Isoleren tuinhuis

Chris Zwart

 • #1
Beste Klussers,
binnenkort bouw ik mijn tuinhuis op (bouwpakket).
Van mijn tuinhuis wil ik graag een 'mancave' maken en deze wil ik graag isoleren.
Ik kan niet goed achterhalen hoe dit goed te doen. Ik wil proberen te voorkomen dat er vocht in mijn tuinhuis komt. Onderstaand heb ik een tekening gemaakt wat volgens mij een goede oplossing is om te isoleren.Graag zou ik willen weten of dit juist is. Is dit genoeg? Nog andere zaken waar ik om moet denken? Moet ik sowieoso stoken om het vocht er uit te houden?

Hoor graag van jullie!

Groet Christiaan
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Chris Zwart

  • #2
  Omdat de afbeeldig wat te klein was heb ik de drie afbeeldingen apart geupload.


  Hoop spoedig goede tips en trucks te ontvangen!
   

  Tiho

  • #3
  Om het vocht eruit te houden moet je juist ventileren. Daarnaast heeft isoleren niet echt veel zin als je toch niet zou gaan verwarmen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Zie op alle tekeningen ruimte voor ventilatie getekend. Welke of wat voor lucht wil je gaan gebruiken. Lucht van buiten, lucht van binnen of stilstaande lucht.

  Vloer kan je zo uitvoeren. Dampremmer is niet nodig. De warmtestroom kan ongehinderd voorbij de EPS in de openruimte ten behoeve van ventilatie stromen.

  De wand. Openruimte voor ventilatie. Deze ruimte ventileren met buitenlucht. Voor deze ruimte 30 mm of beter meer gebruiken. Kan zonder damprem. De warmtestroom komt in een met buitenlucht geventileerde ruimte. Zodoende kan je geen vocht in de wand opsluiten. Dampopenfolie en ventilatie van onder tot boven.

  Dak. Waarom zou je met nieuwbouw aan de onderzijde van het dak isoleren. Een drukvaste isolatie boven op hout dak, raggels en panlatten in je maakt wat inwendige condensatie betreft een probleemloos dak.
   

  Chris Zwart

  • #5
  Bedankt voor de reacties.
  De open ruimtes van het isoleren zijn voor het ventileren met de buitenlucht.

  Echter heb ik de twijfel wel of niet te isoleren. De warmte vasthouden is voor mij geen belangrijke prio. Als we er in zouden gaan doen we de houtkachel aan en het is dan al snel lekker warm.

  Allerbelangrijkste is dat er geen vocht in het tuinhuis komt. Daar wil ik alles aan doen om dat te voorkomen.
  Stel dat ik meerdere ventilatieroosters zou gebruiken. Heb ik het vochtprobleem dan al opgelost?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Als die ruimte snel wordt opgewarmd ontstaat er ook snel condens. In je tuinhuis moet de temperatuur en de luchtvochtigheid van binnen en van buiten zoveel mogelijk gelijk blijven.

  Is het niet opgevallen dat alles wat droog onder een afdak staat het minst te lijden heeft van vocht. Je ziet wel eens een filmpje met, bijvoorbeeld een auto/tractor, die staan daar tich jaren droog onder het dak en zijn nog steeds in goede conditie.

  Geen idee hoeveel en hoe groot je roosters zouden moeten zijn.
   

  Chris Zwart

  • #7
  De toekomstige 'mancave' wordt 4x4m
  Mijn gedacht was sowieso 2 'standaard' ventilatieroosters toe te passen.
  Kan natuurlijk ook meer doen maar weet niet of dat slim is.
  Dan bv 2 voor onder en achter 2 boven. Weet niet wat wijsheid is :-(
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Bij gebruik van een houtkachel moet er voldoende toevoer van lucht zijn om een goede trek te waarborgen.
  U mag geen overlast met de houtkachel veroorzaken, de afvoer moet zodanig aangebracht zijn dat die geen overlast veroorzaakt, bij laagbouw is dat al snel het geval.
  Vraag een kachelsmid om te bekijken of het allemaal kan en mag.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #9
  Idd zal regelmatig (snel) opwarmen en afkoelen voor condensatie zorgen, met schimmel op de wanden als gevolg. Het opwarmen van lucht met een hoge RV kost veel energie, en bij het afkoelen stijgt de RV weer net zo snel.

  Een woning is ook het meest energiezuinig als deze niet verder afkoelt dan ca 15 graden en daarna weer opwarmt.
   

  Chris Zwart

  • #10
  Nogmaals dank voor de reacties.
  Volgens mij met de reacties en wederom google op internet kan ik een keuze maken uit 2 verstandige opties:

  1 - isoleren tuinhuis
  Tuinhuis wel isoleren en het toepassen van een elektrisch kachel die er voor zorgt dat het binnen niet kouder wordt dan buiten. Temperatuur zal dan altijd iets van 15 graden moeten zijn.

  2 - niet isoleren tuinhuis
  Geen dure kosten maken tbv isolatiemateriaal en een aanvullende elektrische kachel maar zorgen voor een goede ventilatie. Gedachte is dan voor onder 2 ventilatieroosters en achter bovenin 2 ventilatieroosters. Met deze optie accepteer ik een minimale vocht binnenin.

  Heb ik het zo bij het goede eind? :-)
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Volgens mij is ook van invloed waar je tuinhuis mee wordt gevuld. Zie de goederen of eigenlijk alles in die ruimte als een accu. Veel spullen, accus, dan zal je meer moeten ventileren om die spullen de temperatuur te laten aannemen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu