Zeer vochtige en beschimmelde meterkast

Uwleurkp

  • #1
Dag allen,

Wij zijn in de zomer van 2017 verhuist naar onze huidige woning. Enkele maanden gelden ontdekte ik dat het plafond voor de deur bij de meterkast helemaal zwart was van de schimmel. Na het inspecteren van de meterkast bleek deze zeer vochtig te zijn. De druppels hangen aan het plafond en ook de waterleiding was zeiknat ( condens en geen lekkage ).
Wel zitten er 2 ventilatie-roosters in de meterkast deur en ook boven en onder de deur zit ruimte voor ventilatie. Ivm de muffe lucht heb ik deze week de deurmat weggehaald om de kruipruimte te inspecteren. Er komt ook koude lucht uit de kruipruimte langs de mat omhoog. Nu bleek het onder de mat zeiknat te zijn en is de houten afdekplat helemaal wit/groen & zwart van de schimmel. Gezien ik 2 kleine kinderen heb lopen in huis wil ik dit 'gezondheids probleem' zsm verhelpen.
De eerste stappen lijken mij het isoleren en luchtdicht maken van het kruipluik dmv isolatie band.
Als 2e het isoleren van de koudwaterleiding in de meterkast zodat er geen condensvorming meer kan ontstaan. Wellicht ook nog de uitsparingen in de deur vergroten voor meer ventilatie.
Nu loopt ook de afvoer van het toilet boven gedeeltelijk door de meterkast naar de kruipruimte!? Nu wordt er koude lucht de meterkast ingeblazen daar ik zag dat achter waar de afvoer de muur in gaat een groot gat zit. Deze lijkt in verbinding te staan met de kruipruimte ( kruipruimte is licht vochtig maar niet zeiknat ). Kan & mag ik dit gat dichtmaken zodat er geen vochtige lucht de meterkast in komt. Of dient dit gat ergens anders voor en komt deze lucht niet uit de kruipruimte vandaan?

Jullie tips & suggesties zijn zeer welkom!
Alvast bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De bodem van de meterkast moet zeker dichtgemaakt worden.

Controleer of de kruipruimte geventileerd is. Verder kan je zoals je zelf af zegt het kruipluik tochtdicht maken en bij voorkeur isoleren.

Als de ventilatie in je huis verder in orde is gaat daarna alles opdrogen.
 

Uwleurkp

  • #3
quoten niet nodig - mod

dank voor uw reactie. De bodem is dicht! Vanuit het plafond komt de afvoer de meterkast binnen en deze gaat er aan de zijkant weer uit. Waar deze eruit gaat zit een gat naast waardoor koude lucht naar binnen komt. Ik weet vrijwel zeker dat deze koude lucht afkomstig is vanuit de kruipruimte. Kan ik deze dichtmaken met pur?
Kruipruimte is geventileerd. 2 roosters voorzijde & 2 achterzijde. Ik voel de lucht ook naar binnen komen in de kruipruimte.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Kies wel een (blijvend) flexibele PUR.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu