Zanussi IZ16 komt niet op toeren bij centrifugeren

PeterVanZwieten

  • #1
Goedemorgen, ik heb een probleem met mijn Zanussi type IZ16, productnummer 91451301400. De wasmachine komt met het centrifugeren niet op toeren. Nadat ik het forum heb doorgespit (wat een hoop goede tips!), heb de volgende acties uitgevoerd:
- gecontroleerd of er een verstopping zit in de afvoer: dit is niet het geval;
- de koolborstels vervangen; dit heeft NIETS veranderd;
- een wasprogramma gedraaid op 90 graden met een lege trommel en een kopje soda in het zeepbakje.

Helaas alles zonder resultaat dus. Ik kreeg zelfs de indruk dat bij het wasprogramma de trommel ook niet meer op het juiste toerental draaide!


Afgaande op hetgeen ik lees op het forum krijg ik de indruk dat het toch een koolborstel probleem is. Hoe kan ik dit uitsluiten? Of beter nog: oplossen?

En als het NIET aan de koolborstels ligt, zou het probleem dan misschien kunnen worden veroorzaakt door versleten lagers (te veel weerstand)? Ik krijg de indruk dat de machine de laatste tijd wel wat meer geluid maakt dan vroeger maar de trommel is nog steeds heel makkelijk met de hand rond te draaien.

Wie kan mij helpen? :D
 

PeterVanZwieten

  • #2
Goedemiddag,

Na een hele dag zoeken op internet en klussen en heb ik inmiddels de achterwand verwijderd en de elektromotor uitgebouwd om te controleren of de nieuwe koolborstels goed waren gemonteerd. Deze waren inderdaad goed gemonteerd :D
Maar ik constateerde wel dat de commutator ('stroomwisselaar') behoorlijk was ingesleten. Ik heb deze opnieuw 'gevlakt' met een slijpsteentje van een lokaal bedrijf en vervolgens de koolborstels en de commutator gereinigd met remmenreiniger. Na wat aanloopproblemen (koolborstels waren blijkbaar nog niet goed 'ingesleten' waardoor ze onvoldoende contact maakten met de commutator) en een viertal centrigugeerbeurten lijkt de wasmachine nu weer voldoende toeren te maken. :P

Nu ik weet hoe het apparaat gedemonteerd moet worden binnenkort maar eens het overmatige geluid aanpakken en nieuwe voor- en acherlagers monteren (zie mijn andere topic van september 2013). :super:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu