XMVK-kabel heeft speling in de gaten van de groepenkast

Charliefox

  • #1
Zie foto. Ik ben bezig een andere groepenkast te plaatsen in onze stacaravan. Vorige groepenkast was type antiek. Nog met zekeringdraad wat je om een porseleinen staafje moest wikkelen en zo. Ik vervang gelijk de gehele elektra-zooi. Zit nog met oud plat grijs installatiedraad, met rode en zwarte draad en ongeïsoleerde aardedraad. Kabels lopen door de wanden en ga ik niet meer gebruiken.

Ik ga vanuit de groepenkast 2 groepen maken met XMVK-kabel (of elektrapijp) die ik dan onder de caravan beugel (onder de bodem). Installatie bestaat simpelweg uit alleen enkele (geaarde) opbouw 2-weg WCD's en daarop hier en daar een lampje met stekker (en schakelaartje). Niet heel spannend allemaal dus. Vraag:

De XMVK-kabels (zowel toevoer van de camping als de uitvoer voor de groepen) heeft speling in de gaten van de groepenkast. Draad is 3x2.5mm2. Hoe los ik dat op? Zo te zien zit er geen schroefdraad in de groepenkastbehuizing voor evt wartels in te schroeven. Hoe zet ik de kabels klemvast? Geldt trouwens ook voor de elektrapijp. Rammelt ook in de gaten.

Verder:
Mag ipv XMVK-kabel ook elektrapijp met VD-draad gebruiken? Het is weliswaar buiten, maar blijft droog. Immmers onder de stacaravan. Elektrapijp is een stuk goedkoper, eenvoudiger aan te leggen en later draden trekken kan dan ook nog.

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
10 cm boven de kast hoort het eerste zadel te zitten, denk dat die buis dan wel ophoud met rammelen.
Kabel moet altijd via een buis worden ingevoert.
Draad in buis zou ik buiten niet gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu