Tuinhuis isoleren?

FamoDr

  • #1
Binnenkort wordt een flink L vormig houten tuinhuis gebouwd ca 35 m2. Het wordt dubbelwandig en er komen glazen schuifwanden in. Ook komt er een tuindeur als entree. Het dak wordt met sedum bedekt. Er komt verder nog 1 klein raam in.
De vloer is er al, dat is een massieve composietvloer die op een betonnen plaat is gelegd, met de bekende tussenruimtes tussen de planken van ca 0,5 cm. Tussen beton en vloer zitten dubbele laag leggers.

Ik vraag me af of het wellicht nog zinvol is om de wanden te isoleren.
Immers de vloer is niet echt geïsoleerd, door de ruimtes tussen de planken en ook de entree tuindeur zal een tochtplek kunnen zijn.
Ook de glazen schuiframen die een groot deel van het tuinhuis zal innemen (3 wanden in de L vorm) zullen niet geïsoleerd zijn en dus een zwak punt vormen. Ik ben wel van plan om er elektrische verwarming in aan te leggen (ca 3000w) om wat bij te kunnen verwarmen.

Mijn vraag: is isoleren van de houten wanden zinvol en zal dat de investering waard zijn?
Ik neem aan dat er dan geïsoleerd zal moeten worden met bijv glaswol en damwerende folie tussen de binnen en buitenwanden.

alvast dank.
 

FamoDr

  • #2
Iemand nog een advies hierover?
En welke kosten zouden hiermee gemoeid zijn (schatting)?
Het zou dan gaan om de 3 houten wanden van 650/730/200 cm.
Dank
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ga je permanent verwarmen in de winter of niet?

Bij niet heeft isoleren geen nut.
 

FamoDr

  • #4
Dank voor de reactie.
Nee, ik ga niet permanent verwarmen, alleen dus bij gebruik. En bij flinke winterse kou/omstandigheden zal dit dan lastig worden, maar dat neem ik dan voor lief.
Ik schat ook in dat de geplande verwarming wellicht onvoldoende is om behaaglijk te verwarmen voor een on-geïsoleerde ruimte van ca 35m2. Totaal denk ik 1 verwarming van 1500W en 1 van 2000W te plaatsen (meer gaat niet lukken, ik gebruik hier al 2 x 16A groepen voor, waar ook nog andere zaken (verlichting, koelkast, muziek, stopcontacten enz) op komen.

Het knelpunt dat ik ook tegenkom is dat ik er een elektrische sfeerhaard in ga plaatsen in de wand. De leverancier gaf aan dat i.v.m. de elektronica dit wel vochtvrij moet zijn, dus er wel enige isolatie moet zijn. Nu komt deze haard op een plek aan de wand waar de wand grenst aan een garagemuur. Misschien scheelt dat iets.
Verder denk ik er dan aan om een soort vocht/dampwerende folie om de achterkast van de haard te plaatsen. Ik vraag me alleen af als je een niet geïsoleerd tuinhuis hebt, of alles niet gewoon vochtig kan worden. In die zin dacht ik aan gehele isolatie om dan vocht te weren, ook ivm die haard, maar waarschijnlijk is dit de investering niet waard.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vocht kan eerder een probleem worden in een geïsoleerde niet verwarmde ruimte, dan in een niet geïsoleerde, goed geventileerde niet verwarmde ruimte.
Daar is hier op het forum al veel over geschreven.

Als tijdelijke verwarming zijn infrarood panelen een optie.
 

FamoDr

  • #6
Daar heb je een goed punt vwb vocht/ventilatie.
Vocht is echter voor mij alleen een probleem voor elektronica, in dit geval de elektrische sfeerhaard (met verwarming).
De te plaatsen meubels proberen we zoveel mogelijk van buitenkwaliteit te nemen.
De elektrische verwarming 1500W zit in de sfeerhaard (dat is echt een kleine bij-verwarming voor die zithoek rondom de haard, schat ik in en ik overweeg daar een 2000W elektrische verwarming bij te nemen, maar een infrarood verwarming is ook te overwegen.
Zelf heb ik me daar al aardig over ingelezen en denk de verschillen tussen beide manieren te begrijpen (lucht-circulatie verwarming vs directe objecten verwarming).
Waar bij mij steeds de weegschaal naar elektrisch verwarmen doet slaan is dat bij infrarood het stralingseffect meestal rond enkele meters is. Zit je vlakblij zo'n straler, dan heb je het snel te warm en zit je te veraf dan voel je bijna niets. Qua resterende wattage (nog ca 2000W beschikbaar na plaatsing haard met verwarming) kan ik nog enkele infrarood panelen plaatsen; dan kan ik me maar geen goede plaatsings-situatie voorstellen van zo'n paneel waarbij je altijd behaaglijk zit (zoals in huis).
Dus stel je voor, je wil in de winter gezellig eten in het tuinhuis, dan zet je het infrarood paneel bij de eettafel aan. Krijg je dan geen groot verschil tussen mensen die vlakbij of verder af zo'n plaat zitten? En ja, eerlijk is eerlijk aan elektrische verwarming zit ook een groot nadeel; 1 keer zo'n schuifpaneel-raam open en je kunt weer opnieuw beginnen met verwarmen. Dilemma......isoleren/elektrisch/infrarood verwarmen....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
FamoDr schreef:
Dus stel je voor, je wil in de winter gezellig eten in het tuinhuis, dan zet je het infrarood paneel bij de eettafel aan. Krijg je dan geen groot verschil tussen mensen die vlakbij of verder af zo'n plaat zitten? En ja, eerlijk is eerlijk aan elektrische verwarming zit ook een groot nadeel; 1 keer zo'n schuifpaneel-raam open en je kunt weer opnieuw beginnen met verwarmen.
En hier ligt het probleem. In jouw tuinhuis is de hele inhoud koud.
Het eten geeft veel vocht en de nodige gezellige mensen zullen ook behoorlijk wat vocht maken.
De inhoud van jouw tuinhuis gaat dat vocht opnemen. (alles, wanden vloer meubels enz. wat een lagere temperatuur heeft van het dauwpunt op dat moment)
Op poreus materiaal is het condens, vocht, niet zichtbaar het wordt geabsorbeerd en op niet poreus materiaal wordt het vocht zichtbaar. Druppels.
Na die gezellige tijd zal je de inhoud van het tuinhuis op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid moeten brengen, ventileren.
Vergeet niet, heeft de inhoud van jouw tuinhuis (zie alles) ook een aangename temperatuur straalt deze warmte uit.

Ik zie maar een manier om de temperatuur van je tuinhuis gezellig te maken en dat is ruim van te voren het tuinhuis opwarmen waardoor de inhoud ook een gezellige temperatuur heeft gekregen.
Dan kan dat schuifpaneel-raam ook even open want dat zal je beslist nodig hebben.
Hoeveel personen en hoeveel inhoud heeft dat tuinhuis.

Verwarmen met standalone apparatuur die je kan huren heb je daar al aan gedacht.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vocht is niet alleen een probleem voor de elektronica, dat gaat waarschijnlijk langer goed dan de schimmel bende die je kan krijgen. (met de nadruk op kan, soms gaat het wel goed)

De stelregel blijft: isoleren betekend verwarmen.
Zeer goed ventileren zou moeten kunnen, maar dat is al een risico.
Dus altijd ramen tegen elkaar open zetten als je niet aan het verwarmen bent.
 

FamoDr

  • #9
Interessant, ik lees goede punten waaraan je moet denken. Niet alleen is isolatie een punt van aandacht, maar juist ook ventilatie, die je dan wel zou moeten kunnen regelen, anders werkt ventilatie averechts op isolatie.

Ventilatieroosters, die je kan openen en sluiten is misschien te overwegen.
Maar zoals eerder aangegeven, ik heb een composiet vloer, met kieren van 0,5 cm tussen de planken. Zou dat als ventilatie kunnen gelden? Of moet het echt doorwaaien?
3 Van de wanden worden glazen schuifwanden. Dat zijn panelen die op profielen schuiven. Er komen wel tochtstrips tussen, dus wellicht is dat dan onvoldoende continu ventilatie.
Verder 1 te openen raam.
Ik begrijp dat het tuinhuis regelmatig, iedere week, goed geventileerd moet worden, met name na gebruik/verwarming.
Volgens mij moet dat makkelijk kunnen door die glazen schuifpanelen goed open te zetten. Praten we dan over een uurtje openzetten per week? Wellicht samen met het neerzetten van een vochtvreter en de kieren tussen de composietplanken, moet genoeg zijn?

Grappig, waar dit onderwerp begon over mogelijk isoleren van de ruimte lijkt ventileren wellicht belangrijker.

Kortom heb ik geleerd:
isolatie wordt niet direct als interessante optie gezien.
Verwarming elektrisch, maar eventueel juist infrarood (ik weet daar nog niet de juiste beslissing voor).
Ventilatie op orde brengen: hoge prioriteit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu