nodige werk.
  Tevens is het mogelijk bij het geheel verwijderen van dekvloer, om ook andere leidingen/loze leidingen te leggen voor bij TV, telefoon of internet.

  suc6
   

  Veloce

  • #3
  Ik probeer ook altijd het zo goed mogelijk uit te voeren. Mijn vloerverwarming is als volgt opgebouwd.
  Betonnen vloer---plasticfolie---eerst randisolatie en dan 3 cm dowtherm platen (blauwe plaat) dan twee groepen 2x100m naast elkaar gelegd hart hart ongeveer 5 cm ---- 2x16 mm uni-pipe deze vast gezet met clips----dan daar een draadnet over--- dan ongeveer 5cm vloerspecie en de tegels er meteen ingeklopt.....de thermostaat van de vloerverwarming staat op 29 gr C ingesteld en bij een zeer koude winter ga ik 2 graden hoger.
  ik ben zeer tevreden en de vloer warmt ook snel op, en door de isolatie houd de vloer lang zijn themp. In de hal heb ik het zelfde behalve dat daar maar telkens een van de twee groepen bijstaat.

  Met vriendelijke groet,
  Veloce
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu