Zeer vochtige kelder

SuusFriesland

  • #1
Onze woning (1936) staat middels een Stahl-fundering (als ik t goed heb, die stapels stenen en daarop de balken) en houten vloer op het zand. Middenin de woning is een kelder, ca 180x180cm vloeroppervlak. Deze kelder is ca 1m ingegraven in de zandbodem. Ik woon hemelsbreed ca 200-300m van zee (Zurich) en het grondwater in de slootjes hier staat vaak ook hoog.

En je raadt het al, zeker met de regen van nu, het is een vochtige, natte, schimmelige, muffe bende!

Ik heb al vochtvreters, veel vochtvreters. Ook bakjes rijst, een koeienliksteen in een emmer en een jaar of 3 geleden vochtwerende verf op de muren aangebracht. Er is een ventilatieroostertje van de kelder naar de gang.

Op de betonnen vloer ligt een stukje zeil. Dit lag er al toen wij de woning 8jr geleden kochten. Dit zeil voelt klam aan, is smerig geworden van t vocht (zwarte vlekken). Maar ook doosjes van producten in de kelder worden langzaamaan vochtig. De MDFplanken van opbergrekken die ik in de kelder heb staan verschimmelen (slaan wit uit).

Nu heb ik via google gevonden dan een airco-unit plaatsen zou kunnen helpen, omdat de buitenmuren van de woning los staan van de kelder. We hebben een airco-unit, dus dat zou makkelijk te doen zijn.

Zijn er eventueel nog meer oplossingen? Zoals een nieuwe laag beton of egalisatie op de vloer en muren aanbrengen?

De kelder is al een jaar of 2 niet meer in gebruik, deur gaat echt sporadisch open. Ik wil de kelder graag weer gaan gebruiken om blikjes fris en bier koel in op te slaan, en ook andere zaken zoals keukenapparaten die 'over' zijn. Maar dan moet het niet wegschimmelen :?

Alle tips, adviezen en ideeën zijn welkom :D
Alvast bedankt!!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een kelder hoort waterdicht te zijn. Zolang die dat niet is, hebben bij zo'n grondwaterstand vochtvreters e.d. weinig zin. Waterdicht maken van een bestaande kelder is best lastig. Er zijn meer topics op deze site over te vinden. Het best kan je dit uitbesteden aan een kelderherstel bedrijf.

Tot die tijd zou ik het ventilatierooster naar de gang dichtzetten en de kelder naar buiten toe ventileren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu