Debiet, diameter en splitsing / Kanalen legplan afzuig WTW ventilatie

Han80

  • #1
He klussers,

Ik heb een ventilatieberekening gemaakt en weet waar ik hoeveel afzuiging nodig heb in huis om in balans te zijn. Aanvoer is geregeld.

Aangezien het een renovatie is moet ik een paar splitsingen en aftakkingen toepassen van verschillende diameters.
Zo splitst de hoofdafvoer van 180 mm diameter hoe dan ook direct in 2 buizen van 150 mm (voor boven en beneden). In mijn situatie doe ik het liefst alles met spirobuis.

Één van deze buizen splitst na een meter of 4 in 2 buizen van 125 mm met daarna ongeveer vergelijkbare situaties wbt bochten en lengte (en dus weerstand).
De debieten aan het einde van deze 125 mm buizen mag 50 m3/h zijn. Als ik dan 100 m3/h heb aan het begin van de 150 mm buis lijkt mij dat vanzelf te gaan ongeveer en precies te maken met de eind ventielen.

Stel nu dan ik aan het begin van de 150 mm buis al een kleine aftakking maak tbv van WC (25 m3/h) kan ik dan het beste het debiet zoveel mogelijk sturen door een kleine diameter buis te nemen bv 80 mm en bij te regelen met ventiel of komen er dan al kleppen aan het pas?

Vraag in het kort: bij het ontwerpen van een afzuigplan met spirobuis, hoe regel je het beste de gewenste debieten in de kanelen: door de diameters, slim te splitsen, kleppen of de eindventielen en in welke volgorde? Bestaan hier simulaties programma's voor?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Eea is sterk afhankelijk van de weerstand (zeta-waarde) in het systeem en in de verschillende aftakkingen afzonderlijk. Dit wordt mede bepaald door het aantal bochten en de luchtsnelheid in de buizen.

Ik heb ooit met interne software van een leverancier gewerkt. Licensies naar derden worden niet verstrekt.

Met eindventielen en een debietmeter voor het inregelen kom je dichtbij je doelstellingen.
 

Han80

  • #3
Bedankt!
 

Bramb

  • #4
Je zou eens kunnen zoeken naar "wtcb ventilatie rekentool"
Dat is een tool waarmee je de buizenplan kunt tekenen en zo de drukvallen (en ventiel instel mogelijkheden) kunt bepalen.
Een tip, voeg zelf de daadwerkelijke ventielen toe en gebruik de drukval grafieken van deze ventielen.

Als je het uiteindelijk een beetje onder knie hebt dan krijg je een redelijk doordacht systeem.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu