Xmvk kabel door buis trekken?

TomDerks

  • #1
Thuis ben ik bezig met het aanpassen van de elektra, nu zitten er in het oude plafond nog metalen (ijzer? staal?) buizen. Deze zijn nog ingebruik en ik weet niet precies hoe ze lopen. Ik ben bang dat als ik er VD draad door trek deze zullen beschadigen en dat er een stroom door de buis gaat lopen.
Nu opperde mijn buurman dat ik hier wel xmvk kabel door kan trekken, in dat geval beschermd de extra (grijze) isolatie de draden.
Mag dit?
 

Fiesiekus

  • #2
Als de buizen een lang(s)naad hebben, moeten ze vervangen worden. Als dat niet het geval is, mag je er ook VD-draad door trekken; die kabel erdoor trekken kan je vergeten. Ik heb wel gezien dat er een kunststof ringetje aan het uiteinde van zo'n metalen buis was geplaatst, tegen de scherpe rand.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Daarbij loop je nog de kans dat zich op onbereikbare plaatsen lasdozen bevinden, omdat het centraaldozen systeem in die tijd meestal niet werd toegepast. Als het verder normaal functioneerd en het betreft geen stoffen isolatie, zou ik het (gedeeltelijk) laten zitten of anders in zijn geheel vervangen door PVC en VD draad.
 

Falderalf

  • #4
Het hangt natuurlijk ook af van hoeveel je gaat doen...
is het het vervangen van één licht of aansluitpunt of van de gehele installatie?
Als je slechts enkele punten hebt kun je kabel in buis trekken, je moet echter rekening houden met die langsnaad zoals Fiesiekus zegt, en rekening houden met de mogelijkheid om de kabel weer te kunnen vervangen.

Norm maakt verschil tussen;
- complete vernieuwing
- vernieuwing van een deel
- uitbreiding van bestaand
- vervanging van onderdelen
 

TomDerks

  • #5
Of de buizen een langsnaad hebben weet ik niet... ze zitten onbereikbaar achter het rieten/gipsen plafond. De lasdozen heb ik wel gevonden want die zitten gewoon boven de aansluit plaatsen van de plafond lampen.

De optie met VD draad en kunststof ringetjes lijkt me wel wat, daar ga ik eens even naar zoeken in de plaatselijke winkel.

Edit:
Het gaat om vernieuwing van een deel, maar op het betreffende deel zitten nog wel een aantal distributie punten naar lampen, schakelaars en stopcontacten in diverse kamers.
 

Falderalf

  • #6
Vraag aan jou:

Hoe en waar ga je die ringetjes aanbrengen dan?

Die ringen die ik ken zijn alleen tbv een opbouwinstallatie m.b.t. kabel in stalen/kunststof buis.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Als je niet zeker weet dat er geen langsnaden in die metalen buizen zitten en je kunt daar niet achterkomen, dan geen VD draad erin trekken. In één van je andere topics las ik dat je de nodige problemen hebt met een niet volgens de norm aangelegde installatie. Trap dan niet in dezelfde valkuil.
 

Fiesiekus

  • #8
Klopt, eigenlijk moet je gewoon geen metalen buizen gebruiken, de kans dat een buis onder spanning komt door een losschietende lasdop of slijtage van de draad, is onaanvaardbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu