Rookgasafvoer gevel icm. WTW-toevoer

Jordy83

  • #1
Hi allemaal,

Onze AGPO CV-installatie (met problemen) - in combinatie met de WTW - dient te worden vervangen. Het voorstel wat nu op tafel ligt is om de CV-installatie te vervangen waarbij de WTW voortaan als losstaande unit zal worden ingezet. Dit omdat het niet meer is toegestaan om de rookgasafvoer van de CV met de WTW te combineren.

Het idee is om de CV installatie een eigen gevelafvoer te geven. Hierbij komt de nieuwe gasafvoer visueel onder de WTW-toevoer op dezelfde gevel, met een diagonale afstand van ongeveer 1.20M. Dit laatste triggerde mij omdat dit wellicht ertoe leidt dat rookgasafvoer door de WTW wordt ingezogen. Na wat zoekwerk kwam ik uit op de verdunningsfactor-berekening en deze komt ruim boven de toegestaande waarde uit.

Ik heb nu een aantal vragen:

- Is het correct om de verdunningsfactor-berekening toe te passen in deze situatie?
- Zijn er alternatieven te bedenken - bijvoorbeeld het aanleggen van een extra dak-doorvoer? Zo ja, zijn er hier dan ook weer bepaalde vereisten waar ik rekening mee dien te houden?

Het liefst zou ik natuurlijk de WTW- en CV-afvoer door dezelfde afvoer lijn naar buiten zien te krijgen echter dit lijkt mij volledig uitgesloten?

Alvast bedankt!
 

Lange Herman

  • #2
Jordy83 schreef:
Dit omdat het niet meer is toegestaan om de rookgasafvoer van de CV met de WTW te combineren.
Sinds wanneer is dat niet meer toegestaan?
Echter zijn er wel wat haken en ogen aan een installatie met een optifor. Dus wellicht is het handiger om eea anders uit te voeren.
Maar u kunt ook een installateur zoeken die wel weet hoe hij dit kan oplossen. inclusief het berekenen van de verdunningsfactor die altijd in ogenschouw genomen moet worden.
Overigens ben ik van mening dat het vervangen van ketels, helemaal in het geval van gecombineerde afvoeren beslist geen dhz klussen zijn.
 

Jordy83

  • #3
Dank voor je reactie.

Het niet meer combineren van een 'derden' ketel op een Optifor is sinds enkele jaren niet meer toegestaan - er dient zodoende een aparte RGA te worden aangelegd.

Bovenstaand voorstel komt van de installateur en ik twijfel of er voldoende rekening is gehouden met de verdunningsfactor. Ik ga eens met hem schakelen om een en ander nogmaals na te rekenen, maar een afstand van 1.2m lijkt mij gevoelsmatig aan de korte kant (helemaal omdat dit aan dezelfde gevel zijde is).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De verdunningsfactorberekening is hier nou net voor bedoeld. Je kan de afstand die hier uit komt prima aanhouden. Plaats anders een screenshot ervan, dan kijken we of je de juiste uitgangspunten hebt aangehouden.
 

Jordy83

  • #5
Dank voor je reactie. Om de situatie te schetsen - de horizontale afstand van de nieuwe RGA en de WTW-toevoer bedraagt 60cm. De hoogte vanaf dit punt verticaal naar de WTW-toevoer ongeveer een 1 meter. Diagonaal krijg je dan een afstandslijn van 1.2m.

1637840937837.png
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
er zijn ook andere merken die werken met een separate vkv klep bijvoorbeeld z#hnder, ik zou nooit een rga zo dicht op een aanzuigpunt plaatsen
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik kom dan op een tussenafstand van minimaal 1.8m.

ScreenHunter 943.jpg ScreenHunter 942.jpg
 

Jordy83

  • #8
Dank voor jullie reacties. Voor wat betreft de tussenafstand: is dit dan een diagonale afstand van 1.8m of moet je dit zien als een afstand op een horizontale as?


Installateur geeft nu ook aan dat het een verkeerde inschatting was van zijn kant. Hij stelt nu twee opties voor:

- Extra dakuitvoer kanaal. Met een platdak betekent dat dus met een diamantboorder + dakdekking een doorgang maken
- Gaan voor een CombiFlow oplossing, met dus ook het vervangen van de WtW. Echter de levertijden van WtW zouden op dit moment erg lang zijn.

Als ik kijk naar de optie van een extra dakuitvoer, dan betekent dit dat de nieuwe RGA kort op de uitvoer van de huidige installatie komt te staan -> dit is dan enkel voor de WTW. Zijn hier nog speciale aandachtspunten voor? Want als de RGA concentrisch is dan zou er in dit geval vervuilde WtW lucht kunnen worden aangezogen?
 

Onderhoudtje

  • #9
Dit zijn veel aannames terwijl wij zo op afstand niet kunnen beoordelen wat wel en niet toegestaan is.
Persoonlijk zou ik een tweede installateur uitnodigen en deze hierna laten kijken.

Het is namelijk wel een optie om de wtw te behouden en een agpo bleusense onder de wtw te installeren. Dit mag alleen als de wtw wordt gereviseerd op de agpo manier, die hebben hiervoor een goedgekeurde revisie waardoor de wtw wordt omgebouwd volgens de juiste eisen. Dit kan overigens niet elke installateur.
 
  • Like
Waarderingen: Lange Herman

Lange Herman

  • #10
Zoals Onderhoudje en Marcn al schrijven er zijn dus wel degelijk oplossingen mogelijk zonder separate rga.
Dat uw voorkeur hier niet naar uitgaat begrijp ik wel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De CombiFlow bundelt alleen de twee afvoeren. De aanvoer moet nog steeds op dezelfde afstand hiervan. Dus daar los je dit probleem toch niet mee op?

De afstand van 1.8m is de kortst gemeten tussenafstand (dus schuin). Dat staat zo op het screenshot.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu