Spots werk(t)en niet meer in wisselschakeling met dimmer: verkeerd aangesloten?

danield

  • #1
Goedemiddag,

Laat ik beginnen met het feit dat ik technisch, althans op het gebied van elektra, niet onderlegd ben. Ik zal mijn situatie zo goed als mogelijk proberen te beschrijven in jip-en-janneke taal. Ik hoop dat iemand mij wat duidelijkheid kan geven over onderstaande. Alleen met het internet kom ik er dit keer niet helemaal uit.

Achtergrond:
Recent heb ik de sleutel van mijn nieuwbouwwoning gekregen. In de hal van deze woning was reeds een wisselschakeling aanwezig: bij binnenkomst via de voordeur kan de verlichting in de hal worden aangezet; aan het einde van de hal nabij de deur naar de woonkamer kan de verlichting van de hal weer worden uitgeschakeld. En omgekeerd uiteraard. In de hal heb ik het plafond laten verlagen, waarbij er 3 led inbouwspots (4 watt per stuk) zijn aangebracht. Deze sluiten allemaal aan op dezelfde centraaldoos.

Aangezien alle spotjes in mijn huis dimbaar zijn, wilde ik ook graag de 3 spotjes in mijn hal dimbaar maken. Dit heb ik gedaan door de wisselschakelaar nabij de woonkamerdeur te vervangen voor een dimmer. Deze heb ik aangesloten in wisselschakeling volgens instructies die ik op het internet kon vinden. Bij het vervangen van de reguliere schakelaar naar een dimmer, kan ik in de doos 3 verschillende draden tegen: 1 zwarte draad + 1 zwart/wit gestreepte draad die via een leiding naar boven liepen én 1 zwarte draad die via een leiding naar rechts liep, vermoedelijk richting de andere schakelaar aan het uiteinde van de hal.

Ik heb de zwarte+zwart witte draad die naar boven lopen aangesloten op L1 en L2 van de dimmer; de zwarte draad die van rechts kwam heb ik aangesloten op het symbool met een 'golfje'. Tot zover geen problemen. Alles werkte perfect. Ik kon de spotjes probleemloos dimmen, en alles zonder problemen uitschakelen via beide wisselschakelaars.

Probleem:
5 á 6 dagen na de installatie ontstond er plots een probleem. Ik schakelde de spotjes in via de dimmer, en vrijwel direct daarna viel de stroom uit in de groep waarop de hal is aangesloten. Ik heb de groep weer omgezet, maar de spots kreeg ik niet meer aan. Hierna heb ik de doos waarop ik de dimmer gemonteerd had opengemaakt, en de 'oude' (reguliere) schakelaar gemonteerd. Deze monteerde ik waarschijnlijk verkeerd, want toen het licht vervolgens aandeed klapte de aardlekschakelaar eruit. En kwam een vonk uit één van de spots. Conclusie: 1 spotje kapot. Deze heb ik eruit gehaald. Hierna heb ik de oude schakelaar opnieuw gemonteerd, maar toen op de juiste manier. Nu doen de resterende 2 spots het weer.

Uit bovenstaande situatieschets volgen een aantal vragen:
1. Waar zit hoogstwaarschijnlijk het probleem in dit verhaal? Was 1 van de spots kapot? Was de dimmer niet goed? Of was het geheel verkeerd aangesloten?
3. Uiteraard wil het nogmaals proberen, maar dit keer graag zonder vonken die uit de spots knallen. Ik heb dit keer een andere dimmer aangeschaft, omdat ik in eerste instantie dacht dat het aan de dimmer lag. Dat kan natuurlijk een verkeerde redenering zijn. Deze dimmer ligt nu hier: https://www.123led.nl/ION-INDUSTRIE...afsnijding-RC-iON-Industries-i8998-t4156.html. Moet het hiermee haalbaar zijn om dit geheel correct aan te sluiten, en zo ja, hoe doe ik dat? Op dezelfde wijze als ik de dimmer eerder had aangesloten?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
danield schreef:
kan ik in de doos 3 verschillende draden tegen: 1 zwarte draad + 1 zwart/wit gestreepte draad die via een leiding naar boven liepen én 1 zwarte draad die via een leiding naar rechts liep, vermoedelijk richting de andere schakelaar aan het uiteinde van de hal.
Die zwarte draad die apart in een leiding zit, loopt vermoedelijk niet naar de andere schakelaar, maar naar de spots. Getuige hoe jij hebt het aangesloten:

danield schreef:
Ik heb de zwarte+zwart witte draad die naar boven lopen aangesloten op L1 en L2 van de dimmer; de zwarte draad die van rechts kwam heb ik aangesloten op het symbool met een 'golfje'.
Aangezien dat probleemloos heeft gewerkt moet de draad aangesloten op het golfje wel naar de spots gaan. En aangezien het probleemloos heeft gewerkt zal het probleem ook niet aan de aansluiting hebben gelegen.

Je kunt niet zoveel verkeerd doen aan het aansluiten van een wisselschakelaar. Als je de draden op een compleet willekeurige volgorde aansluit gaat het waarschijnlijk niet werken, maar je zou op geen enkele manier kortsluiting moeten kunnen veroorzaken.

Het probleem is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een defecte spot. Mogelijk is door de kortsluiting in de spot nu ook de dimmer kapot, maar dat hoeft niet. Het is niet waarschijnlijk dat de dimmer het probleem heeft veroorzaakt, er gebeurt namelijk niet zo veel als de dimmer zou kortsluiten (ja: dan gaat het licht branden).
 

danield

  • #3
Bedankt voor je snelle en duidelijke reactie!

Vraag: je geeft aan dat er niet veel mis kan gaan bij het aansluiten van een wisselschakeling. Toch ervaarde ik pas ná het demonteren en opnieuw aansluiten van de oorspronkelijke wisselschakelaar met drukvlak, dat de spots weer aangingen, maar dat óók de ene spot kapot ging.

Is hier een logische verklaring voor te bedenken? Kan het zo zijn dat de dimmer in een beveiligingsmodus ging waardoor ik deze in eerste instantie niet meer kon inschakelen, maar toen ik de drukschakelaar monteerde ik geforceerd opnieuw het licht aanzette met de spot die kapot was, en daarmee forceerde dat de spot definitief kapot ging?

Mijn eerste conclusie was dat ik de drukschakelaar verkeerd had aangesloten toen ik de dimmer er weer afhaalde, maar dat hoeft niet zo te zijn als ik jouw redenering volg.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Het zou inderdaad kunnen dat er in de dimmer een beveiliging zit (glaszekering of elektronische overbelastingsbeveiliging) die er voor heeft gezorgd dat de vonken niet uit je spot kwamen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu