Aardlekschakelaar valt uit: zeer willekeurig

Jeetee79

  • #1
De aardlekschakelaar die voor drie groepen in het huis werkt valt zeer willekeurig uit.

Ik heb vervolgens bekeken dat het probleem zich voordoet in een groep. Laat ik deze groep uitgeschakeld, dan kan ik de aardlekschakelaar omzetten. Probeer ik dit met de groep ingeschakeld schiet hij veelal meteen terug.

Het komt ook voor dat alles dan weer functioneert.

De betreffende groep is van een deel van de onderverdieping en een slaapkamer. De onderverdieping bevat onder andere de stopcontacten in de keuken ( geen machines, eigen groep en werken dus ook nog ) bijkeuken en garage.

Ik heb in deze groep al alle apparaten uitgeschakeld, geen enkele stekker in een stopcontact laten zitten en toch valt de stroom uit. Andere info: Het regent niet, geen apparaten aan, geen buitenverlichting. De buitenverlichting ( wat wel eens voorkomt heb ik mij laten vertellen ) heb ik gedemonteerd en deze draden netjes storingsvrij afgewerkt, dus ook die is uitgesloten.

Een andere stop ( 16A keramisch ) levert ook niets op.
Met veel geluk kan de groep meteen weer aan, met wat pech duurt dit een dag of 2 soms 3. Als de groep functioneert is er geen pijl op te trekken hoe lang deze actief blijft. Dit kan van een uur tot wel 3 weken. Allemaal meegemaakt. De logica is mij nu ontgaan. Wie heeft een idee ? :-|
 

Phuong

  • #2
Het lijkt op een aardsluiting die na afkoelen weer een tijdje werkt . zit op deze groep ook de cv ketel of een boiler ? de buitenlamp is ook een kanshebber met deze regen , maak de lamp eens open waar de aansluiting in de lamp binnenkomen . daar kan water ingelopen zijn .


Is in ieder geval typisch vocht probleem, probleem komt en gaat.
Ook via de nul kan je een lekstroom krijgen naar aarde die de aardlek doet trippen.
Dus de lamp kan nog heel goed het probleem zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Als het 3 dagen niet werkt en je kan het niet vinden is het tijd voor een monteur met een isolatiemeter.
 

Phuong

  • #4
Precies! Breng of laat je familieleden ook niet in gevaar.

Je weet maar nooit wat er aan de hand is.
 

Jeetee79

  • #5
Buitenlampen zijn uitgesloten, er zit geen boiler / verwarmingsketel op aangesloten.

Ik zal de lokale installatiemonteur eens bellen!!!!
 

Rinus747

  • #6
Kijk eens in alle lampen fittingen en wand contact dozen in garage. Misschien zit er een vol met vocht en gebakken beestjes ;)

Vooral bij randaarde zijn altijd wel wat gaatjes naar mooie "donkere holletjes". Het is een speeltuin voor oorwormen en zo. En ook ongebruikte stopcontakten zijn dat uiteraard! De contactgaten zijn aan de achterkant gewoon open. Als je zo een ongebruikt stopcontact hebt stop er dan gewoon eens een "dummy" stekker in, dan zijn alle gaten dicht. Misschien heeft een wesp het ongebruikte stopcontact als honingraad in gebruik genomen.

Door condens kan er overigens theoretisch ook in "holle" leidingen water verzamelen. Leidingen in een garage die "te mooi" horizontaal hangen, kunnen na verloop van tijd in het midden gaan doorbuigen, en condens water kan naar het midden lopen. Dit is trouwens een puur theoretisch verhaal. Is er een vakman hiet die zoiets in de praktijk wel eens heeft zien gebeuren? Ik ben benieuwd

Groeten Rinus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu