Zanussi IZ16 giert

Jaro2

 • #1
Vandaag de lagers vervangen en inwendig flinke schoonmaakbeurt gegeven. Aanleiding was dat de machine op hoge toerentallen (1600 min-1) begon te schudden, en na 15 jaar wilde ik het sowieso inspecteren, kijken of die nog een paar jaar kan meegaan. Achterste lager had aardig wat speling (vooral bij schudden hoorbaar / voelbaar), dus het was niet voor niets.

Maar, het probleem met het gieren op sommige toerentallen ( bij centrifugeren, nog voordat de machine ong. 1000 min-1 draait) is niet voorbij, dus ik verdenk de motor.

Toen deze gedemonteerd was, vond ik de motor inderdaad een vaag geluid geven als ik hem een slinger gaf, dus ik vermoed dat de lagers van de motor ook aan vervanging toe zijn. Koolborstels zagen er nog redelijk uit, maar ik heb ze niet opgemeten. Ik kan me niet voorstellen dat het geluid daar vandaan komt.

Iemand ervaring met het vervangen van die lagers? De motor zat vast met 4 lange schroeven/bouten met een soort mannelijke schroefkop, waar ik geen gereedschap voor heb.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jaro2

  • #2
  nu ik er trouwens over nadenk, denk ik niet dat de lagers versleten kunnen zijn van de motor, maar misschien wat vet nodig hebben.

  Immers, bij speling zou de spleet tussen stator en rotor te klein zijn en er kortsluiting onstaan, toch?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Als er zoveel speling op de lagers zit dat er kortsluiting door ontstaat zouden de lagers allang vastgelopen zijn.
  Controleer de koolborstels op lengte, bij minder dan 15 mm lengte moeten ze vervangen worden.
  Vet in lagers doen die zoveel gelopen hebben is uitstel van executie, vernieuw dan de lagers, het zijn vrij goed verkrijgbare lagers en veel werk is het niet.
  Het vage geluid zegt mij niets, een filmpje en op youtube zetten en de link hier plaatsen lijkt me handig.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu