Juiste instellingen WTW-unit m.b.t. geluid en hoeveelheid ventilatie?

Pallas

  • #1
Wij wonen sindskort in een net opgeleverd appartement met een WTW-unit (Renovent Excellent 300/400 Plus – volgens mij is het de 300 maar ik heb het nog niet precies kunnen achterhalen). Het is een appartement van 70 m3, met woonkamer/open keuken (28,5 m2), een slaapkamer (12 m2), werkkamer (7,5 m2), badkamer (5,5 m2) en apart toilet. Er zijn afvoerpunten in de keuken, badkamer en wc, en aanvoerpunten in de woonkamer, slaapkamer en werkkamer. De WTW-unit staat in de bergingsruimte. Deze kan worden ingesteld op 4 standen, eentje voor langdurige afwezigheid, stand 1 voor verminderde aanwezigheid (100 m3/h), stand 2 voor normale aanwezigheid (150 m3/h) en stand 3 voor douchen/koken (volgens mij 200 m3/h). We wonen met 2 personen.

Op stand 1 is het een prettig geluidsniveau in de zin dat we de unit niet horen in de woonruimtes, enkel als je ernaast staat in de berging. Op stand 2 – de stand waar hij dus volgens mij eigenlijk op moet staan als we beiden thuis zijn – ervaar ik het toch als een wat meer hinderlijk geluid omdat je het in de woonkamer en slaapkamer kan horen als een ruisend geluid, en als je in de berging staat maakt hij flink lawaai. Nu vroeg ik mij af hoe ik zou kunnen achterhalen of er geluidsdemping is geïnstalleerd op de unit – zou ik dit ergens moeten kunnen zien? Daarnaast vroeg ik mij af of we ermee weg zouden kunnen komen met het enkel op stand 1 te zetten i.p.v. stand 2 als we maar met z'n 2en thuis zijn.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Per persoon wordt als vuistregel vaak 30 tot 60m3/uur aangehouden. Dat zou betekenen dat bij twee personen 60 tot 120m3/uur nodig zou zijn. Standje 1 valt binnen die range.
 

Pallas

  • #3
Oh oké, nou dat zou fijn zijn, toch wel fijner als het stil is in huis :)
 

Kluskoppel

  • #4
Is er een inregelrapport aanwezig van de hoeveelheid lucht waarop de ventielen na oplevering op zijn ingesteld? Mogelijk is de installatie niet goed ingeregeld en maakt hij daardoor meer lawaai dan nodig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Controleer de filters even. Het kan zijn dat deze vol met bouwstof zitten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dan ben ik heel nieuwsgierig hoeveel decibel maakt die WTW waardoor deze jullie irriteert. Zo'n decibelmeter is op een smartphone gratis te downloaden.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
Kan ook liggen aan te kleine luchtkanalen of veel gebruik van flexpijp, normaal gesproken zit er een inregel rapport bij waarin staat hoeveel m3 lucht wordt afgezogen en ingeblazen per rooster/ruimte
 

Pallas

  • #8
Ik zal inderdaad vanavond even naar de filters kijken en ook een decibelmeter downloaden voor mijn mobieltje – en ook het inregelrapport opvragen bij de verhuurder.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Hoeveel geluid de box maakt als je er naast staat in de berging is natuurlijk niet belangrijk. In de leefruimtes hoor je hem op de lage standen niet echt te horen (uitgezonderd als het echt heel stil is).

De dempers kan je meestal gewoon zien zitten. Dat zijn die flexibele slangen aan de box. Aan de aanvoer worden deze minimaal 1m geadviseerd, aan de afvoer minimaal 0.5m.

dempers.jpg
 

Pallas

  • #10
Ik heb de filters verwijderd en schoongemaakt, en gek genoeg zorgt dit wel voor een iets minder hard geluid in de berging bij de WTW zelf, maar lijkt het geen verschil te maken in de kamers. Ze waren wel een beetje vies door de bouwstof zoals Walker suggereerde.

Ik heb ook zoals aangeraden een app gedownload op mijn mobieltje om de DB te meten. Als we de WTW op stand 1 hebben staan is het 27/28 DB, wanneer hij op stand 2 staat gaat dit omhoog naar 31/32 DB, en op stand 3 34/34 DB. Het is ook niet zozeer een heel hard geluid, maar wel storend (beetje een brommend, mechanisch geluid).

Maar wellicht dat dat gewoon is hoe het hoort te klinken? Het is ook vooral dat het heel fijn en stil is wanneer het op stand 1 staat, maar opeens wel te horen is op stand 2 wanneer dit maar 50 m3/h extra is dan stand 1. Vervolgens voelt het verschil tussen stand 2 en stand 3 eigenlijk niet zo heel groot (terwijl dit een verschil is van 70 m3/h).

Ik heb wat foto's gedeeld van de installatie, dit lijkt op de foto die Ijkenhout heeft gedeeld.

Ik heb overigens niet het idee dat het met stand 1 muf ruikt in huis (al wonen we er pas net), met uitzondering van de slaapkamer 's ochtends. Maar de handleiding van de WTW raadt wel aan om op stand 2 te zetten wanneer er sprake is van 'normale' aanwezigheid.

Het inregelrapport heb ik nog niet, dat zal wellicht een paar dagen duren.

IMG_4098.jpg IMG_4099.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Dat ziet er op zich netjes uit. Misschien zijn sommige dempers hooguit aan de korte kant. De rechthoekige kanalen zullen mogelijk ook wat meer geluid doorgeven dan alleen ronde.

Zit er geen CO2 aansturing op?
 

Pallas

  • #12
Hmm, volgens mij niet. De handleiding zegt dat die mogelijkheid er wel is maar ik heb nog geen sensor gezien die daarop zou wijzen. (Neem aan dat dat in een van de leefruimtes zou moeten hangen?)
 

Pallas

  • #13
We moeten ook sowieso de standen zelf instellen door middel van een schakelaar in de keuken, er is geen 'auto' functie of iets dergelijks.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Mooi stil.
 

Pallas

  • #15
Ja, het is zo goed geïsoleerd hier dat je werkelijk niks hoort van buiten (vandaar dat het dus opvalt). Maar als dat gangbare DB-waardes (voorzover het mogelijk is om accuraat te meten met een smartphone) dan moeten we er wellicht gewoon mee leren leven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
CO2 kan je gewoon in de unit meten.
 

Pallas

  • #17
Oh oké, ik zal eens in de handleiding kijken of ik dat niet kan opsporen in dat geval...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
Het ventileren van de slaapkamer wordt zwaar onderschat. Echter de aanwezigheid is 's nachts lang, en de ruimte is relatief klein. Dus zal hier meer geventileerd moeten worden.

Ik ben een voorstander van systemen met een zonale regeling.
 

Pallas

  • #19
Ja, het is inderdaad een beetje jammer dat er ook maar een ventiel standaard zit in de slaapkamer (invoer). Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet begrijp waarom daar normaal ook geen afvoer zit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Accuraat is een groot woord Pallas. Zo'n Db meter is zo geupload wellicht iemand in de buurt die dat heeft of ook op zijn telefoon wil zetten. Die van mij gaf dezelfde uitslag als een andere Db meter. Meten is weten.
 
  • Like
Waarderingen: Pallas

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu