Installatiekabel type XMVK / YMVK

vbth

  • #1
Ik heb een vraag over XMVK kabels en YMVK kabels en of we een bestaande kabel moeten vervangen. Indien er gekozen kan worden lijkt me het antwoord na het zoeken duidelijk dat een YMVK de correcte optie is.

Er ligt op dit moment een 5x2.5 XMVK kabel aan te sluiten op een 16A 3F groep. De kabel is rond de 15 meter zijn en loopt daarvan 4 meter door een droge kruipruimte. Is is overal aan het plafond gebeugeld en voorzien van een PVC buis op; de bochten na.

Nu de vraag, kan deze gebruikt worden voor een elektrische CV installatie met een maximaal continue vermogen van 4k of moet er een nieuwe kabel erbij geplaatst worden? De CV installatie heeft een maximum temperatuur van 40c en zal in de praktijk dus niet constant alle elementen gebruiken, maar mogelijks wel. Het plaatsen betekend helaas breekwerk.

Z'n stom 3KW kacheltje vraagt meer van een enkele fase maar ik wil het toch even checken.

In de bijlage specificaties van de unit.

Schermafbeelding 2023-12-06 om 13.36.11.png
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
XMVK voldoet prima voor deze toepassing. XMVK 5x2,5mm² kan makkelijk 3x16A aan (en de CV doet zelfs maar 3x5,8A). Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je XMVK niet mag bundelen, maar dat doe je blijkbaar niet aangezien de kabel in buis is aangelegd.

Over de kabel zou ik dus niet twijfelen, maar over de methode van verwarmen wel. Heb je wel héél goed nagedacht over die elektrische CV-ketel? Daarmee verwarmen is zeker 4x duurder dan een warmtepomp en afhankelijk van je energiecontract ook zo'n 3x duurder dan verwarmen op gas. Waarom zou je daar voor kiezen?
 

vbth

  • #3
Hi Xander, bedankt voor je antwoord en bevestiging.

Je hebt gelijk, het is dan ook een tijdelijke oplossing tot er een warmtepomp komt alleen heeft dit vertraging opgelopen. Het huis is echter wel van het gas af. Er van uitgaand dat de verwarming 120 dagen vol aan staat zal het per jaar ongeveer €500-700 extra kosten, jammer maar het is niet anders.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu