Witte vlekken

Denise123

 • #1
Hallo allemaal,

Wij heb een grindvloer die sindskort over de 100 ronde witte vlekken heeft.
Onder onze gesealde grindvloer ligt een andere gesealde grindvloer. We hebben een kruipruimte die droog is. Mijn man is grindvloerlegger van beroep en doet dit werk al jaren. Sinds een paar maanden hebben we vreemde witte plekken. Meerdere bedrijven van schoonmaak en schimmel laten komen, maar die weten niet wat het is. We hebben ook een aanbouw en daar komen de vlekken niet. In de aanbouw ligt er geen gesealde grindvloer onder de grindvloer.
De vlekken zijn wit en hard en nauwelijks weg te poetsen. Dus meerdere mensen geven aan geen schimmel. De grindleverancier heeft dit nog nooit gezien.
Wij zijn ten einde raad. Heeft iemand een idee wat deze vlekken zijn en waar ze vandaag komen? Het lijkt een beetje op het witte spul dat uit een batterij komt.
Ik onderhoud de vloer met zuigen, dweilen en 1 keer per maand schrobben met waterzuiger.

20240116_113136.jpg 20240116_113141.jpg 20240109_111419.jpg 20240105_094120.jpg 20240102_151859.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Denise123 schreef:
Mijn man is grindvloerlegger van beroep en doet dit werk al jaren.

Meerdere bedrijven van schoonmaak en schimmel laten komen, maar die weten niet wat het is.
Als hij (en die gespecialiseerde bedrijven) niet weet (weten) waar dit door komt, waarom zou iemand hier op het forum dat dan wel moeten kunnen vaststellen aan de hand van een paar foto's?
 

Denise123

 • #3
Wat een vervelende reactie zeg. We vragen om hulp en geen vervelende reacties. Als mijn man verstand had van testen dan had hij dit zeker gedaan. Ik had de hoop dat iemand hetzelfde heeft meegemaakt.
 
 • Like
Waarderingen: BertPleizier en Wgb

Denise123

 • #4
En misschien tips wie zou kunnen testen wat dit is of waarmee je het zelf test.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #5
Het lijkt een chemische reactie met een bepaald soort kiezel in deze vloer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #6
Laat ik het dan zo zeggen: er is niemand die beter weet wat voor materialen er bij de samenstelling van die grindvloer zijn gebruikt, dan degene die het gemaakt heeft. Die zou dus als eerste moeten kunnen bedenken of er in de betreffende samenstelling iets (verkeerd) zat, waardoor enkele steentjes (of wat voor materiaal dan ook) anders reageren op bijv. schoonmaakmiddelen dan gebruikelijk.

Ik kan me bovendien niet anders voorstellen, dan dat je man in zijn beroepsgroep kennissen zal hebben, die dat werk ook doen en die hem advies kunnen geven over wat er aan de hand is.

Edit: Gerrit was me net voor.
 

Denise123

 • #7
Helaas hebben 2 leveranciers totaal geen idee. Die denken ook aan een soort reactie, maar hoe en wat weten ze niet. Ze hebben dit nooit eerder gezien. Ook collega's niet. Had gewoon de hoop dat iemand ooit hetzelfde heeft meegemaakt en weet wat te doen. Helaas voor ons. Op een gegeven moment ga je verder met zoeken op forums als niemand het weet, in de hoop dat iemand hetzelfde heeft meegemaakt. En de hoop dat iemand ons in de juiste zoekrichting kan sturen. Vandaar mijn bericht hier.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Gerrit B schreef:
Het lijkt een chemische reactie met een bepaald soort kiezel in deze vloer.
Daar ben ik het helemaal mee eens.

Maar bepaal maar eens van afstand wat dat dan voor chemische reactie mag zijn!
Dan zou je de gebruikte materialen stuk voor stuk aan een chemische vloeistof moeten onderwerpen, zoals in het door jou gebruikte schoonmaakmiddel aanwezig en kijken of dezelfde reactie gaat plaatsvinden. Tenminste... indien die verkleuring plaats vond na het schoonmaken van de vloer. En als je nog over hebt van die grondstoffen...

Normaal gesproken zou dit een garantiekwestie zijn en zou het bedrijf dat dit gelegd heeft opdraaien voor de kosten van het (eventueel) opnieuw leggen van de grindvloer. Dat dat in dit geval niet opgaat, doet aan het gebeuren als zodanig niets af. De vloer is gelegd door iemand die beschouwd mag worden als vakman op dat gebied en die om welke reden dan ook niet weet waarom het fout is gegaan. Als zelfs de leveranciers van de grondstoffen niets kunnen betekenen, dan houdt het toch wel op, want je zou denken dat daar toch wel de nodige expertise ligt!
 

Denise123

 • #9
Ja, precies dit. Daarom zitten we te denken om er een gelijmde pvc vloer over te leggen, maar omdat we niet weten wat het is zijn we bang dat misschien de pvc gaat loslaten als dit gaat uitbreiden. We weten niet of dit door egalisatie heen kan komen en zo lijm kan aantasten. Grind gaat er niet meer overheen. Als het dan weer gebeurt dan moeten we ivm de hoogte alles uitkappen.
De leverancier gaat in overleg. Tot die tijd zoeken naar iemand die het ook heeft meegemaakt.
En mijn man is idd een vakman die dit al heel wat jaren doet
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Kees schreef:
Ik kan me bovendien niet anders voorstellen, dan dat je man in zijn beroepsgroep kennissen zal hebben, die dat werk ook doen en die hem advies kunnen geven over wat er aan de hand is.
Kees ik kan je uit ervaring vertellen dit niet helemaal klopt. Er zullen altijd mechanismes blijven bestaan waarom zoiets ontstaat en voorlopig nog niemand weet er werkelijk aan de hand is. Dit soort zaken zijn als je erbij betrokken bent heel vervelend.
 
 • Like
Waarderingen: Denise123

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #11
Lijkt een vorm van kalkuitbloei, maar ik ben minder een specialist dan jullie.... Kalkuitbloei kan wel een gevolg zijn van schimmel / alg.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #12
Kees, in het ene bericht geef je aan dat je aan de hand van een paar foto's niet kan zien wat het is.
Een paar berichten later geef je aan het meer Gerrit eens te zijn dat het een chemische reactie is.
Geef dan liever geen reactie.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #13
Kalk of (andere) zoutuitbloei. In beide gevallen is er vocht nodig om de reactie te starten en op gang te houden.
 

Denise123

 • #14
@Walker daar heb ik zelf eerst ook aan gedacht. Ik heb gedacht aan klankuitbloei, schimmel, zoutuitbloei, reactie van epoxy of sealing. Als het dit zou zijn, zou je dit wegkrijgen met een reiniging van een bedrijf .... We weten niet was wijsheid is om te doen nu. Reinigen door een bedrijf of nieuwe vloer eroverheen. Als het gereinigd wordt, komt er weer vocht op. Stel dit is de oorzaak, is het weggegooid geld. Maar nieuwe vloer ook risico of het erdoorheen komt. Bv als je pvc erover legt met egalisatie.
Konden we zelf maar een test doen. Heb gezocht naar bedrijven die testen, maar kon niks vinden op internet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #15
Niet als het onder de sealing zit. Dan is het afgeschermd van je schoonmaakmiddelen.
 

Denise123

 • #16
Ik heb eerst zelf ook gedacht aan kalkuitbloei omdat ik alleen met water had geschrobt en ik dacht dat het doorgetroken was, maar leverancies zei dat hij niet kon voorstellen dat het schimmel kon zijn omdat de vloer geseald is. Het is iig geen schimmel dat van onder kan komen. Kruipruimte is mooi droog.
 

Denise123

 • #17
Iemand een idee hoe we misschien verder kunnen? Welk richting. Wat zouden jullie doen als dit jullie vloer was?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #18
Hebben jullie huisdieren?
 

Denise123

 • #19
Ja een hond van 12 jaar, maar die lekt geen urine ofzo.. daar d8 mijn schoonmoeder eerst aan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #20
Ronny schreef:
Kees, in het ene bericht geef je aan dat je aan de hand van een paar foto's niet kan zien wat het is.
Een paar berichten later geef je aan het meer Gerrit eens te zijn dat het een chemische reactie is.
Geef dan liever geen reactie.
Ik was het ermee eens dat er een chemische reactie heeft plaatsgevonden.
Maar wat voor reactie kon ik (zelf) niet bepalen.
Het blijft gissen wat het is, dat blijkt ook uit de andere reacties.
Ook hier blijkt weer eens hoe vervelend het is, dat de foto's hier teruggeschaald worden.
Of het bij betere resolutie wel te beoordelen zou zijn is in dit geval twijfelachtig, maar zo is het in elk geval alleen maar een witte vlek...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu