Inregelen inblaas en afzuig ventielen WTW unit

Mako724

  • #1
Ik wil de instellingen van mijn warmte terug win installatie nakijken, ik heb een flowmeter en heb de minimale waardes van de verschillende ruimtes in huis via het bouw besluit gevonden.

Keuken 75m3/h
Badkamer 44m3/h
Toilet 21m3/h
Slaap en woonkamer 3,24m3/h per 1m2 woonoppervlak

WTW unit die ik heb heeft bereik van 50m3/h tot 325m3/h

Dit bouwbesluit waarde zijn minimale waardes, ik neem aan dat de wtw unit in de laagste stand dan deze waarde moet halen ? Ik zet de WTW unit voor we gaan slapen in de laagste stand (zoals voorgeschreven in de handleiding van de unit). Je wilt dan toch minimaal die waarde halen lijkt mij.

Hoe pak je de afstelling nu op een handige manier aan. Als je het ene ventiel meer open of dicht zet veranderd de waarde van de andere ventielen die ook op hetzelfde kanaal zitten.

Ik heb nu eerst alle ventielen maximaal opengezet en per ventiel gemeten hoeveel lucht er uit komt dan wel afgezogen word als de unit in de laagste stand staat. Dit alles bij elkaar was 180m3/h aan inblaaslucht en 180m3/h aan afzuiglucht. De behoefte aan inblaaslucht is al 275m3/h minimaal, dit zou betekenen dat ik het toerental van de unit hoger moet zetten.

Ik heb in de keuken 2 x afzuigventiel en in de woonkamer 2 inblaasventiel, neem aan dat je de gemeten waardes per ventiel gewoon kan optellen ondanks dat beide ventielen op zelf kanaal zitten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
De waarden in het BB zijn minimale waarden die gehaald moeten worden......
Helaas is dat niet vastgelegd bij welke stand waardoor je aan BB kan voldoen als de minimale waarden gehaald worden bij de hoogste stand van de afzuiging.

Je meet lucht per punt, alle punten in dezelfde ruimte tel je bij elkaar of je meet het totaal van het kanaal.
Meten doe je met gesloten deuren.
 

Mako724

  • #3
Ik lees in de handleiding van de WTW de volgende aanbevelingen van aanbevolen uren per dag
Stand 0 (laagste stand) 8 Uur
Stand 1 14 uur
Stand 2 (hoogste stand) 2 uur

Verder staat er dat je de unit in de nacht op stand 0 moet plaatsen en op stand 2 tijdens koken of douchen.

Als je de unit zo afstelt dat je in stand 2 de minimale waarde haalt Per ruimte dan heb je toch 22 uur per dag een te lage capaciteit ?

Blijf het verwarrend vinden hoe lang je die minimale capaciteit moet halen. Mijn gevoel zegt dat je dit toch tijdens grootste gedeelte van de dag wil hebben, stand 1 dus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het kan zijn dat jouw box een andere verdeling heeft in standen.
Veruit de meeste systemen geven aan:
stand 1 niemand in huis.
Stand 2 mensen aanwezig normale bezetting.
Stand 3 mensen aanwezig, zware bezetting, en bij koken en douchen

Komt ongeveer overeen met jouw handleiding.

Meestal kan een box de gewenste waardes wel halen in stand 2 maar zijn de kanalen daar eigenlijk al iets aan de krappe kant voor wat veel geluid geeft.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Artikel 3.31 geeft wel wat regels over de regelbaarheid. Je mag 100% met de hoogste stand inregelen. In het algemeen wordt geadviseerd om het op een midden stand in te regelen, zodat je capaciteit overhebt (voor bv. feestjes of als je vis hebt gebakken :lol:) en de box minder herrie maakt.

Kijk of je box de mogelijkheid heeft om er een CO2 meter en vochtsensor aan te koppelen. Ik heb zelf een losse CO2 meter, dat geeft erg veel inzicht in op welke stand de box moet staan. In de meeste huizen zijn de woonkamer en grootste slaapkamer maatgevend voor de CO2.
 
  • Like
Waarderingen: GHJ

Mako724

  • #6
“Je mag 100% met de hoogste stand inregelen”

Die zin snap ik niet.........

Ik heb nog een vraag in de keuken moet je minimaal 75m3/h afzuiging hebben. Ik heb in onze keuken 2 afzuig ventielen dan is ca. 37,5 m3/ hper ventiel toch voldoende?

Ik deel de mening om de minimale waardes niet in te regelen op de laagste stand. Het is lijkt mij ook handig om de laagste stand te gebruiken als er niemand thuis is of moet je dan officieel nog steeds de minimale waardes halen?

Op dit moment is de stap tussen stand 0 en stand 1 30% van stand 1 naar stand 2 komt er 80% bij.
Dit zou betekenen dan je in de laagste stand 30% minder afzuiging hebt dan minimaal. Dit kan denk ik prima in de nacht (er staat altijd een raam open in de ruimte waar we slapen) en als je niet thuis bent.

Hoe zien jullie dit?
 

Mako724

  • #7
Nog een dingetje op het oplever rapport van de unit staat dat woonkamer en alle slaapkamers allemaal 55m3/h moet halen.

In het bouwbesluit stond iets van 3,24m3/h per m2 vloer oppervlak. Nu is onze woonkamer 55m2 dan kom ik uit op bijna 180m3/h dat lijkt me wat veel. De unit geeft nu in de middenstand 225m3/h en als er al 180m3/h naar de woonkamer zou moeten dan blijft er weinig over voor de rest van het huis.

Elders las ik ook dat 30m3/h aan verse lucht per persoon per ruimte een minimum is, wij zijn hier meestal met 2 in de woonkamer dus dan is die 55m3/h van bouwbesluit beste realistisch.

Dus hoe moet je minimale waarde van een ruimte bepalen, op basis van bouwbesluit of of basis van personen. Hoe groot een ruimte is lijkt me niet van belang het aantal personen in de ruimte des te meer.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Het bouwbesluit regelt wat er geventileerd moet kunnen worden, waar de installatie geschikt voor moet zijn. Wat je in de praktijk toepast is afhankelijk van het gebruik van de woning. Als je met twee personen in een 55 m2 woonkamer verblijft is dat heel wat anders dan wanneer je een verjaardag in die woonkamer viert met 15 personen. Maar de ventilatieoplossing moet beide situaties aankunnen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Waarom heb je eigenlijk nog het raam open in de slaapkamer? Functioneerde de ventilatie eigenlijk niet goed genoeg, of moet de box eigenlijk harder draaien 's nachts?

Met 100% op de hoogste stand bedoel ik dat de maximale capaciteit volgens bouwbesluit gehaald mag worden op de hoogste stand van de ventilatiebox. Dit is echter niet handig om zo ook echt te doen.

Bedenk je ook dat het bouwbesluit minimum regels geeft. Het kan zinvol zijn om (als dat nodig is) andere waardes aan te houden.
 

Mako724

  • #10
Ik heb de unit nu op zich goed staan alleen heb ik weer iets raars. Unit kan 325m3 per uur max leveren als schakelaar in hoogste stand staat (stand 2).

Ik heb met mijn anemometer met bijpassende trechter alle punten in huis nagemeten en opgeteld en unit blaast 420m3/h in en zuigt 450m3/h af. Bij balansventilatie moet de ingeblazen lucht gelijk zijn aan de afgezogen lucht, bij stand 1 is inblaas en afzuig nagenoeg gelijk rond de 260m3/h. In stand 0 zelfde verhaal inblaas en afzuig gelijk rond de 200m3/h.

Of mijn anemometer is niet goed of ik zie iets over het hoofd.

Tweede nog altijd brandende vraag. Bij balansventilatie is je inblaas gelijk aan je afzuiging (beide ventilatoren zitten volgens met boekje op dezelfde as). ALs je de normering voor afzuiging op telt heb je minimaal 200 m3/h nodig (75m3/h voor je keuken ; 50m3/h voor je berging ; 25 m3/h voor toilet; 50m3 voor je badkamer).
Dit betekend dat je inblaas ook 200m3/h is, nu hebben wij een grote woning met 3 slaapkamers daar moet volgens het rapport wat bij de wtw zat 55m3/h per ruimte naar toe. Dan hou ik dus bijna niks meer over voor de woonkamer met open keuken van 55m2 als ik al 165m3/h nodig heb voor de slaapkamers.

Nu is het zo dat er in onze keuken 2 afzuigventielen zitten dus hier word 2 keer 75m3/h afgezogen. Hierdoor is er ook 75m3/h extra over voor inblaas. Zou dat de reden zijn dat er in de keuken 2 punten zitten. 2 x 75m3/h in de keuken aan afzuiging lijkt wel wat veel maar heb sterk de indruk dat dit nodig is om extra inblaas capaciteit te regelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
We zitten 2 punten omdat 1 bedoeld is voor een motorloze afzuigkap.
 

Mako724

  • #12
Als 1 van de 2 punten in de keuken voor afzuigkap is hoe moet ik het bouwbesluit minimum van 75m3/h dan halen. Als afzuigkap 75m3/h haalt dan heb je toch tweede afzuigventiel niet nodig ?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #13
Sommige kappen hebben een klep die je dicht kan zetten, dan heb je dus geen afzuiging meer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
Wat er meer afgezogen wordt dan ingeblazen wordt waarschijnlijk via kieren naar binnen gezogen. Betere kierdichting is dan erg verstandig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Een motorloze afzuigkap zorgt voor vervuiling van je MV/WTW en je kanalen. Bij een WTW verkort je echt aantoonbaar de werking én de levensduur als de wisselaar vervuild raakt met vettige aanslag. Dat moet je als (goede) installateur niet willen maken. Ik hoop dat de regelgeving op dat punt aangepast gaat worden.

Plaats dan gewoon een afzuigkap met regeneratie-filter welke de lucht weer in de ruimte inblaast. Luchtverversing (vocht, CO2) kan dan uiteraard wel via de WTW of MV afgevoerd worden.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
Met de metingen die u doet op de wijze met een meet conus heeft u al een fout marge van ca. 30% per afzuigpunt. Bij het inblazen van lucht ligt het aan het type en soort inblaasventiel wat de meet afwijkingen worden maar tussen de 30% en 40% afwijkingen zijn is niet bijzonder.

Ieder ventiel heeft ze eigen afwijking en gedraging. De documentatie van de leverancier geeft vaak aan bij welke druk welke hoeveelheid lucht wordt in geblazen of afgevoerd dat is in eerste instantie de instelling van het ventiel zoals die wordt gemonteerd.
Daarna wordt fijn afgeregeld dat zijn vaak nog kleine verschillen die dan bij gesteld moeten worden.

De afzuigkap met een klep zorgt dat als de kap wordt aangezet met de ventilator op hoog er door de afzuigkap ca 75% tot 90% door dat punt wordt afgezogen naar buiten toe.
De reden daarvan is, dat als alle ventielen goed zijn ingeregeld de druk achter die ventielen wegvalt waardoor alleen door het drukloze gat van de afzuigkap de grootste hoeveelheid lucht kan worden weggezogen en dat is bijna maximale afzuig capaciteit.

U bent bezig met specialisten werk , zonder de juiste gereedschappen en kennis, want u begon al met alles open te draaien, daar ging het eigenlijk al fout en om alles nog weer op de juiste en goede wijze te laten werken moet het wel op de juiste manier worden in en afgesteld, want het moet inderdaad heel goed in balance zijn om zuinig en goed te functioneren.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu