Koude luchtstroom in woonkamer bij gesloten kachel systeem

Mike44

  • #1
Wij hebben een gesloten kachel system laten plaatsen, maar nu hebben wij last van een koude luchtstroom in de woonkamer welke komt vanaf de bovenzijde van de kachel en bij het luikje.

De kachel is geplaatst in een bestaande schoorteen in 2003 opgemetselt en aan de buitenzijde zit een openhaard. Voorheen zat ook aan de binnenzijde een openhaard maar deze hebben we dus vervangen voor een kachel. Boven deze openhaard zaten wel isolaite korrels (water met cement)

Ik heb foto’s toegevoegd van hoe de situatie was voordat deze geplaatst en hoe de hudige situatie nu is. Omcirckelt heb ik waar de koude lucht voelbaar is.

Hoe kan het dat ik een koude luchtstroom bij een gesloten kachel system voel in de woonkamer?, en hoe kan ik dit oplossen want we moeten nu met een dekentje op de bank zitten als het dadelijk kouder wordt…..

Kachel.1.jpg Kachel.2.jpg Kachel.3.jpg Kachel.4.jpg Kachel.5jpg.jpg Kachel.6.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Zal waarschijnlijk komen van het gat onder in de vloer op foto 3.
Dat was de lucht toevoer van de oude haard en komt waarschijnlijk uit de kruipruimte.
Of de aansluiting van het nieuwe rookkanaal is niet goed op het oude kanaal aangesloten.
 
  • Like
Waarderingen: Mike44

Mike44

  • #3
Dank je wel Peter. De installateur geeft aan de gat in de vloer is gedicht. Hier zit ook geen kruipruimte onder aangezien het hier een uitbouw betreft. De vorige bewoner had dus eerst een openhaard met hout, maar heb geen idee van de functie van het gat.

Ikzelf heb het idee dat er koude lucht in de gemetselde schoorsteen nu naar beneden valt / aangezogen wordt omdat het warmer is in onze woonkamer.

Wat ik ook niet weet is of er gebruik wordt gemaakt van een dubbelwandig kanaal (concentrisch), waarbij de binnenste pijp een andere functie heeft dan de buitenste pijp. Zoals ik zei er zat een openhaard... Moet er dan ook een dubbelwandig kanaal zitten... Verder begrijp ik dat de uitmonding moet in het merendeel van de gevallen ongeveer 50 centimeter uitsteken boven de nok, zodat de omgeving er geen last van heeft en er beslist trek is. Nu is bij ons het pijpje / torentje (weet even niet hoe het heet) niet strak op de bovenkant van de schoorsteen gezet van de uitloop van kanaal en iets van bolling aan bovenzijde van de schoorsteen. Als het handiger is om even foto te delen dan hoor ik het graag. Maar kan dit leiden tot trek / koustroom in de woonkamer?
 

rayas

  • #4
Hoi Mike, ik zie jouw bericht op dit forum. Heb je de koudestroom kunnen verhelpen? Ik heb nl precies hetzelfde probleem. Dank.
 

Mike44

  • #5
Sorry voor mijn late reactie. Voor nu hebben wij het probleem nog niet kunnen verhelpen. Hopelijk heb jij meer geluk!
 

rayas

  • #6
Hoi Mike, dank voor je reactie. Ik ben helaas ook niet verder gekomen. Als het te erg wordt, dan maar weer de gashaard op een lage stand aanzetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu