Zelf convectorput installeren... zelf doen

Climber_Mike

  • #1
Tja,

Dat heb je met grootscheepse verbouwingen... de €'s vliegen de pan uit! En dan ga je toch kijken waar je op kunt besparen om de schade enigszins te beperken.

Ik heb nu een offerte liggen voor het aanleggen van een convectorput maar vind het prijzig. Ben geneigd om het zelf te doen maar ken alle problemen/ aandachtspunten niet.

Ter info, het gaat om een kale houten vloer op balken.
Convectorput info (uit email geknipt):
Voor u zou het het beste zijn om 2 putten te nemen met een lengte van 1630
en een breedte van 380 de hoogte zou dan worden 450 mm
Is dit een moeilijke klus? Wel of niet aan beginnen? Pfff, ik weet het niet en kom dan weer met knikkende knieën bij de profs van dit forum voor raad.

Bij deze dames en heren profs: wel of niet zelf doen?
 

Arie

  • #2
Hai Mike,

Helaas weet ik niet of je een convector put zelf kunt zetten, maar volgens mij moet jij dat wel kunnen zo langzamerhand, maar wacht ff op de bouwexpert.

Misschien een andere optie om de kosten te drukken, zijn hoge smalle design radiatoren.
Wij hebben vorig jaar een raam vervangen door openslaande tuindeuren.
Daar moest ook een radiator van circa 2000W plaats maken.

Wij hebben gekozen voor 2 smalle designadiatoren aan beide zijden van de tuindeuren, er zijn hele fraaie van Jaga type iguana circo en waarschijnlijk ook wel van Radson. Het is geen antwoord op je vraag. :(

Maar wellicht ook een mogelijkheid waar je nog niet aan gedacht hebt.
 

Climber_Mike

  • #3
Dank voor je reactie Arie!

Tja, he probleem is dat we een verzameling afrikaanse maskers hebben die we voor een muur op willen hangen.

Design radiatoren aan beide zijden van (nog aan te leggen) tuindeuren zou behoorlijk afbreuk doen aan de maskers ben ik bang... Toch bedankt voor de tip.
 

Joop

  • #4
Onlangs bij ons in de kamer in een houten vloer twee (Betherma) convectorputten geplaatst (besteld via Internet, scheelt véél in de kosten).

Als je handig bent is dit best zelf te doen. Waar je rekening mee moet houden is dat de houten vloer volledig uitgevlakt moet worden en dat de (extra) draagbalken goed worden ondersteund.

Bij mij stonden de vloerdelen hol (huis van 1930) en die heb ik eerst goed vastgeschroefd en daarna met een parketschuurmachine goed vlak geschuurd, zodat de put vlak ligt. Houd ook goed rekening met de inbouwdiepte zodat de afwerkvloer (beton, parket of vloerbedekking) gelijk komt te liggen met de put.

Zelf ben ik zeer te spreken over deze twee putten, Eén in de erker en één voor de openslaande deuren. Samen 7 Kw, kamer is 95 m3. Het huis wordt zéér snel warm en je hebt geen lelijke radiatoren in het zicht, kortom super!

Alvast succes gewenst.
 

Climber_Mike

  • #5
Merci voor de reactie en de succes wensen (die kunnen we heeeel goed gebruiken met alle verbouwingen)!

M.b.t. vlakschuren e.d.: we moeten nog een vloer aanbrengen.
Momenteel liggen er balken met een planken ondervloer erop. Hierop zal een 18mm underlayment laag worden aangebracht. Op deze underlayment laag komt een ingewassen grindlaag "van enkele millimeters" :? dik.

Oftewel de exacte dikte van de vloer kunnen we nog niet bepalen. Dat zou bijna impliceren dat de convectorput niet aangelegd kan worden... Is er nog een mogelijkheid om een dergelijke put later nog in hoogte te stellen?
 

Fiesiekus

  • #6
Ik kan het u nog sterker vertellen: ik heb ruim 10 jaar geleden i.s.m. de CV-installateur zelf de convectorput gemaakt.

Ik ben uitgegaan van het vereiste vermogen en de bijbehorende convectorafmetingen. Op basis daarvan de convectorput afmetingen bepaald (formules uit die handige technische zakhandboekjes), maar die afmetingen heeft u al!

Kwestie van een aantal platen underlayment (22 mm dacht ik) op maat zagen; doos goede spaanplaatschroeven en in elkaar zetten (tussenschot van dun spaanplaat) .

Voor de exacte positionering was/is kennis van de ligging van de vloerbalken essentieel. Vervolgens hebben we gat in de houten vloer gezaagd (met cirkelzaag) zodanig dat een zijde van de zelfgebouwde put aan een vloerbalk geschroefd kon worden. Hangt natuurlijk van uw eigen vloerconstructie af of dat kan.

Probleem was een balk die als extra ondersteuning onder de vloerbalken liep en dus loodrecht op de convectorput zou komen te staan. Gewoon afgezaagd (uiteinde in de buitenmuur bleek katsverrot) en uiteinde m.b.v. betonpoer opgevangen.

Vering van de vloer was gelijk een stuk minder! Extra balkje (64 x 64 of zo) geplaatst om de ander lange zijde van de zelfbouwput aan te schroeven.

Belangrijk hulpmiddel: twee handgrepen aan de korte binnenzijden van de put bij het afhangen: met enig sjor-, duw- en trekwerk hing de put op de goede hoogte en weer veel vastschroeven. Convector op hardhouten blokjes geplaatst en tussenschot (voor de trek) aan twee dwarsstangetjes opgehangen.

Zo heeft de put een aantal weken zonder rooster prima gewerkt omdat ook mijn parketvloer toen nog gelegd moest worden. Truc: ook zelf het rooster maken door latjes (merbau) uit brede plank te zagen (zaagtafel noodzakelijk) en wel zodanig dat de hoogte van de put met rooster overeenkwam met de parketvloer.

Resultaat: gladde overgang parketvloer naar rooster. Over het maken van het rooster kan ik desgewenst ook nog wel een en ander vertellen (is leuk werk, dat maken ervan) maar ik vind het nu wel even genoeg.

Wel kan ik zeggen dat ik met 2 van die putten ettelijke duizenden guldens (in 1993 al) heb bespaard.

Succes!
 

Climber_Mike

  • #7
Wauw, bedankt voor het uitgebreide antwoord.

Als ik het goed begrijp is het in het ergste geval aanpassen van de hoogte van het rooster... dat moet ik kunnen. :wink:

Merci
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Bedankt Fiesiekus, hier kunnen klussers mee vooruit.
 

Sjon3000

  • #9
He Climber_Mike,

Ik ben van plan in de toekomst ook een concvectorput aan te leggen
Heel toevallig kwam ik een klusfolder tegen die uitleg geeft over hoe en wat:

Convectorput maken pagina niet gevonden

Misschien heeft het toegevoegde waarde.
 

Fiesiekus

  • #10
De site waar Sjon3000 naar verwijst geeft terecht veel aandacht aan het construeren van de ravelering. De put zelf is echt een kwestie van recht-toe recht aan zagen, lijmen en schroeven.

De prijzen van die convectorroosters waren toen niet mals als ik me 't goed herinner. Zelf maken heeft als vanzelfsprekend voordeel dat je 't op maat van de uiteindelijke put kunt ontwerpen en ook de hoogte kunt maken zodanig dat 't overeenkomt met de vloer (dus als die er al ligt). Houd je bovendien van de straat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu