Wisselschakeling met stopcontact boven

Dan0sz

  • #1
Hallo allemaal,

Op zolder heb ik een lamp die bediend wordt middels wisselschakeling, d.w.z. één knop onder- en bovenaan de trap waarmee deze lamp uitwisselbaar in- en uitgeschakeld kan worden.

Nu wil ik bij de knop op zolder een stopcontact toevoegen. Ik was (naïef) in de veronderstelling dat dat zo simpel zou zijn als een blauw draad vanuit het plafond naar de wandcontactdoos trekken, aansluiten en klaar.

Ik heb deze aangeschaft en ben aan de slag gegaan.

Bijna een succes! Want nu werkt het stopcontact boven alleen als het licht aanstaat.

Toen ik de schakelaar eruit haalde, kwam ik 3 zwarte draden tegen. Hierbij was ik in de veronderstelling dat één van die draden als bruine draad fungeerde, dus deze heb ik op het L punt aangesloten. De resterende 2 zwarte draden aan beide kanten boven (achter de schakelaar) en de blauwe linksonder (achter het stopcontact)

Ik ben geen electricien, dus ongetwijfeld mis ik iets, en ik hoop dat iemand hier mij wat meer duidelijkheid kan verschaffen.
 

huisverbouwer

  • #2
Bij een wisselschakeling heeft slechts een van de twee schekalaars een bruine draad nodig. In jouw geval is dat waarschijnlijk momenteel degene onderaan de trap. Dus voor het stopcontact moet er nog een extra bruine draad bijgetrokken worden. Vergeet ook niet om een aarde draad aan te sluiten op het stopcontact.
 
  • Like
Waarderingen: Dan0sz

Dan0sz

  • #3
Ok, dus als ik vanuit het plafond (waar de lamp zit) een bruine draad naar de wandcontactdoos trek, dan heb ik bruin, blauw en 3 keer zwart. Dan hou ik één zwarte over. Wat doe ik daarmee?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Je kunt deze combinatie niet aansluiten op deze plaats, aangezien het fasecontact van de contactdoos vast is verbonden met het fasecontact van de schakelaar.

Wellicht kun je de wisselschakeling aanpassen zodat je de bruine draad boven aansluit en de 3 zwarte draden beneden. Of anders een extra inbouwdoos boren of opbouwmateriaal gebruiker...
 

Dan0sz

  • #5
Ah, ok. Ja, als je het zo uitlegt dan is het eigenlijk volkomen logisch.

Jouw voorstel om de wisselschakeling aan te passen gaat mijn pet iets te boven ben ik bang, maar het idee om simpelweg een extra inbouwdoos naast de lichtknop te plaatsen is wel een idee!

Bedankt in ieder geval voor jullie (snelle) reacties!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu