Zehnder Comfofan Silent - keuzes via dipswitches

Gerritb

  • #1
Ik heb mijn oude Itho ventilatiebox laten vervangen door een Zehnder Comfofan Silent 425m3/h ventilatiebox (nieuwe versie 2022). De installateur heeft de dipswitches zodanig ingeregeld/ingesteld dat de box draait op 50/175/275m3/h (laag, midden, hoge stand). Terwijl de dipswitches ook zodanig in te stellen zijn dat de standen bv 75/250/425m3/h zijn.

Los van dat de box meer herrie maakt op hogere standen, wat zou een reden kunnen zijn om de box lager in te regelen qua sterkte dan dat hij aan kan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dat is afhankelijk van de ventilatie-berekening, gebaseerd op het gebruiksoppervlak, (aantal) badkamer(s) en keuken(s). Zie hiervoor het Bouwbesluit.
 

Gerritb

  • #3
Ja, dat begrijp ik, in H3.6 Luchtverversing bijvoorbeeld, aangevuld met NEN1087 voor eisen die worden gesteld aan specifieke ruimten. Maar dat gaat over minimumeisen, toch? Dus als ik er even voor het gemak van uit ga dat de installateur het heeft ingeregeld conform deze minimum eisen van ventilatie, afgestemd op mijn situatie, is er dan iets op tegen om via de dipswitches de ventilatiebox harder te laten draaien? Dan wordt er méér geventileerd, toch? Los van de extra herrie ;-). Of mis ik dan een negatief gevolg hiervan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Tochtverschijnselen, deuren die niet open willen of juist niet dicht.
hoger energieverbruik zowel voor de motor als voor het bijverwarmen.
en de kanalen moeten het ook kunnen aanvoeren naar de fan toe.
 

Gerritb

  • #5
Dank. Dus het kan zo zijn dat de box stevig staat te draaien en dat de kanalen dit simpelweg niet kunnen verwerken? En er moet dan natuurlijk ook nog meer 'verse' lucht van elders worden aangevoerd....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De kanalen kunnen het niet naar de fan krijgen, hierdoor gaat deze hele zware wervelingen rekken en dat maakt lawaai en geeft motorslijtage.
 
  • Like
Waarderingen: Gerritb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu