Zaagtafel voor "doe het zelfver", dit een goeie?

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #21
Zet als het even kan de afzuiging buiten neer, helemaal bij een budget want dan zal er geen goeie filter in opzitten en het ongezonde spul is zo klein dat je er nauwelijks last van hebt tijdens het werk.
 

Hebeentuin

  • #22
Wat is voor een afkortzaag een juiste diepte? Ik heb al begrepen dat 15 cm niet haalbaar is. Wat zijn de meest gangbare diktes die gebruikt worden in werkzaamheden rondom verbouwing van woning en schuren? Dus ook daken, gevels, wanden, etc.
Er zijn altijd uitzonderingen, hele dikke balken van tijd tot tijd, dat begrijp ik, maar met welke diepte kom je over het algemeen goed uit? (Zelf denk ik dat veelgebruikte meestal niet groter zullen zijn dan 7,5 cm). Maar dan is de diepte van het verstekzagen nog wel belangrijk. Dat is met 67 van het grootste blad al niet toereikend bij balken van 7,5 cm. Dat geld dan voor alle afkortzagen. maar dan zijn balken vaak ook niet vierkant.

Deze ochtend werden mij drie varianten getoond. Het zaagblad ging van 65/36 naar 92/47 en105/67.
De kleinste lijk mij al af te vallen. Dit waren toevallig * afkortzagen maar ik geloof dat andere merken wel leverbaar waren. Om aan te geven dat het wel fatsoenlijke machines waren. De duurste kwam in dit geval uit €*. Het tussenmode was maar €*goedkoper. dit is de naam van de machine met het grootste blad.

Mijn vraag wat dan het verschil was met een apparaat van €*werd beantwoord met dat deze eigenlijk niet aan particulieren verkocht werden. Een functie was bijvoorbeeld toerental beheer.

De zaagbladen zullen ook wel duurder worden naar mate ze groter zijn. Ik zal er eens naar kijken.

Laat ik eens beginnen met de meest voor de hand te zagen diktes, dan kan ik al een en ander uitsluiten.

even een losstaande vraag:
Hoe zaag je dan een dikke paal van 15/15 cm? als het ook recht moet

Merken en prijzen niet nodig - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #23
Als je incidenteel dikkere balken moet zagen dan eerst 1 kant zagen zo diep als mogelijk en dan de balk omdraaien en vanaf de andere kant nog een keer zagen.

Wat gebruikelijke dieptes zijn kunnen anderen je hier beter vertellen.

Er worden ook wel duurdere machines aan particulieren verkocht maar lang niet zo veel als goedkopere exemplaren denk ik.

Zaagblad speelt ook een belangrijke rol en die kunnen inderdaad best prijzig zijn. Al heb ik bij de zaagtafel vaker behoefte om bladen te wisselen dan bij de afkortzaag. Om gewoon simpel balken af te korten kom je een heel eind met een 24 tands universeel blad.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #24
Incidenteel een balkje recht doorzagen kan ook met de hand.
Even goed aftekenen, een goed begin maken en goed blijven kijken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #25
Ik heb mijn radiaalzaag indertijd gekocht op basis van kozijnprofielen die ik wilde zagen. Uiteindelijk kwam ik uit op 7,5 centimeter.

Houd er bij een radiaal/afkortzaag wel rekening mee dat bij sommige modellen de motor in de weg zit als je grote profielen er onder wilt doen. Uiteindelijk kwam ik uit bij een model met iets lager motorvermogen dan zjin broertjes die door zijn slankere motor bij dezelfde zaagblad diameter bredere profielen aan kon.
 

Hebeentuin

  • #26
De showrooms hebben maar enkele apparaten staan. Het is dan vooral zoeken op internet, dat is best lastig.

w.b.t. de bouwstofzuiger. Daar lees ik dit over: *

Als je dit volgt kom je al snel bij €*+ uit... want dat is klasse M. nog niet eens klasse H.

Zo'n mobiel apparaat lijkt mij wel handig overigens. Maar in welke mate vangt zo'n zuiger echt de stof en snippers op als ik deze koppel aan de machine? Blijft de lucht dan werkelijk stofvrij? Of is dit niet eens mogelijk. Beginnersvragen ik weet het, maar ik moet wel een beeld vormen.

bericht aangepast - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #27
Ik heb een afkortzaag van Japanse merk met een M en die kan tot 10.7 cm diep. Heb met die machine nog niet meegemaakt dat een balk te dik was om in 1 keer te kunnen zagen. Maar dat is wellicht dan zo'n machine die volgens de verkoper niet vaak aan particulieren wordt verkocht.

Bedenk je met een stofzuiger ook wat je ermee wilt doen. Voornamelijk voor hout zagen of ook voor steen slijpen. Dat laatste is veel schadelijker voor de longen.

Ook bij hout zagen heb je behoorlijk veel stof en als je het perfect wilt aanpakken dan heb je inderdaad een joekel van een stofzuiger nodig voor joekels van prijzen. Plaats het ook eens in perspectief; hoeveel klussers gebruiken er helemaal geen stofzuiger en staan al het stof te inhaleren. Voor een hobbymatig gebruikte stofzuiger geldt dan vind ik ook wel "Iets is beter dan niets".
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #28
Als een M klasse stofzuiger buiten het budget ligt kun je voor zuigwerk als hobbyist kiezen voor een L stofzuiger en die dan in de buitenlucht plaatsen. Een L stofzuiger doet nog altijd meer dan geen stofzuiger.

Nou moet ik toegeven dat je een bouwstofzuiger misschien vaker gaat gebruiken dan je eerst denkt, want mijn huis zuig ik tegenwoordig met een bouwstofzuiger omdat ik de langere slang, de betere zuigkracht en het mindere gejank van de motor veel prettiger vind dan van die hoogtoeren minizuigertjes die in consumentenzaken te koop zijn. Dat ik zo'n R2D2 robot achter mij aansleep neem ik op de koop toe :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #29
Geen merken, winkels, prijzen enz. noemen aub.

Ik gebruik mijn bouwzuiger (met automatische filterreiniging) op nagenoeg al het elektrisch gereedschap. Er zit groot verschil in effectiviteit van afzuiging. Duurder gereedschap is in het algemeen beter in het afvoeren van zaagsel en stof. Voor je gezondheid kan dat ook schelen. Met een goede koptelefoon, evt. voorzien van noise cancelling merk je er weinig van dat de stofzuiger ook aanslaat.

Waar ik bij de verbouwing een zaagtafel voor gebruik(te) is bijvoorbeeld het zagen van sponningen. Dat lukt minder handig met een handcirkelzaag. Bij meubels wordt een zaagtafel soms meer gebruikt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #30
Ik hen ook een bouwstofzuiger van een Duits sterren merk, nooit eerder van gehoord trouwens,
maar dat is toch wel een heel fijn en goed apparaat. Het voldoet aan de arbo eisen en dergelijke.

Bij het afzuigen van een zaagtafel komt er toch altijd wel stof vrij, maar dat is afhankelijk van
wat je zaagt en of je ook het afzuigstuk boven het zaagblad gebruikt. Dit was bij * een accessoire
die ik er wel direct bij gekocht had. Dat scheelt ook weer een boel.
Helaas is dat niet altijd bruikbaar, maar in de meeste gevallen wel.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu