Zagen composiet aanrechtblad

Vsessink

  • #1
Beste allemaal,

In mijn keuken wil ik een aanrechtblad van composiet afzagen. Hoe doe ik dat?
Ik ga er vanuit, dat het het best met een haakse slijper kan, of kan dat beter anders? En als ik een slijper koop, wat is dan de overweging bij 115 of 125 millimeter? Welk soort slijpschijven zou ik moeten gebruiken voor composiet? En moet het een slijper zijn met variabel toerental omdat de zaagsnelheid niet te hoog moet worden i.v.m. het composietvulmateriaal, of is dat een onzinnige gedachte?

N.B. het blad is een aantal jaren geleden door de toenmalige bewoner zelfstandig in de keuken gebeund, op de meest schrikwekkende manier (o.a. matig tot slecht ondersteund). Erafhalen is professioneel laten zagen is niet echt een optie: dat overleeft het blad niet, maar dat is ook niet meer zinvol gezien de ouderdom en de manier van montage.
 

BeeTeeWee

  • #2
Dat zou je met een diamantschijfje moeten kunnen doen, het liefst nog watergekoeld. Of je strak werk krijgt met een haakse slijper, zo uit de losse hand, waag ik echter te betwijfelen.

Meestal is het composietmateriaal slechts 10 a 15 mm dik, met een schuimen blok eronder, dus daar is op zich wel doorheen te komen.

Op een haakse slijper voor 125mm passen ook de schijfjes van 115 wel.
 

Jvsteenb

  • #3
Een cirkelzaagmachine met een speciaal blad is meer aangewezen. Wanneer dergelijk werk veel moet gebeuren worden er speciale machines gebruikt - het stof is nogal slijpend. Maar voor een enkele snede voldoet een simpele handcirkelzaag met een passend blad en een geleidelat.
Als je zoiets niet hebt, is het wel te huur bij de grote verhuurbedrijven.

vr. gr.

jOB
 

12mark12

  • #4
Er zijn evt. bedrijven die dit ook aan huis doen.

ik denk inderdaad dat je met een geleider en nat zagen (stof) je een netter eindresultaat krijgt.
 

Vsessink

  • #5
Jvsteenb schreef:
Een cirkelzaagmachine met een speciaal blad is meer aangewezen.
Dat dacht ik eerder ook - maar ik kan die machines niet vinden. Preciezer: ik heb bij verschillende on-line gereedschapswinkels gekeken: de daar voorradige diamantschijven lijken allemaal voor haakse slijpers.

Wel vind ik informatie over doorslijpmachines; doorgaans zijn dat apparaten met een behoorlijk grote slijpschijf (300 of 350 millimeter). Nadeel daarvan is, dat mijn aanrecht aan de achterkant gewoon een muur heeft en je kunt wel raden wat een 350 millimeter grote slijpschijf daar gaat doen. (Wel ideaal als je behalve het aanrecht doorzagen ook meteen een extra raam wilt zagen ;)

Dus zie ik iets over het hoofd? Of zijn die cirkelzagen met speciaal zaagblad eigenlijk speciale doorslijpmachines?
 

Jvsteenb

  • #6
Een diamantschijf is niet nodig en ook niet per sé bijzonder geschikt voor kunststof gebonden aanrechtbladen.
Voor een eenmalige snede in een kunststof gebonden blad zal een normale cirkelzaag best volstaan, als je een blad gebruikt dat bijv geschikt is voor trespa en/of aluminium. Deze zaagbladen hebben een groot aantal tanden, met een afwisselend vlaktand/trapeziumtand profiel en een negatieve spaanhoek. Een laag toerental zal ws. het beste werken, maar je kunt het altijd even proberen in het stuk dat er toch af moet. Adembescherming is geen overbodige luxe, en als je een stofafzuiging aan kunt sluiten zou ik dat ook zeker niet nalaten.

Als je dit soort dingen vaker aan de hand hebt zijn er ook speciale zaagmachines voor die een veel betere stofafdichting hebben en een hoger afzuigrendement door een geheel gesloten kap. De negatieve spaanhoek van de zaagbladtanden is ook gepronceerder en de zaag heeft meestal extra meeneemgaten in het blad.

Maar voor het maken van één snede is dat niet nodig. Het uit- en pasfrezen van spoelbakuitsparingen gebeurt ook gewoon met hardmetaal getande frezen, het profiel is gewoon iets aangepast. Vergeet niet dat het materiaal voor op een SDS betonboor in principe hetzelfde is als het materiaal van een zaagtand - het is hier hard genoeg voor.

Mocht je om een of andere reden toch per sé eeen diamantblad willen, kun je altijd een sleuvenfrees huren en er tijdelijk een van de bladen uithalen.

Nat zagen is niet nodig, hoewel het natuurlijk wel een hoop stof scheelt - maar je machine moet er geschikt voor zijn en dat zijn eigenlijk vrijwel altijd alleen diamantzaagmachines voor beton of erg harde tegels - ga vooral niet nat zagen met een normale cirkelzaag of een slijptol! Je loopt anders een leuke kans in aanmerking te komen voor de Darwin-award...

Het laatste stukje dat je met de cirkelzaag niet bereiken kunt, kun je altijd nog met een slijptol doen, of zelfs met een M*lt*M*st*r met een tegelzaagblad.


vr. gr.

Job
 

BeeTeeWee

  • #7
"Voor een eenmalige snede in een kunststof gebonden blad zal een normale cirkelzaag best volstaan, als je een blad gebruikt dat bijv geschikt is voor trespa en/of aluminium."

Ik vind dit een levensgevaarlijk advies. Composiet is zeker geen kunststof, maar gemalen en geperst natuursteen dat door slechts enkele procenten kunsthars bij elkaar wordt gehouden. Het heeft een behoorlijk hoge hardheidsklasse (vaak rond de 7), zodat het alleen maar met diamantgereedschap bewerkt kan worden.
 

Jvsteenb

  • #8
Hallo BeeTeeWee,

Wellicht heb ik de term `composiet`dan verkeerd uitgelegd.
Ik heb het over bv. epoxygebonden beton, of materialen als C*rian en dergelijke. Kortom, een kunststof GEBONDEN materiaal.

Die laten zich in mijn ervaring uitstekend verwerken op de manier die ik heb aangegeven. Diamantgeïmpregneerde zaagbladen/slijpschijven zullen ook best voldoen, maar zeker niet per sé beter, en in mijn ervaring zelfs meestal slechter. Het minerale bindmiddel in beton of tegelmateriaal is veel beter bestand tegen hoge temperaturen dan kunststofgebonden materialen, en daardoor is een zaag ( die in principe een veel koelere snede geeft ) in het voordeel in kunststof gebonden spul.

Een ideale epoxybeton (voor de fijninstrumentbouw) bestaat uit 8-9 procent epoxyhars, en de rest kwarts, in verschillende maten. Kwarts ( kiezel, zand ) heeft inderdaad een hardheid van 7 Mohs, de kunststof is aanmerlijk minder hard en is vooral voor de uitbreekkracht van de verschillende deeltjes van belang. Een consequente samenstelling met minder dan 8 procent kunststof is zelfs de best toegeruste CNC fabrieken nog niet gelukt, en is ws. ook niet echt meer een voordeel.

Een kunststof gebonden aanrechtblad moet aan hele andere eisen voldoen, en zal zelden minder 10 procent kunststof bevatten, en dan ook nog niet per definitie de meest trekvaste samenstelling omdat uiterlijk en vormbaarheid hier belangrijker zijn.

Moderne hardmetaalsamenstellingen hebben een hardheid van 9+ Mohs, na Diamant is alleen CBN ( Cubic Boron Nitride ) harder.

Ik heb zelf met een pendelkapzaag met geleider van een bekend merk ( zwart met groene letters ) zonder problemen C*rian gezaagd. Ik had geen ander blad dus heb een gewoon fijngetand afkortblad gebruikt, en zelfs dat ging goed, hoewel het blad wel erg snel sleet. Collegae hadden betere resultatem met een alu/trespa blad zoals ik aangaf. Hetzelfde merk heeft een speciale bouwmaterialenzaag met geleider in het assortiment waarbij het zagen van kunststofgebonden platen nadrukkelijk wordt genoemd. - 't is wel een wat dure zaag, en alleen interessant als je dit veel doet.

Ik denk dus niet dat ik een levensgevaarlijk advies heb gegeven, en een aantal leveranciers van professioneel gereedschap is dat kennelijk met me eens, en verdient er een leuke boterham aan.


vr. gr.

Job
 

Vsessink

  • #9
Dank voor de verschillende tips. Uiteindelijk ben ik (toch!) met een slijptol aan de slag gegaan; daar kon ik namelijk het gemakkelijkst verschillende bladen bij vinden. Om het probleem van het niet recht zagen voor te zijn, heb ik een balk op het aanrecht vastgezet, waar ik de beschermkap van de slijptol tegen aan kon houden.
Natuurlijk moest ik het apparaat dan nog steeds goed recht houden, maar dat is gelukt. Het aanrecht is keurig recht doorgeslepen.
 

Jvsteenb

  • #10
Fantastisch!

Fijn dat het gelukt is, en dat je dat even laat weten. Succes met de keuken verder!

Vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu