Zeer vreemd fenomeen met electriciteit

Dykie2

  • #1
Hallo,
Ik heb sinds 2 dagen last van een zeer vreemd fenomeen met een bepaalde groep van de electriciteit.
Mijn groepenkast bestaat uit 6 groepen waarvan er 5 in gebruik zijn.
Nu heb ik sinds 2 dagen last met 1 groep waar spontaan de electriciteit gedeeltelijk van wegvalt.
Op de betreffende groep zit het ganglicht, 4 stopcontacten in de keuken waarvan er 2 gebruikt worden door een magnetron en een oven (de rest van de keuken staat op een aparte groep) en de WC verlichting zit op deze groep. Nu het probleem.
2 dagen geleden was ineens de stroom van de van de 4 stopcontacten in de keuken af en de WC verlichting. De automaten in de groepenkast stonden allemaal omhoog. de gangverlichting die ook op deze groep zit brandde nog wel. Stopcontacten losgehaald maar niets geks kunnen vinden. 2 uur later was er plots weer stroom op deze groep en alles werkte weer (de rest van de groepen is het in die tijd gewoon blijven doen). een dag later waren er 2 stopcontacten van de betreffende groep waar geen stroom meer opstond. De overige stopcontacten werkte wel en de WC verlichting deed het ook nog evenals de gangverlichting die het de keer daarvoor ook al was blijven doen. Wederom geen automaten omgeklapt en ook geen aardlek. wederom een tijdje later begon alles weer spontaan te werken. Dit is nu al een aantal keren gebeurt.
Ik begrijp er helemaal niets van. In geval van kortsluiting zou de automaat eruit moeten klappen en zou alles wat op de groep zit niet meer moeten werken. Ik heb nog aan een los draadje zitten denken maar die gaat ook niet zomaar weer uit zichzelf vast.
Ik sta dus voor een raadsel. Misschien dat een van de experts hier iets zinnigs over kan zeggen?
Ik schakel nu elke nacht en als ik weg ga de betreffende groep uit om brand o.i.d. te voorkomen want er zit iets niet goed lijkt me.

Voor het geval er vragen over komen: Ja ik weet zeker dat alles wat ik beschrijf op dezelfde groep zit. Ik begon ook eerst aan mijn eigen codering te twijfelen maar ik heb het tot in den treure uitgezocht.
 

Confidence

  • #2
Het lijkt om een losse las ergens in circuit. Heb je ook in alle centraaldozen gekeken of daar alle lassen goed waren?
 

Atmoz

  • #3
Lijkt erop dat er zelfs meer dan een slechte verbinding zit. Dat verbindingen losraken en ook weer contact maken heb ik vaker meegemaakt, bij slecht aangelegde steeklassen en ook bij slecht gemaakte Conex lassen. Lag niet aan Conex, maar een van de draden was zo ongeveer op de isolatie gelast.
Let op dat je niet onverhoeds een losse spanningvoerende draad in je handen hebt als je lassen uit de doos trekt om deze te inspecteren.
Heel verstandig om de groep af te schakelen bij afwezigheid en in de nacht, liefst zou ikzelf de groep zo weinig mogelijk belasten om brandgevaar te voorkomen.
Succes en we horen graag waar het aan lag.
 

DeSoester

  • #4
Slecht contact als ik het zo begrijp. Je doet er goed aan het zooitje uit te zetten want dit is een brandgevaarlijke situatie. Ik zou zeggen kijk de centraaldozen even kritisch na.
 

NielsDerksen

  • #5
Ik zou zeggen, open eens een paar lasdozen van die groep, het liefst ergens tussen waar wel en geen spanning meer is.
Ziet dit er een beetje jofel uit?

Zijn er steeklasdoppen gebruikt?
Als er goede lasdoppen gebruikt zijn, en de las is fatsoenlijk gemaakt, en het gaat om een gewoon 16A groep, dan zou dat prima moeten zijn.

Als de las door een beunhaas / klusser / prutser gemaakt is, controleer dan of de boel wel jofel is.

Zo nodig, maak de las opnieuw, en kerf de draden niet in bij het aanstrippen (isolatie verweideren).

Gebruik goede kwaliteit steeklasdoppen, of draailasdoppen.
Gebruik a.u.b. geen vage lasdoppen per 5 verpakt (bijvoorbeeld) van de bouwmarkt van 1 of ander B merk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Niels lees ff de forumregels, je post druist er nogal tegenin.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Ik heb het bericht van Niels even aangepast.
Merknamen en fotos van lasdoppen verwijderd.
Lees even de forumregels.
 

Dykie2

  • #8
Na wat zoeken en een groot gat in mijn mooi gestucte plafond in de keuken gemaakt te hebben schrok ik me het ......... In een lasdoos was een grote kluwe gesmolten draad te zien. Bleek om nog oude bedrading te gaan (rood / blauw) die van 1 van de 2 oorspronkelijke groepen was toen ik het huis kocht. De blauwe draden waren versmolten en vervolgens losgegaan. Gelukkig de rode draden allemaal nog intact anders had het vuurwerk geweest. Ik heb het gevoel dat ik hier door het oog van de naald ben gegaan. Wat een prutswerk overigens. geen lasdoppen niks maar gewoon de draden in elkaar gedraaid. Gelukkig was er nog wel goede draad over en ik heb een gedeelte vervangen dus ik heb de boel kunnen herstellen met steeklassen.
Ik vermoed dat de oven en magnetron beide tegelijk hebben aangestaan en dat de oude draden dit niet getrokken hebben. Omdat ik toch nog een groep over had in mijn groepenkast gelijk maar een nieuwe kabel getrokken en onder de keuken 2 nieuwe stopcontacten aangelegd voor de oven en magnetron. Alle andere lasdozen waar ik bij kon geïnspecteerd en dat zag er goed uit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Dan is ook maar weer eens aangetoond waarom lasdozen altijd bereikbaar moeten zijn....
 

Dykie2

  • #10
Tsja... dat is niet altijd makkelijk in een huis van meer dan 100 jaar oud.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #11
Ik weet wat je bedoelt, ik heb ook een oud huis, maar heb alles wel bereikbaar gemaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu