WTW unit verschil stand hoog en maximaal debiet

PP1924

  • #1
Zoekende naar een juiste wtw unit kom ik op wat voor mij vreemde zaken. Ik weet dat je een 3 standen schakelaar kan gebruiken met een perilex wcd, echter staat er in dit onderstaande tabel ook stand "maximaal". Hoe moet ik dit zien en/of behalen?


Stand Ventilatiecapaciteit Vermogen
Stand Laag 120 m3/h bij 30 Pa 21 W
Stand Midden 180 m3/h bij 65 Pa 44 W
Stand Hoog 260 m3/h bij 140 Pa 105 W
Maximaal 350 m3/h bij 240 Pa 243 W


Ik moet volgens mij de ventilatiecapaciteit niet als een minimale hoeveelheid zien aangezien dat bij stand HOOG 140pa en bij Maximaal 240pa de "over"druk is.

Correct me if i'm wrong
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Kleine correctie:

De opgegeven debieten gelden bij de aangeven vermogens én weerstandsverliezen door de kanalen. Bij een gelijk vermogen maar met lagere weerstand zal het debiet hoger zijn.

Omgekeerd: Bij een hogere weerstand zal bij gelijk vermogen het debiet kleiner zijn. Of je moet (om het drukverlies te compenseren) bij een gelijk debiet meer vermogen in de fan stoppen. Echter het maximaal op te nemen vermogen van de unit zal met die 243W wel redelijk bereikt zijn. Je wilt ook niet continu op het maximale vermogen zitten. Dat is ook voor je energierekening voordeliger.

Zie hier ook noodzaak 2 voor het regelmatig reinigen van de filters: door vervuiling neemt de weerstand toe...
 

PP1924

  • #3
Begrijp ik het dan goed dat de unit maximaal 243 WATT of 240pa tegendruk of 350m3/u aan kan. Als een als eerste gehaald wordt daalt de rest.

Alleen hoe zit dat dan met de standen schakelaar, welke gegeven wordt dan aangehouden? debiet, tegendruk of vermogen? Of is dit merk/type afhankelijk?

Wat is tevens het voordeel van een afvoer en toevoer in afzonderlijke kamers te doen en niet in een kamer? Bij wijze van een toe en afvoer in de badkamer diagonaal(zowel links naar rechts en van onder naar boven)?

Wil buizen gebruiken van 150 rond waardoor ik bij de ventiel een luchtsnelheid van 0.8m/s heb.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Heb je al een ventilatieberekening gemaakt van je huis? Daar komt een benodigde capaciteit uit. Zorg dat die capaciteit op minder dan maximaal vermogen gehaald wordt.

Er zijn meerdere manieren om toe- en aanvoer te doen. Vergeet de overstroom niet. De keus voor het een of ander valt niet zo in een paar woorden uit te leggen.

Is het een nieuwbouwhuis? Heb je een installateur?
 

PP1924

  • #5
Ben bezig om een ventilatieberekening te maken, echter wordt er vaak gesproken over 2 a 3x aantal keer de kuub's en over 0.7dm3/s/m2.

Voor mijn woonkamer kom ik dan uit op 63 kuub pu (formule 2) maar ook op minimaal 125 en maximaal 190. Dit moet ik dus nog even uitzoeken.

Gaat om een zelfbouw houten huisje met muren van 24cm gevuld met glaswol. Doe alle werkzaamheden met m'n vader, echter wegens dat er zoveel en toch zo weinig op internet staat over de wtw ventilatie komen we er nog niet goed uit.

Inmiddels begreep ik al dat die waardes bij de standen laag/midden/hoog instelbaar zijn. Maar wil wel zeker zijn dat die 1000 euro extra het waard/nodig is om ipv max 350m3 per uur naar max 550m3 per uur gaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Onderschat het niet. Het beste is er een installateur bij te halen die ervaring met wtw's heeft. Aandachtspunten: isoleren uitgaande kanalen, plek en vorm inlaatventielen, geluidsisolatie. Dit zijn zaken die veel installateurs en aannemers nog steeds niet in de vingers hebben. Daarom is het verhaal van Vathorst nog steeds actueel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu