Mechanische ventilatie / wtw Unit

Rwprwp

  • #1
Vraagje.
Wij strippen ons volledige huis en zijn nu gelukkig weer aan het opbouwen en willen mechanische ventilatie plaatsen...

Maar nu vroeg ik me even af waar we de roosters het best kunnen plaatsen. Praktisch gezien wil ik ze (de in blaas) eigenlijk laag plaatsen.
Maar mijn gevoel zegt je moet in blaas hoog doen... Dan blaas je de warme en meest vochtige lucht weg van boven, maar klopt dit wel?

Wat denken jullie? Of zal het weinig uitmaken?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
In de meeste woningen zitten beide aan het plafond.
De inblaas is iets kouder als de afgezogen lucht dus deze valt vanaf het plafond naar beneden.
De vuile warme lucht word langs het plafond afgezogen.
Laag geplaatste inbaasroosters zitten altijd in de weg voor meubilair en geeft luchtstroom over de vloer en dat voelt aan als tocht.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan ze beter geen roosters noemen, maar ventielen.

Zoals Headhunter zegt geven ze een voelbare luchtstroom als ze laag geplaatst worden. Doe dit echt alleen maar als het niet anders kan, en dan op een plek waar je niet lang in de buurt bent (dus niet bij een bed, bank, bureau, tafel, enz). Er is hier zelfs een bouwbesluit artikel voor (3.30).

Als een ventiel in de wand geplaatst wordt, heb je mogelijk ook een ander ventiel nodig dan in het plafond (staat in de specs).

Het is trouwens geen kwestie van vervuilde lucht "wegblazen". Er ontstaat een luchtstroom van invoer naar afzuig. Er zijn allerlei modellen voor, maar in het algemeen gaat dit diagonaal door de ruimte. Dus het ventiel aan de andere kant van de ruimte tegen het plafond, als de spleet onder de deur (als afvoer).
 

Rwprwp

  • #4
Helemaal duidelijk. We moeten sowieso overal in de wanden aan zuigen en afvoeren want we hebben geen plafond boven, we kijken tegen het dakbeschot aan. Maar we kunnen dus beter in de wanden nog weer omhoog (zo hoog mogelijk) om een vallende luchtstroom te krijgen en geen tocht.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu