Woningbouwschuurtje isoleren?

Ronnie84

  • #1
Ik ben nieuw hier, dus zal me ook meteen even in het kort voorstellen.
Ik ben Ronnie, ben 25 jaar en woon in een huurhuis met mijn vrouw en ons zoontje van 7 maanden.

Ik klus graag, en heb in de achertuin het welbekende enkelsteens schuurtje met houten dak bekleed met dakleer staan, wat gekoppeld is aan de schuur van de buren en gescheiden middels een kalkzandstenen muurtje. Tussen de muur en het dak zat een open sleuf van 1cm, die ik heb dicht gepurd om nog een beetje warmte binnen te houden in de winter zodat mijn elektrisch gereedschap niet bevriest.
In de zomer is het niet uit te houden zo droog en warm als het daarbinnen is, en in de winter is het bibberen geblazen. Ik had de optie om met een gaskacheltje te verwarmen (meer een campingwaardige oplossing), maar heb dit amper gedaan omdat daar verschrikkelijk veel vocht bij vrijkomt.
Op iedere hoek van deze schuur zijn ventilatiesleuven gemetseld die 15 cm onder de dakrand schat ik.

Deze schuur is eigenlijk mijn hobby werkplaats. Ik maak o.a. lichtkappen voor mijn aquaria en simpele meubeltjes, maar doe ook aan slijp- en laswerkzaamheden, en af en toe wat sleutelen aan auto's of brommers etc.
Om het hele jaar door wat aangenamer in de schuur te kunnen staan zat ik er aan te denken om de schuur te isoleren, maar omdat het een huurhuis is wil ik niet een godsvermogen uitgeven aan isolatie. En omdat het geen joekel van een schuur is, wil ik ook zo min mogelijk ruimte inleveren.

Ik had het er laatst met mijn vader over en hij had een idee voor de muren: Bekleden met Marmox platen (bijvoorbeeld 20mm), zodat er warmte en geluids isolatie tegelijkertijd is. En het zou ook op het dak moeten kunnen zei hij. Als ik de pur weghaal en Marmox tegen de draagbalken van het plafond schroef, zou ik een geventileerde spauw in het dak creëren.

Jullie als ervaren klussers lijken mij wel te kunnen vertellen hoe ik dit het beste aan kan pakken. Dus de uiteindelijke vraag is:
Hoe kan ik nu mijn schuurtje het beste isoleren zonder al te veel ruimte te verliezen op de muren en het dak?
En hoe moet ik het dan met die sleuven oplossen, want die zullen er niet voor niks zitten, maar halen naar mijn idee wel het nut van isolatie weg?
Het dak aan de buitenkant isoleren is geen optie vanwege regeltjes van de woningbouw.

Groetjes Ronnie
 

Tiho

  • #2
Als ik het dus goed begrijp, wil je de schuur isoleren maar niet verwarmen?
 

Ronnie84

  • #3
De enige verwarmingsoptie die ik heb is een gaskacheltje. Dat verwarmd goed, maar geeft mij te veel vocht. Nu heb ik geen vochtprobleem in de schuur, maar dat wil ik ook graag zo houden.
Voor elektrische verwarming zoals bijvoorbeeld een terrasverwarmer, zijn mijn groepen niet geschikt. 1 verwarmer van 2000W en de stoppen springen eruit als ik een lamp aandoe. CV heeft geen nut omdat de schuur 8 meter van het huis af staat. Ik wil het wel verwarmen, maar het moet niet te vochtig worden!
 

Chathanky

  • #4
Zolang het gaskacheltje de rookgassen naar buiten afvoert heb je geen last van vocht.
Isoleren is zeker wel handig, dit kost je dan niet zoveel gas om de schuur warm te houden.
 

Tiho

  • #5
Alleen handig als je idd gaat verwarmen een onverwarmde schuur isoleren haalt weinig uit.

Zo te lezen bij hun site moet je op hun manier ook aardig ingrijpend te werk gaan( Heel veel gaten boren of lijmen) Zou gewoon houten regelwerk op de muur maken ter dikte van de gebruikte isolatie. Hiertussen kun je de isolatie klemmen. Je kunt ook gewoon xps gebruiken.

Het plafond kan zoals je het zelf zegt, anders sluit je het dakhout op.
 

Ronnie84

  • #6
En hoe werk ik de muren dan het beste af?
Met osb of underlaymentplaat, of met gipsplaat. Of helemaal niet?
Heeft iemand vast wel een goede tip voor...
En dan heb ik nog een vraag over die ventilatie sleuven.
Moet ik die dan ook in de beplating aan de binnenkant maken op alle 4 de hoeken met een roostertje ervoor, of kan ik daar gewoon isolatie voor plaatsen en een plaat ertegen schroeven?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu