Keramische tegels zagen met multitool

sandergroenen

 • #1
Ik heb onlangs een occilerende machine aangeschaft. Nu moeten we binnenkort nog wat tegels zagen/snijden van 10 mm keramiek. Ik weet dat dit normaliter het beste gaat met een haakse slijper met diamant blad, die ik de vorige keer hebt geleend van een vriend, maar ik vroeg me af of het ook kan met een multitool. Kan het nergens heel specifiek vinden . Bv met dit zaagblad
of deze Links verwijderd, zie forumregels - mod

of is het beter om dit niet te doen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

BigBert

 • #2
Voor kleine lengtes <3 cm kan het. Voor langere sneden is het haast onmogelijk om het recht af te snijden.
 

sandergroenen

 • #3
ok, maar met de haakse slijper had ik nou ook niet het idee dat het super recht was (tegelsnijder ging bij mijn keramische tegels overigens absoluut niet, die kreeg er niet eens 1mm snee in). Als het net zo "precies" is als lijntje snijden met een haakse slijper wil ik het wel eens proberen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #4
Dat gaat je een vermogen aan zaagbladen kosten, gewoon een afvalstuk tegel langs de lijn leggen en daar met je haakseslijper langs zagen is veeeeeeeel goedkoper.

Maar met een tegelsnijder hoef je toch ook geen 1mm diepe snee te maken?
Gewoon een kras op de tegel zetten en daarna breken.
 

sandergroenen

 • #5
nee misschien fout verwoord, met tegelsnijder kwam er eigenlijk alleen een kras in en kon die tegel niet afbreken zoals normaal. Ok dan maar met de haakse slijper zoals gebruikelijk is..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #6
Er zit toch zo'n breek inrichting op je tegelsnijder?
Hier liet de tegelzetter zien dat het super makkelijk was, krasje er op en breken.
Nou ik kon ook een kras zetten wat ik wilde maar breken ho maar, dat moet je toch heel vaak doen en kracht voor in je vingers hebben.
Dus hij liet het zien met zien met dat breek ding op de tegelsnijder, even zijn afteken potlood onder de tegel iets aandrukken en hij brak netjes over de lijn.
Maar wil je echt zuiver rechte breuklijnen dan gaat er niets boven een tegelzaag met water.
 

BigBert

 • #7
Wellicht is het handig om op youtube naar wat filmpjes te kijken over tegelsnijden en zagen. Er zijn meerdere manieren voor verschillende situaties en type tegels. Algemeen: de tegelzetter gebruikt een goede, scherpe tegelsnijder (snel en strak), voor een dhz is vaak een elektrische tegelzaag handiger (goedkoper en vakmanschap nodig).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Ik heb de links in je post verwijderd. Zie de forumregels waarom :idea:

Met een occilerende machine kan je geen tegels snijden, hooguit een beetje bijwerken. Met een decoupeerzaag kan dit wel. Maar alleen de zachte (en spanningsvrije) wandtegels.

Deze volgorde gebruik ik:
1- rechte snedes met een tegelsnijder
2- hoeken met een haakse slijper
3- gaten boren met diamantboor
4- overige vormen (rondingen) met een decoupeerzaag
 
 • Like
Waarderingen: BigBert

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
Als je echt recht wilt heb je een zaagtafel(tje) voor tegels nodig
tegels kunnen wel degelijk te hard zijn om te snijden met een tegelsnijder.
probeer maar eens een ouderwets dubbel gebakken tegel te snijden
(dergelijke tegels zij overigens ook met de haakse slijper geen appeltje eitje)
 

sandergroenen

 • #10
Bedankt allemaal voor de adviezen (en sorry voor de links..) de tegels zijn idd te hard voor een tegelsnijder. Ik kwam hier alleen met een diamant blad op de haakse slijper doorheen en ze hebben ook nog reliefstructuur waardoor ook de tegelsnijder geen optie is. De multitool optie vroeg ik mij gewoon af omdat ik het nu toch heb aangeschaft en je op filmpjes wel ziet dat ie makkelijk door metaal heen gaat om bv een rechthoek uit te snijden, maar ik ga het gewoon met de slijper doen
 

Sander 1972

 • #11
Ik weet niet hoe ervaren je met een slijptol bent, maar als je. je wijs vinger in de slijprichting houd, en er eerst een rechte streep in slijpt. Dat doe ik door mijn duim tegen de beschermkap te houden en mijn wijs vinger in de slijp richting.

En ik laat vaak mijn hand op het werk stuk rusten zo kun je niet direct kantelen, maar ik zou een tol pakken die een lichte kop heeft. De blauwe japanner heeft er een. die gele zou ik er zeker hier niet voor gebruiken. En ook een gewoon gesnoerde machine, dan heb je ook geen gewicht van een accu.
Proberen kantelen van je pols te voorkomen is voor recht slijpen belangrijk
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Mij is door de tegelzetter verteld dat je het beste altijd iets schuin door de tegel kunt zagen en dan zo dat de glazuurkant is langer is dan de achterkant.
Probeer je kaarsrecht door de tegel te zagen en kantel je iets dan loop je het risico dat na het schoonmaken van de voegen je iets van de ongeglazuurde ondergrond blijft zien.
 
 • Dit probleem herken ik!
Waarderingen: BigBert

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #13
Even voor de zekerheid: Er zit een groot verschil tussen een bouwmarkt merk tegelsnijder en een professionele.
Ik denk dat je bij de meeste verhuurders best even mag testen of hun tegelsnijder jouw tegels aankan.
Het scheelt zo veel tijd als het toch wel lukt.
 
 • Like
Waarderingen: BigBert

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #14
Een goede tegelsnijder geeft ook veel minder lawaai en rotzooi dan een zaagtafel.
 
 • Like
Waarderingen: BigBert

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #15
En werkt véél sneller. Een tegelsnijder snijdt ook gewoon recht.

Ik heb nog niet eerder gehoord dat sommige tegels te hard zijn om te snijden. Ik heb in mijn badkamer zeer harde tegels, en die waren uitstekend te snijden. Uiteraard wel met een goede tegelsnijder.

Hoe ze werken op een structuur weet ik niet, maar ik vind op de site van een leverancier dat er aparte snijwieltjes met lager voor ruwe oppervlaktes worden verkocht. Zij geven trouwens aan dat ook harde tegels geen probleem zijn.

De constante evolutie van keramische materialen is een uitdaging voor de vakmensen in de keramische tegelinstallatie.

Met de komst van porseleinen tegels werd de hardheid van de materialen de grootste zorg van de professional. Nu, met de nieuwe productieprocessen, en met de consolidatie van porselein als het meest gebruikte materiaal, evenals de groeiende aanwezigheid van grote formaten of keramische platen, is de belangrijkste handicap de moeilijkheid in het snijden van keramische tegels. Deze moeilijkheid is het resultaat van de combinatie van de hardheid, de dikte, de afwerking van het oppervlak en de mogelijke interne spanningen van het materiaal zelf.

Voor de moeilijkste keramische materialen biedt * de professional het * snijwieltjes aan.

De * wieltjes zijn gemaakt van hoogwaardig wolfraamcarbide, met een speciale coating van titaniumcarbide. Dankzij deze coating hebben de * wielen minder last van slijtage tijdens het gebruik. Doordat de * wieltjes op een lager zijn gemonteerd, wordt bovendien de wrijving tussen de wieltjes en de as volledig geëlimineerd. Deze combinatie zorgt ervoor dat het * snijwieltje veel beter presteert dan de rest, met een gladde snijlijn en een levensduur van 300%, in vergelijking met * snijwieltjes in dezelfde gebruiksomstandigheden.

Het * assortiment van snijwieltjes is speciaal ontworpen en wordt aanbevolen voor het snijden van keramische materialen met een gladde en gestructureerde afwerking van het oppervlak (texturen of reliëfs).
 

Sander 1972

 • #16
Je hebt tegels met een harde laag en glazuur laag, is vaak het goedkope bouwmarkt spul. Is slecht te snijden en slijpen. Heb het weleens lopen testen met een slijptol die in toeren te regelen is, en met het koelen van de schijf.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu