Wisselschakeling met meerdere lampen

GWJHP

  • #1
Hallo,

Tijdens het aansluiten van mijn electra in een recent gekocht huis ben ik tegen een probleem aangelopen met een wisselschakeling waar ik niet meer zelf uit kom. In de hal zijn er 3 spotjes beneden en 3 spotjes boven aan de trap (led). Deze zijn per 3 gegroepeerd dus het kan eigenlijk beschouwt worden als een lamp boven en een beneden Zowel onder als boven aan de trap zit een wcd. In het ideale scenario kan ik met allebei de schakelaars, waarvan het liefst één dimmer, alle lampen boven en beneden aan. Beneden is het een wcd met 1 fase(met stroom er op) en 3 zwarte schakeldraden. Boven zijn er 2 schakeldraden, 1 bruine draad die de lampen boven aanzet als er stroom op gezet wordt. Deze bruine draad heeft dus zelf geen continu stroom. Boven zijn er ook nog 2 gekoppelde blauw draden en 2 gekoppelden aardedraden. Nu heb ik met de fasedraad en schakeldraden beneden combinaties uitgeprobeerd om te snappen welke kabel waarheen gaat. Daar zal ik een tekening van bijvoegen(de witte strepen is mijn eigen aansluit puzzeldenk werk weer weggegumd). Ik kom er zelf niet meer uit. Wellicht kan iemand mij helpen met welke draden waar horen in 1x dimmerschakelaar met 2x L en 2x schakel opening en daarnaast nog een gewone schakelaar. Alvast erg bedankt!

IMG_20220626_222931__01.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je hebt beneden 3 schakeldraden. 1 daarvan zal naar de lamp beneden gaan. De andere 2 gaan naar de schakelaar boven. Vanaf de schakelaar boven loopt er een bruine draad naar de lamp. Dat is ten minste wat ik ervan begrijp.

Of je nu 1 of 3 lampen hebt maakt voor de schakelaar niet uit.

Je kunt wel met een dimmer werken in een wisselschakeling maar dan moet je wel opletten welke dimmer je koopt of die hiermee overweg kan. Er zijn dimmers die moeiteloos met een wisselschakelaar samen werken maar er zijn er ook die dat niet kunnen.
 

GWJHP

  • #3
Bedankt voor de reactie!

De loop van de draden heeft u inderdaad goed begrepen.
Ik heb een ecobright dimmer geschikt voor wisselschakeling en een kopp paris wisselschakelaar. Ik ga er vanuit dat de dimmer beneden bij de 3 schakeldraden moet komen, maar wellict zie ik dat verkeerd.
Wellicht kunt u mij verder helpen met welke kabels in welke openingen moeten van de schakelaars?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Plaats dan aub even een foto van het aansluitschema. Vaak is het zo dat de dimmer juist op de plek moet waar de fase niet zit. Dus in jouw geval boven.
 

GWJHP

  • #5
Hopelijk zijn is dit voldoende!

Screenshot_20220701-203103.jpg IMG_20220701_202430.jpg IMG_20220701_202411.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Hierbij komt de dimmer beneden te zitten.

Bruin rechts op L en de zwarte draden links ieder op een contact met pijltje/golfje.
 

GWJHP

  • #7
Dat was ook mijn eerste idee. Met de 3 schakeldraden in een wago rn in 1 wissel opening gaf niet het juiste rrsultaat (beneden werkte naar behoren. Boven werkt de schakelaar dan niet naar behoren) ik heb ook al verschillende combinaties geprobeert, ik begrijp niet wat er fout gaat. Vooral omdat er 3 schakeldraden zijn en 2 schakel openingen.
Wat het probleem tot nu toe elke keer blijft bij alle mogelijkheden die ik heb geprobeerd: beneden kan ik zowel boven als beneden tegelijk aanzeten. Boven kan ik alleen maar boven bedienen
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
GWJHP schreef:
Boven kan ik alleen maar boven bedienen
Dat is logisch. Als je 2 wisselschakelingen wilt dan heb je meer draden nodig.
 

GWJHP

  • #9
Daar was ik helaas al bang voor. Dan ga ik het denk ik maar oplossen met een dubbele wisselschakelaar beneden en de dimmer boven. Dan kan in ieder geval de bovenverdieping altijd bediend worden.
Erg bedankt voor de tijd, moeite en het meedenken!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Dan moet je boven nog wel een bruine draad erbij trekken die continu spanning heeft. Anders werkt het alsnog niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu