WTW warmte blijft oplopen bij warm weer.

J. HOUBEN

  • #1
Een vraag waar ik maar geen duidelijk antwoord op krijg. Wij wonen nu net een jaar in een (relatief) nieuwbouw huis met WTW systeem, super fijn ivm constante frisse lucht en weinig warmte verlies in de winter.

Volgens internet hoeft een dergelijk systeem niet uitgezet te worden in de zomer. Echter, inmiddels is het binnenshuis al 26 graden.

Om een voorbeeld: een uur geleden was het nog 25 graden binnen, inmiddels is het buiten nog maar 24 graden.

Dus zelfs als we alles ramen en de tuindeuren open zetten (en de blazer van het WTW systeem open gooien) loopt de temperatuur op.

Is het een optie om dat apparaat gewoon uit te trekken of iets dergelijks, want dit is natuurlijk geen doen.

Hulp graag!?!?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Meestal zit er een bypass klep op, met dit weer wil je wel lucht van buiten halen, maar juist NIET de warmte van binnen terugwinnen.

Begin eens met een merk + type van de unit, eventueel met wat foto's
 

J. HOUBEN

  • #3
Onderstaand het betreffende apparaat.
Ik heb het idee dat het apparaat lucht naar binnen brengt dat bijvoorbeeld 23 graden is echter, met de zon tevens op het huis, wordt het zodoende veel te warm.



 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een wtw unit is erop gericht om de warmte binnen te houden. Als het binnen warmer is dan buiten, wordt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht gebruikt om de koude lucht van buiten op te warmen.

Als je bij deze warme temperaturen het huis wilt afkoelen, zodra het buiten iets kouder is dan binnen, dan werkt de wtw het afkoelen dus tegen. De warmte die je kwijt wilt, wordt door de wtw gebruikt om de koudere buitenlucht op te warmen, met als gevolg dat je huis nauwelijks afkoelt.

Om dit effect te voorkomen, kan er in een wtw een bypass worden opgenomen. De lucht gaat dan buiten de warmtewisselaar om. De unit op de foto heeft deze functie niet. Dat hoeft ook niet, aangezien je schrijft dat je ramen en deuren hebt die open kunnen.

Om je huis af te koelen, kun je zodra het 's avonds en 's nachts buiten kouder is dan binnen, de ramen openzetten en tegelijkertijd de inblaasventilator van de wtw unit uitzetten. Je haalt dan koude lucht naar binnen via de ramen en de warme lucht wordt door de wtw afgezogen.

Overdag, als de temperatuur buiten hoger is dan binnen, kun je de ramen gesloten houden en de inblaasventilator van de wtw aanzetten. De wtw zal de koude lucht die wordt afgezogen van binnen gebruiken om de warme buitenlucht af te koelen.

Het rendement van de wisselaar is geen 100%, dus de temperatuur zal overdag wel langzaam oplopen in de woning. Daarom is het aan te raden om de wtw overdag zo laag mogelijk te laten draaien. Dan beperk je de opwarming.
 

J. HOUBEN

  • #5
Oké, helder. Echter doen we eigenlijk precies hetgeen je zegt, maar wordt het zodoende binnen uiteindijk warmer als dat het buiten is.

Vraag is dan ook meer. Om die geleidelijke opwarming tegen te gaan, is het dan een optie om van mijn part de stekker uit het apparaat te trekken?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is wel essentieel om de inblaasventilator uit te schakelen en de ramen open te zetten zodra het buiten kouder is dan binnen. Dat bleek niet helemaal uit je beschrijving.

Overdag als het buiten warmer is dan binnen, kun je in theorie de unit helemaal uitzetten. Je beperkt dan de opwarming verder, alleen heb je dan geen ventilatie meer en het is de vraag of dat bevorderlijk is voor het binnenklimaat.

Verder kun je de unit alleen uitzetten als deze niet aangesloten is op een gemeenschappelijk toe- en afvoer van lucht. Anders loop je het risico dat je vuile lucht van de buren in je huis krijgt.
 

J. HOUBEN

  • #7
En hoe schakel ik zo'n inblaasventilator aan en uit? Want hier is niet gewoon een knopje voor helaas.

Gezamenlijke toevoer is geen sprake van.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Heel simpel, druk op het knopje 'toevoer aan' zodat het lampje uit gaat.

Zo zou ik hem dag en nacht laten draaien.

Na de zomer wel weer aan zetten!

Zie ook de handleiding
 

J. HOUBEN

  • #9
Dan ga ik eens kijken waar ik dit vinden kan, tot nog toe heb ik nog niet gevonden waar ik zo'n toevoer uit kan schakelen.

In ieder geval bedankt voor het meedenken!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Heeft je WTW een comforttemperatuur stand?

Zie deze handleiding pagina 3
 

J. HOUBEN

  • #11
Er is een comforttemperatuurknop, echter zie ik niet bepaald iets gebeuren als ik er op druk.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Dat klopt precies, want je hebt geen bypass...

Lees het geheel even goed.
 

Roykes

  • #13
Let op met de warmtewisselaar te overbruggen.
hij houd de warmte binnen, maar ook de koude.
als je de hele nacht met buitenlucht hebt gedraaid en het is binnen 20 graden en je gaat dan overdag weer zonder wtw lucht naar binnen trekken word het automatisch ook weer warm.( omdat je direct lucht van 30 graden naar binnen haalt.
een wtw warmte terug win unit kun je in de zomer ook als koude terug win unit gebruiken. dus, als het binnen 20 graden is, ga je met je wtw eigenlijk de buitenlucht koelen met de binnen temperatuur. zodat de buitenlucht met bijvoorbeeld 26 graden naar binnen komt ipv 30 graden.

Het beste zou zijn de stekker eruit te trekken overdag zodat je helemaal geen warme lucht binnen krijgt, echter heb je dan geen ventilatie en dat is iets wat niet echt bevorderlijk is voor je gezondheid.

Het mooiste zou zijn,
als het buiten warmer is als binnen: bypassklep dicht het als het buiten kouder als binnen: bypass klep open
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu