Zehnder Comfofan S lagers vervangen

stijnos

  • #41
Hoi! Ik heb in januari de lagers vervangen van de Comfofan, maar inmiddels maken ze opnieuw veel meer lawaai dan eerst. De montage is volgens mij gewoon prima gegaan en het heeft maanden goed en stil gewerkt.
Kan het zijn dat ik nog iets van lagervet of ander spul ergens heb moeten gebruiken?
 

Andre99

  • #42
Het zijn gesloten lagers, zeker niet met olie of vet gaan werken. Ik denk aan twee mogelijkheden, gewoon pech een slecht lager getroffen. Of de passing van de lagers is niet goed en de lagers rammelen in hun passing of op de as.
Zorg dat je een beetje kwaliteitslabel koopt, het gaat om een paar centen.
 

Sjj

  • #43
Prima omschrijving hartelijk dank.
Ventilatie draait weer als nieuw.
Let wel op hoe je de twee drukpersen monteert onder het lager aan de ventilator kant, bolle kanten naar buiten.
En kies voor een kwalitatief goed lager.
 

Kazoeie

  • #44
Dit is echt een gouden omschrijving. Wij hadden vorige week ineens dat in de laagste stand de MV continue bromde. De monteur die langskwam (voor 45 euro) gaf aan dat ik hem moest vervangen (hij is 3 jaar oud - in nieuwbouw). Het apparaat zou kostbaar zijn om te vervangen en niet leverbaar. Na even zoeken op Google kwam ik dit topic tegen en heb ik de lagers besteld. Ik heb net in een klein half uur vervangen en het is helemaal stil in huis. Echt top. Nu dat abonnement opzeggen.
 

Robluck

  • #45
Goedemorgen! Sinds een paar dagen maakt mijn ComfoFan vrij regelmatig het geluid zoals in het bijgevoegde filmpje, wat in stand 1 is. Voorheen nooit last gehad en stand 1 was zeker met de deur dicht absoluut niet te horen. Vooral s'nachts is dit nu niet te doen en krijg ik alleen nachtrust door de stekker eruit te halen. Hebben jullie een idee of dit toevallig aan de lagers ligt? Er zijn ook wat pieptonen te horen. Alvast bedankt voor de reactie!
 

Kazoeie

  • #46
Robluck, dit is exact het geluid dat ik had en dat weg ging door de lagers te vervangen. Ik hoorde het geluid door het hele huis.
 
  • Like
Waarderingen: Robluck

Robluck

  • #47
Dat is (op zich) super goed nieuws! Ben er helemaal gek van aan het worden, zou geweldig zijn als dit de oplossing is!

Enig idee waar ik het beste de lagers kan bestellen zodat het de juiste kwaliteit is? En is het goed te doen om dit zelf als semi handig persoon te vervangen? Als jullie iemand in de buurt van Nieuwegein, Utrecht kennen die dit tegen een vergoeding kan doen houdt ik mij ook aanbevolen. Wil heel graag de stilte terug.
 

Kazoeie

  • #48
Ik kan over het algemeen helemaal niets zelf als het om klussen gaat, maar dit ging me goed af. Ik heb de lagers besteld bij lagertechniek.nl en het gaat om dit type: ski groefkogellager 608-2rsl. Heel even googelen gaf me deze link van een bedrijf bij jou in de buurt die het kan oplossen (maar misschien is er nog wel 1 dichterbij):

Merken en winkels niet nodig, zie forumregels - mod

Veel succes en het is een verademing als de MV geen geluid meer maakt in stand 1.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Robluck

Robluck

  • #49
Enorm bedankt voor de hulp! Heb de lagers besteld en ga zelf een poging doen met behulp van dit forum. Hoop dat dit het oplost, zou geweldig zijn.
 

dokter87

  • #50
Ik heb speciaal een account aangemaakt om voornamelijk JaapKorteweg, maar ook alle andere hulp in dit artikel te bedanken. Dit scheelt een hoop onnodige kosten en al-met-al viel het klusje redelijk mee.

Vooral de lager uit de fan zien te krijgen was een hoop gedoe, maar het is me gelukt. Hier thuis zijn we jullie dankbaar :prima:
 
  • Like
Waarderingen: bmollous

NielsBarneveld

  • #51
ik heb zelf ook zon comfofan S R en ik denk dat bij mij ook de lager aan zn einde is.
Is het jullie nog gelukt om het zelf de repareren of wat hebben jullie gedaan.

Er werd genoemd dat bedrijven het ook repareren, zijn er opties bekend in de buurt van Zwolle?
Zoja welke.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #52
Er mogen hier geen bedrijfsnamen genoemd worden, zie de forumregels.

In dit dit topic staan zowel diverse aanwijzingen hoe de reparatie te verrichten, als een link hoe je eventueel leveranciers kunt zoeken (zie bijdrage #22). Of daar bedrijven in de buurt van Zwolle bij zitten weet ik niet, want ik heb niet zo'n leverancier nodig.

Indien je het zelf gaat doen en je komt tijdens het werk problemen tegen, begin dan zelf een nieuw topic met beschrijving van de problemen en eventueel vergezeld van foto's.
 

bmollous

  • #53
Aziatische prullenbak lagers in 2 jaar oude box vervangen door SKF, wat een slechte kwaliteit lagers monteren ze af fabriek, gaat je box sneller kapot en koop je een nieuwe box die ook weer snel stuk gaat.

top oplossing dit !
 

Richardc

  • #54
Heel hartelijk bedankt voor deze uitgebreide post met de foto's en tips. Het was zo voor mij eveneens een fluitje van een cent om de juiste lagers te bestellen (SKF) en vervolgens dit klusje zelf even uit te voeren. De box is nu echt veel stiller als dat hij ooit geweest is en doet het weer helemaal perfect. Het moeilijkste is inderdaad om het borgringetje eraf te krijgen en vervolgens er weer goed terug te plaatsen nadat je de lagers hebt vervangen door de nieuwe.
 

NielsBarneveld

  • #55
ik had er inmiddels ff tijd voor genomen maar het is inderdaad erg makkelijk. Terug borgring terugplaatsen was nog het lastigst zonder goeie tang.

@Andre99 en @JaapKorteweg bedankt voor de duidelijke instructies.

photo_2023-06-06 21.15.48.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: bmollous

Mjdejong

  • #56
Dank jullie wel voor de heldere uitleg en foto's, bij ons maakte het apparaat ook een behoorlijk lawaai sinds een aantal weken, via wat googlen hier terecht gekomen, nieuwe lagers besteld en zojuist vervangen en alles even schoongemaakt. Had wel een borgtang aangeschaft dat hielp. Apparaat is bij ons ook stiller dan ooit, wij zijn heel blij.

Nogmaals dank voor jullie heldere instructies, dit scheelt ons een hoop geld !!!!!!
 

bmollous

  • #57
de schroeven achterop de motor losmaken en dan zie je het asje met de borgveer erop. Deze eraf halen gaat nog, dan komt het terugvinden van de borgring als die is weggesprongen. Het asje kan dan los en de lagers ook, met een schroevendraaier kun je het onderste lager eruit drukken. Het terugplaatsen van de borgveer nadat de de nieuwe lagers hebt geplaatst is nog het meest lastig, hou er rekening mee dat je een nieuwe borgveer zou moeten bestellen. Een tang om de veer open te houden is lastig te vinden, met veel gedeeld kan het ook zonder tang. Opsturen naar een revisie bedrijf kan ook als je de boel niet meer in elkaar krijgt.
 

Fresh

  • #58
Hierbij een bedankje aan alle bijdragers voor de duidelijke uitleg en de handige tips. Dankzij jullie is het mij ook gelukt om nieuwe lagers te plaatsen in de Zehnder. We hadden een offerte voor een compleet nieuwe MV-installatie met een ander merk voor 865 euro. Deze reparatie heeft 12 euro gekost voor 2 lagers + verzendkosten. Dank!
 
  • Like
Waarderingen: bmollous

bmollous

  • #59
Onvoorstelbaar wat een woekerprijs
 

dnz

  • #60
Heb het ook zelf opgelost hier een paar fotos
1000030399.jpg

1000030401.jpg
1000030403.jpg
1000030402.jpg
1000030404.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Fresh

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu