WTW ophangen of onderstel?

Hvdk

  • #1
Wil binnenkort mijn oude WTW voorzien van dempers. Blijkt dat de unit aan een wand moet hangen van minimaal massadichtheid 200 kg/m².
Hangt nu aan een wand van Ytong cellenbetonblokken volgens mij 5 cm dik. Is volgens mij niet 200 kg/m², maar vele malen lichter.

Ik zou dan een onderstel moeten gebruiken, maar dan moet ik veel ombouwen: Expansievat cv verplaatsen, daardoor een wastafel en daardoor weer een radiator + de afvoer en sifon ook. Bij het laatste de vraag of dat wel past, omdat er een soort van mof aan de afvoer op de grond zit. Hierdoor zit de insteek van de afvoer ±12cm boven de vloer.
Al met al zit ik daar niet echt op te wachten.

De WTW hangt er nu 14jaar aan. Zie verder nergens scheuren of zo. Maar je zou geluidsvoortplanting door de muur kunnen krijgen las ik. Als ik mijn hand op de muur leg op stand 3 voel ik niets trillen aan de muur.
In hoeverre kan het ophangen aan de muur dan kwaad?
Kan ik de muur eventueel wat verzwaren door spaanplaat er op te schroeven?
Of geluiddempende pluggen te plaatsen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou me daar geen zorgen over maken. Als de motoren nu goed in balans zijn, zullen ze niet voor resonantie zorgen via de muren. Dempers in de leidingen zullen eventuele geluidstransporten via de leidingen wel verminderen.
 

Hvdk

  • #3
Als de motoren nu goed in balans zijn? Je bedoelt dat ze niet trillen? Maar dat zouden ze toch nooit moeten doen?

Wat wel is: Ik ga ook de lagers vervangen of laten vervangen. Ze brommen nogal. Moet kijken of ik ze zelf open kan krijgen. Nog niet echt een filmpje van dit type motor gevonden. Schijnt soms ook de motorrubbers vervangen te moeten worden, maar dat moet ik dan bekijken als ze open zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Wat verwacht je van een oudere WTW? Die apparaten hebben ook niet het eeuwige leven. Een nieuwe kost ca 800,-. Een hoop geld, maar wel weer zuiniger in elektriciteits verbruik én een hoger rendement op de terugwinning.
 

Hvdk

  • #5
Daarom wil ik de lagers vervangen. Een nieuwe is helaas veel duurder dan €800. Heb nl een hele grote nodig, rond de 400-420 debiet. Die zijn helaas rond dr €1900-2600.
Dan blijft nog over of deze ooit optimaal gaat werken, gezien de te kleine buisdiameter. Vooral dat laatste heeft mij er toe besloten te reviseren.
Tja wat de energiebesparing betreft. Een investering van zo'n enorm bedrag, ik vraag me af of je dat er ooit wel uit haalt. Belangrijkste dat die werkt met zo min mogelijk geluid.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ook nieuwe boxen kunnen overweg met kleine buisdiameters. Zolang er maar niet teveel kamers op dezelfde buis zijn aangesloten (liefst allemaal apart). Een installateur/adviseur kan dat uitrekenen.

Je geeft volgens mij zelf het antwoord al op de vraag of de wand zwaar genoeg is. De machine bromt dus.

Onderstel is verstandig. Als alternatief de wand verzwaren met twee platen MDF. Dan moet wel de wand stevig genoeg zijn hiervoor.

Ik neem aan dat het geen appartement is?
Zorg dat de deur naar de installatieruimte ook geluidswerend is (en vv kierdichting).
 

Hvdk

  • #7
Heb navraag bij fabrikant WTW gedaan.
150mm buis is toch vrij smal voor het gewenste debiet. Het zal nooit ideaal worden helaas volgens fabrikant. Debiet van 400-420 heeft toch bredere buis nodig. Eventueel een zonegestuurd systeem voor woon- en slaapvertrekken. Kun je met 70%. van het debiet rekenen. Alleen zone's splitsen is ook heel lastig. Heb nl 3 verdiepingen. De woon- en slaapvertrekken (begane grond + 1e verdieping) zitten op 1 buizenstelsen (zonder veel te breken niet te splitsen) en de 2e verdieping op een ander.

Buizen verbreden, vervangen, etc is nauwelijks mogelijk. Wordt een hele ingrijpende gebeurtenis. Zitten in de betonvloeren of in koven, die heel veel breekwerk vergen (zwevend toilet, verwijderen, etc).
Alleen over een korte lengte kan ik ze verbreden, wat ik ook gaan doen.
Is maar voor een lengte van rond de 1,5m, maar toch. Zit nog te twijfelen of ik dat in 180mm doe of 200mm? Beide aansluitingen passen op wtw (Stork WHR950).

Wat de brom betreft: deze komt echt uit de motor zelf. Dat geluid komt ook uit de buizen (vooral toevoer). Vandaar dat ik de motoren wil reviseren. Verder natuurlijk een dempers. Wordt ook nog een uitdaging gezien de ruimte.
Ik begrijp ook dat flexibele dempers bij voorkeur niet in een bocht gelegd mogen worden.

Wat de mdf-platen betreft: gewoon 2x 18mm? Op elkaar verlijmd? Dan alleen ter grootte van de WTW. Voorkomt dat dat de muur eventueel gaat resoneren? Heeft rubber en/of geluiddempende pluggen nog nut?
Geen appartement. De box zelf maakt wel redelijk wat geluid. Misschien met een onderstel wat minder?

Installatieruimte geluidwerend? Kan altijd beter. Je hoort de box best wel, ook buiten de ruimte. De ruimte moet wel een kier onder de deur hebben. Er zit nl een afzuig in deze ruimte.
Ik zou eventueel de box kunnen isoleren. Want volgens mij zit er in de WHR nauwelijks isolatie. Dit in tegenstelling tot de nieuwe.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Geluiddempende pluggen hebben zeker nut. Gebruik wat de fabrikant adviseert.

In plaats van een kier onder de deur kan je een geluidswerend rooster plaatsen.

Dempers inderdaad niet in een bocht aanbrengen. Sowieso zo weinig mogelijk bochten. Laat je systeem straks ook opnieuw inregelen. Aanvoer minimaal demper van 1m, afvoer 0.5m.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Die massadichtheid 200 kg/m² komt als ik me niet vergis uit het bouwbesluit.
Een fabrikant geeft dan vaak dezelfde aanbeveling.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu