Zanussi vaatwasser met afvoerprobleem

Francijn

  • #1
Ik heb een Zanussi DE 6644.

Gisteravond gaf hij (door knipperend drooglampje) een melding van een afvoerprobleem, nadat hij een kleine minuut eerst gewone en toen benauwde zuiggeluiden had gemaakt.

Ligging van slang gecontroleerd, bevestiging van slangverlenging zat wat los en heb ik vastgedraaid. Nog twee keer geprobeerd, geen resultaat, zelfde foutmelding.

Sodatruc toegepast, hele nacht laten staan.

Vanmorgen pompte hij dit sodawater probleemloos af, ik hoorde het in de afvoer weglopen met normaal geluid. Maar na enige tijd pompen volgde weer dat benauwde geluid (alsof een slang zichzelf dicht zuigt) en gaf hij dezelfde foutmelding.

Nog twee keer zeef onder water gezet en opnieuw aangezet, met precies dit resultaat.

Moed bijeengeraapt (man is niet thuis) en machine uit elkaar gehaald van binnen, overal waar schroeven zaten. Ik heb een witte ring, een grijs rond huisje en een wit langwerpig voorwerp eruit geschroefd en kwam toen bij de schroef, die goed en soepel draaide, maar wel in een paar centimeter stilstaand water.

Heb héél veel troep uit dit gebied gehaald, van groente tot plastic en witte draderige troep. Alles weer netjes in elkaar, en toen de machine weer aan met een paar liter water.
Helaas... hij zoog dit water netjes af - en gaf weer dezelfde foutmelding.

Wat kan ik nu nog doen? Ik doe dit nooit dus probeer alsjeblieft vaktermen te vermijden. :oops:

Francijn
 

Co de Witgoedman

  • #2
Probeer de sodamethode nog eens nu u veel vervuiling weg hebt gehaald.
 

Francijn

  • #3
Co de Witgoedman schreef:
Probeer de sodamethode nog eens nu u veel vervuiling weg hebt gehaald.
Dat zal ik doen.
Maar het water wordt wel afgepompt, zij het niet tot het laatste restje.

Kan het dan toch een afvoer-vervuiling/verstopping zijn? De foutmelding zegt dat, maar ik begrijp niet hoe hij dan krachtig kan afpompen.

Francijn
 

Francijn

  • #4
Ik heb hem nogmaals doorgespoeld met warm sodawater dat eerst een tijd lang had staan weken, maar het helpt niet. De vaatwasser pompt bijna al het water krachtig en probleemloos weg, maar staat daarna nog een hele poos te zuigen en geeft vervolgens de foutmelding dat er iets met de afvoer is.

In welke richting moet ik denken? Waar moet het apparaat het signaal vandaan krijgen dat het pompen klaar is?

Francijn
 

Francijn

  • #5
Hallo,

Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en het zijpaneel eraf geschroefd. Wat ik daar aantrof zag er heel erg uit als een vervuild labyrint.

Ik heb water in de machine gedaan, en zag het water in het labyrint netjes stijgen. Dan een programma aangedaan, met elk zuiggeluid daalde het waterniveau, en toen hij bijna leeg was, begon dat benauwde geluid weer. Dat "lege pompen".

Onderin het labyrint zijn alle gangen vuilzwart-bruin, alsof er zand in zit. Zie foto. Kan ik dat schoonmaken of moet er een nieuwe in?



Francijn
 

Witgoedmonteur

  • #6
Zou kunnen proberen het onderste gedeelte schoon te maken maar let op, het bruine gedeelte linksboven op de foto moet blijven zitten dit is de ionenwisselaar!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu